Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

Domeniu de vânătoare de 300 de hectare, înființat lângă Câmpeni. Mistreți, cerbi și căpriori, pentru vânători români și străini

Publicat

La 7 kilometri de Câmpeni se va înființa un complex de vânătoare pe o suprafață de peste 300 de hectare. Complexul „Composesoratul Câmpeni” va dispune de un compartiment de 236,8 hectare pentru practicarea vânătorii, două compartimente pentru reproducere, unul pentru vieri şi un compartiment de carantină. Complexul va avea ca specii de interes mistreţul, cerbul comun şi căpriorul. 

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba a luat recent decizia etapei de încadrare a proiectului „Împrejmuire teren şi înfiinţare complex vânătoare <Composesoratul Câmpeni>”, propus a fi amplasat în unitatea adminsitrativ-teritorială Câmpeni, fără evaluarea impactului asupra mediului.

Potrivit proiectului, terenul pe care se doreşte înfiinţarea Complexului de Vânătoare Composesoratul Câmpeni este situat în extravilanul orașului Câmpeni și are o suprafață de 318,6 ha, proprietate a Composesoratului Câmpeni. Terenul este situat în F.C. 4 Valea Bistrei, fiind gestionat de AV Căpriorul Certeze. Acesta se află la 7 km de orașul Câmpeni și la 82 km de municipiul Alba Iulia. Accesul în perimetru este posibil pe DN 75 care leagă DC 141 Valea Bistrii, apoi pe drumul forestier Valea Bistrii până la amplasament.

Avantajele principale ale constituirii acestui complex sunt: sporirea per ansamblu a efectivelor de vânat la nivelul judeţului Alba cu un efectiv de cca. 140 – 160 exemplare de mistreţ, 20 exemplare cerb comun, 30 exemplare căprior din diferite clase de vârstă şi sex şi crearea totodată a premiselor ca anual să fie disponibile atât pentru practicarea vânătorii, cât şi pentru vânzare în stare vie a unui efectiv important de vânat.

Pe de altă parte se apreciază că vor putea fi livrate pe piaţă cca. 8.000 kg carne vânat anual ca rezultat al acţiunilor de vânătoare organizate.

În plus, potrivit proiectului, nu poate fi neglijat şi aspectul social, materializat prin înfiinţarea unor noi locuri de muncă, precum şi cel turistic prin diversificarea posibilităţii de practicare a unor acţiuni de vânătoare reuşite cu vânători români şi străini, fapt care conduce la sporirea atractivităţii turistice a zonei.

Complexul „Composesoratul Câmpeni” va fi constituit din următorul ansamblu de compartimente:

1) Compartimentul de carantină (0,5 ha).

Acesta va avea un rol dublu. Pentru început, este utilizat la cantonarea temporară şi supravegherea sanitar – veterinară a vânatului achiziţionat, înainte de eliberarea lor în complex. După acţiunea iniţială de populare a complexului, spaţiul de carantină va funcţiona ca atare cu ocazia împrospătărilor de sânge, în condiţiile în care acestea vor fi necesare.

În rest, aceast compartiment va fi utilizat pe durata perioadei de vânătoare, pentru protecţia tineretului subadult valoros de mistreţ, care va înlocui în fiecare an reproducătorii în vârstă de peste 4-5 ani ce vor fi extraşi prin vânătoare. Efectivul subadulţilor selecţionaţi va fi acelaşi cu cel al reproducătorilor extraşi.

2) Compartimentul destinat întreţinerii vierilor (47,4 ha).

El găzduieşte pe durata întregului an cca. 30 vieri de foarte bună calitate, din toate clasele de vârstă cuprinse între 1,5 – 5 ani. Dintre aceştia sunt selecţionaţi reproducătorii care vor participa la rut în ţarcul de împerechere (perioada 1 noiembrie – 15 ianuarie), ca şi vierii de peste 5 ani destinaţi împuşcării.

Împrejmuirea este dotată cu toate instalaţiile necesare întreţinerii mistreţilor (hrănitori, scăldători, sărării,etc), observării şi recoltării acestora la pândă.

3) Compartimentul scroafelor cu purcei, vânătoare şi întreţinere pentru toate speciile existente (236,8 ha) are destinaţie dublă:

a) în sezonul de vânătoare este spaţiul unde se practică vânătoarea la goană; Utilizarea spaţiului pentru vânătoarea la goană presupune dotarea lui cu instalaţii specifice (ştanduri, linii de vânătoare, etc) pentru 4-5 goane riguros stabilite;

b) în restul anului este spaţiul în care femelele gestante de mistreţ fată şi îşi cresc progenitura până în luna octombrie. Utilizarea compartimentului ca spaţiu de fătare şi creştere a puilor necesită dotarea cu instalaţii de creştere şi hrănire specifice. Toate hrănitorile, atât cele pentru purcei cât şi cele pentru adulţi vor fi dotate cu capcane de prindere. Acestea vor servi atât la vaccinarea purceilor în luna iunie, cât şi la capturarea unor scroafe care nu vor putea fi capturate în capcana centrală în vederea vaccinării, marcării şi transferului în ţarcul de împerechere. Compartimentul serveşte şi la întreţinerea celorlalte specii de vânat existente.

4) Compartimentul de împerechere a mistreţilor (22,7 ha).

El este utilizat în perioada 1 noiembrie – 15 ianuarie, când aici sunt introduse scroafele şi exemplare valoroase dintre vierii care alcătuiesc stocul de reproducători (30 – 40 scroafe şi 4 – 5 vieri).

În spaţiu împrejmuit, la rut se recomandă sex ratio de maxim 1 vier / 8-10 scroafe, datorită luptelor între vieri relativ egali ca talie şi forţă, cu răniri nedorite care apar în cazul densităţilor mai mari de vieri.

Compartimentul este dotat cu instalaţii destinate întreţinerii şi observării mistreţilor. După perioada de rut şi încheierea perioadei de vânătoare, atât vierilor (care au ajuns la vârsta de împuşcare) cât şi scroafelor li se deschide accesul spre compartimentul scroafelor cu purcei şi vânătoare. În afara perioadei menţionate mai sus, această împrejmuire poate fi deschisă, cu acces liber pentru vânat în ambele sensuri.

Între compartimentul de împerechere şi cel al vierilor se va monta obligatoriu protecţie electrică dublă deoarece, în caz contrar vierii neintroduşi la rut vor distruge plasa de sârmă dintre cele două compartimente.

5) Compartimentul de împerechere a cervidelor (11,2 ha).

Aici vor fi cantonate exemplare valoroase de cerb pe toata durata vârstei optime de reproducere pentru realizarea unei reproduceri controlate, iar tineretul produs va fi eliberat în compartimentul de întreținere unde se va forma un nou nucleu de cerb.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 25.02.2021 at 20:58

    Care romani ? Aia din parlament,politie , scuritate, procuratura si oficialitati locale si judetene. Pacaleala !

  2. Potroviță Radu

    vineri, 26.02.2021 at 11:02

    Poate trebuia postat dupa realizarea parcului de vanătoare.
    Ne-am obișnuit numai cu timpul viitor(„va fi”,”se va face”,se vor realiza”,etc).
    Apoi,suprafața de cca.300 de ha pentru ce s-a arătat că se întentioneaza este foarte mică.Mi se pare o glumă și înclin să cred că cei care or puit planul ăsta nu prea stiu cu ce se papă vanătoarea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax