Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană: 11 inculpaţi ELIBERAŢI de Curtea de Alba Iulia şi puşi în AREST la DOMICILIU


Publicat

perchezitii aur rosia montana_2Cei 11 inculpaţi arestaţi preventiv în dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană au fost eliberaţi marţi, prin decizie la Curtea de Apel Alba Iulia care a dispus măsura arestului la domiciliu.

„În dosarul 3090/107/2015 cunoscut opiniei publice ca dosarul căutătorilor de aur din Roşia Montană, Curtea de Apel Alba Iulia a admis astăzi, 3.11.2015, contestaţiile inculpaţilor formulate împotriva încheierii Tribunalului Alba pe care o desfiinţează. În urma rejudecării Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi a luat faţă de toţi cei 11 inculpaţi măsura preventivă a arestării la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile şi a stabilit mai multe obligaţii în sarcina inculpaţilor. Hotărârea Curţii este definitivă”, este menţionat în decizia Curţii de Apel Alba Iulia.

Minuta de la Curtea de Apel Alba Iulia: “Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Tomuş Nicolae, Cenuşa Valentin, Bratima Viorel, Sicoie Horea Rubin, Tomuş Daniel Samuel, Anca Ioan Gheorghe, Corcheş Ioan, Leahu Marius Florin, Petaca Vasile Sorin, Toma Cornel Cristian, Petaca Alexandru împotriva încheierii penale nr.109/28.10.2015 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba în dosar penal nr. 3909/107/2015 pe care o desfiinţează şi, procedând la o nouă judecată:

În baza art.227 C.p.p respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba privind pe inculpaţii Tomuş Nicolae, Cenuşa Valentin, Bratima Viorel, Sicoie Horea Rubin, Tomuş Daniel Samuel, Anca Ioan Gheorghe, Corcheş Ioan, Leahu Marius Florin, Petaca Vasile Sorin, Toma Cornel Cristian, Petaca Alexandru şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor de sub puterea mandatelor de arestare preventivă nr. 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31,32, 33, 34/UP/2015 emise de Tribunalul Alba dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză.

În baza art.227 alin.2 rap. la art.202 alin. 1, 3 şi 4 lit.d C.p.p., art.218 alin.3 şi 222 C.p.p. ia faţă de inculpaţi măsura preventivă a arestului la domiciliu începând cu data de 3.11.2015 şi până la data de 2.12.2015.

În baza art.221 alin.1 C.pr.pen. impune inculpaţilor obligaţia de a nu părăsi imobilul unde locuiesc, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.

În baza art.221 alin.2 C.pr.pen. pe durata arestului la domiciliu inculpaţii au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi ; b) să nu comunice cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu alte persoane care au legătură cu prezenta cauză.

În baza art.221 alin.4 C.pr.pen. atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

În baza art.221 alin.5 C.pr.pen. pe durata măsurii, inculpaţii pot părăsi imobilul unde locuiesc, pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. Dispune ca Biroul de Supraveghere Judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba să supravegheze respectarea măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor impuse inculpaţilor.

În baza art. 275 alin. 3 cheltuielile judiciare avansate de stat în contestaţie rămân în sarcina acestuia. Onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Tomuş Nicolae, Tomuş Daniel Samuel, Corcheş Ioan şi Toma Cornel Cristian în sumă de câte 35 lei vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 3 noiembrie 2015”.

Reamintim că procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus în 28 octombrie punerea în mișcare a acțiunii penale și au solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a inculpaților Nicolae Tomuş, Valentin Cenuşă, Viorel Bratima, Horea Rubin Sicoe, Daniel Samuel Tomuş, Ioan Gheorghe Anca, Ioan Corcheş, Marius Florin Leahu, Vasile Sorin Petaca, Cornel Cristian Toma şi Alexandru Petaca, fiind cercetați pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și spălare de bani.

Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba, care a dispus emiterea de mandate de arestare preventivă față de inculpați pe o durată de 30 de zile.

