Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană: 11 inculpaţi ELIBERAŢI de Curtea de Alba Iulia şi puşi în AREST la DOMICILIU

Publicat

perchezitii aur rosia montana_2 Cei 11 inculpaţi arestaţi preventiv în dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană au fost eliberaţi marţi, prin decizie la Curtea de Apel Alba Iulia care a dispus măsura arestului la domiciliu.

„În dosarul 3090/107/2015 cunoscut opiniei publice ca dosarul căutătorilor de aur din Roşia Montană, Curtea de Apel Alba Iulia a admis astăzi, 3.11.2015, contestaţiile inculpaţilor formulate împotriva încheierii Tribunalului Alba pe care o desfiinţează. În urma rejudecării Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi a luat faţă de toţi cei 11 inculpaţi măsura preventivă a arestării la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile şi a stabilit mai multe obligaţii în sarcina inculpaţilor. Hotărârea Curţii este definitivă”, este menţionat în decizia Curţii de Apel Alba Iulia.

Minuta de la Curtea de Apel Alba Iulia: “Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Tomuş Nicolae, Cenuşa Valentin, Bratima Viorel, Sicoie Horea Rubin, Tomuş Daniel Samuel, Anca Ioan Gheorghe, Corcheş Ioan, Leahu Marius Florin, Petaca Vasile Sorin, Toma Cornel Cristian, Petaca Alexandru împotriva încheierii penale nr.109/28.10.2015 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba în dosar penal nr. 3909/107/2015 pe care o desfiinţează şi, procedând la o nouă judecată:

În baza art.227 C.p.p respinge propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba privind pe inculpaţii Tomuş Nicolae, Cenuşa Valentin, Bratima Viorel, Sicoie Horea Rubin, Tomuş Daniel Samuel, Anca Ioan Gheorghe, Corcheş Ioan, Leahu Marius Florin, Petaca Vasile Sorin, Toma Cornel Cristian, Petaca Alexandru şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor de sub puterea mandatelor de arestare preventivă nr. 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31,32, 33, 34/UP/2015 emise de Tribunalul Alba dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză.

În baza art.227 alin.2 rap. la art.202 alin. 1, 3 şi 4 lit.d C.p.p., art.218 alin.3 şi 222 C.p.p. ia faţă de inculpaţi măsura preventivă a arestului la domiciliu începând cu data de 3.11.2015 şi până la data de 2.12.2015.

În baza art.221 alin.1 C.pr.pen. impune inculpaţilor obligaţia de a nu părăsi imobilul unde locuiesc, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.

În baza art.221 alin.2 C.pr.pen. pe durata arestului la domiciliu inculpaţii au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi ; b) să nu comunice cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu alte persoane care au legătură cu prezenta cauză.

În baza art.221 alin.4 C.pr.pen. atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

În baza art.221 alin.5 C.pr.pen. pe durata măsurii, inculpaţii pot părăsi imobilul unde locuiesc, pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la chemarea acestora. Dispune ca Biroul de Supraveghere Judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba să supravegheze respectarea măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor impuse inculpaţilor.

În baza art. 275 alin. 3 cheltuielile judiciare avansate de stat în contestaţie rămân în sarcina acestuia. Onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Tomuş Nicolae, Tomuş Daniel Samuel, Corcheş Ioan şi Toma Cornel Cristian în sumă de câte 35 lei vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 3 noiembrie 2015”.

Reamintim că procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus în 28 octombrie punerea în mișcare a acțiunii penale și au solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a inculpaților Nicolae Tomuş, Valentin Cenuşă, Viorel Bratima, Horea Rubin Sicoe, Daniel Samuel Tomuş, Ioan Gheorghe Anca, Ioan Corcheş, Marius Florin Leahu, Vasile Sorin Petaca, Cornel Cristian Toma şi Alexandru Petaca, fiind cercetați pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și spălare de bani.

Cererea a fost admisă de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Alba, care a dispus emiterea de mandate de arestare preventivă față de inculpați pe o durată de 30 de zile.

Vezi şi Tribunalul Alba a admis cererea de arestare preventivă pentru 11 persoane din dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană

De asemenea, procurorii au dispus la aceeași dată, măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de inculpaţii Valeriu Marian Oţoiu, Darius Bogdan Bota, Gavril Füreszes, Petru Rostaş şi Andrei Furdui