Vezi şi Tribunalul Alba a admis cererea de arestare preventivă pentru 11 persoane din dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană

De asemenea, procurorii au dispus la aceeași dată, măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de inculpaţii Valeriu Marian Oţoiu, Darius Bogdan Bota, Gavril Füreszes, Petru Rostaş şi Andrei Furdui (nepot al primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui – n.r.)

Citeşte şi Dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană: Un consilier judeţean, rude ale primarului şi patronul unui club, printre cei vizaţi în anchetă

Vezi şi FOTO-VIDEO: Persoanele vizate în dosarul „căutătorilor de aur” de la Roșia Montană, aduse la IPJ Alba. Cum opera reţeaua

„S-a reținut că inculpații, începând din anul 2013, în mod repetat, au pătruns în special pe timpul nopții și au sustras din galeriile miniere din Roșia Montană zăcământ cu conținut aurifer, pe care l-au prelucrat și au valorificat aurul rezultat, pe de o parte, iar pe de altă parte au procedat la dobândirea, prin achiziționare, de cantități de aur rezultat din furturi și prelucrare, de la diverse persoane care sustrag zăcământ aurifer și steril din minele și din perimetrul industrial de la Roșia Montană, aur care l-au folosit în scopul obținerii de foloase bănești rezultate din revânzarea în profit.

În cauză se mai efectuează cercetări și față de alte persoane.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor și cu suportul tehnic și operativ al SIPI Alba și SRI Alba.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu şi tragerea la răspundere penală a inculpaților.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

foto: arhivăȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

TRAFIC ÎNGREUNAT între Teiuș și Aiud, din cauza unui accident rutier cu trei automobile implicate

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Traficul este îngreunat între Teiuș și Aiud, la kilometrul 410, din cauza unui accident rutier cu trei automobile. Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut în jurul orei 15.00, iar în urma impactului o persoană a fost rănită ușor. 

Cauza probabilă a accidentului este nepăstrarea dinstanței de siguranță în mers.

Circulatia se desfășoară cu restrictii, pe o banda, alternativ. Echipajele de politie lucrează pentru cercetarea la fața locului și fluidizarea traficului.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Pe mâna cui lași municipiul AIUD, după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale la AIUD şi vom şti cine va fi primarul orașului în următorii 4 ani. 

Orașul este condus în prezent de un primar PNL, Oana Badea. Cuvântul final în privința celui care câștigă alegerile de la Aiud, îl au însă cetățenii care merg la vot.

Citește și Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Aici, pe Alba24, afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Aiud.

Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Aiud vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Aiud:

Alexandru Man – PMP

Aurel-Dorin Munteanu – Pro România

Delia-Angela Gheorghita – PSD

Dragoș-Ionuț Crișan – USR

Gheorghe Man – Independent

Ionela-Mariana Danciu – Independent

Iulia-Adriana-Oana Badea – PNL

Mircea-Ciprian Bogdan – ALDE

Conform recensământului efectuat în 2011, populația municipiului Aiud se ridică la 22.876 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 28.934 de locuitori.

Citește și ALEGERI PRIMAR 2020- LISTE OFICIALE: Cine candidează în cele 11 orașe și municipii din Alba. Numele și locul pe buletinul de vot

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Echipa PRO România – PRO Aiud

Publicat

Deoarece am fost întrebat, destul de des, cine sunt oamenii din echipa PRO România Aiud, vă rog să-mi permiteți să-i prezint:

1. Liviu Octavian RUSU – inginer, primar, viceprimar și consilier local;

2. Ioan GRUIȚĂ – economist, cu o mare experiență în mediul privat. După o lungă perioadă petrecută în afara țării, s-a întors in Aiud, obținând două mandate de conslier local;

3. Vasile PALCĂU – subinginer, actualmente pensionar, ultimul loc de muncă fiind TO2 – I.M.A.;

4. Șandor HAGYMAS – antreprenor, conduce o firmă care activează în domeniul transporturilor, cu 27 angajați și o cifră de afaceri de peste 2 milioane euro;

5. Domnica Ionela NAZARE – sociolog. A activat în sistemul de pază și apărare în cadrul Penitenciarului Aiud, peste 23 de ani, având și o bogată experiență în accesarea de fonduri europene, expert tip A pe POSDRU;

6. Elena SZEKELY – profesor la Colegiul ”Titu Maiorescu”;

7. Vasile TOȘA – inginer, pensionat ”de la Beny”, cum îi place domniei sale să spună;

Din echipă mai fac parte: Bota Daniel Cristian, Sas Gligor, Balica Adriana, Moloca Larius Ciprian, Țiboc Vasile, Moga Tarfin, Bursa Gligor, Lazăr Ioan, Moloca Liviu, Coltor Teodor și Gruiță Maria.

Personal am ales să nu aplic principiul: ”dacă nu curge, pică”, motiv pentru care, spre deosebire de ceilalți candidați, care s-au înscris primii pe listă, am decis ca eu să închei lista de consilieri locali ai PRO România.

Sunt onorat de a face parte din această echipă, le mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată, promit să nu-i dezamăgesc, lucru pe care-l fac și în fața aiudenilor.

Îmi doresc ca 27 septembrie, să fie ziua în care să putem spune:

HAI SĂ FACEM TREABĂ!!!

Ec. Ing. Dorin Munteanu

Candidat PRO România – Pro Aiud

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Sorin Vasile este candidatul PRO România la Primăria orașului Cugir

Publicat

Duminică, îmi veți găsi numele pe buletinul de vot pentru funcția de primar și în fruntea listei de consilieri locali ai orașului nostru, din partea PRO România.

Cu foarte mulți dintre dumneavoastră mă cunosc personal, mulți, așa cum am aflat în aceste săptămâni, îmi cunoașteți familia. Acest fapt nu poate decât să mă onoreze, pentru că nu este bucurie mai mare pentru tată, dar și pentru fiu, ca unul să afle despre celălalt că a făcut sau face cinste comunității. La fel îmi doresc și pentru fiul meu Dragoș, ca atunci când va deveni om mare, numele meu să îl facă să fie mândru.

Am fost crescut în acest respect față de semeni, față de muncă și față de locul care mi-a dat o pâine. Împreună cu colegii mei din PRO România, săptămânile acestea, v-am oprit pe stradă sau v-am bătut la ușă sau la poartă pentru a vă prezenta ideile și planurile noastre pentru dezvoltarea Cugirului. Suntem o echipă de oameni tineri și cu putere de muncă și dorim ca locuitorii din orașul nostru să rămână iar cei plecați departe să se întoarcă acasă, la Cugir.

Acest loc binecuvântat de Dumnezeu, cu o natură minunată, are un potențial de dezvoltare mult mai mare. Vă pot confirma pensionarii noștri, care au pus umărul la dezvoltarea unei industrii recunoscută la nivel național și internațional. Iar eu consider că motoarele Cugirului pot fi repornite.

Cu toții avem familii, prieteni, colegi dar și un trecut în orașul nostru. Orice om care alege să plece în altă parte e o mare pierdere. Am trăit pe pielea mea durerea de a fi departe de casă. E timpul ca fiecare zonă a orașului nostru să redevină importantă, fie că vorbim de Vinerea, Micro 7, Cindeni, Principală, Râul Mic, Sub Coastă sau cele aferente Bulevardului și piețelor. Pentru aceasta noi trebuie să vedem dincolo de aparențe și să ne întrebăm: vrem sau nu un viitor pentru Cugir?

Duminică, haideți la vot. Liberi și eliberați de presiunea partidelor mari, care promit marea cu sarea și care vor tot mai multă și mai multă putere. Vă mulțumesc pentru sinceritatea și prietenia pe care mi le-ați arătat în aceste săptămâni.

Cu prietenie,

Sorin Vasile

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate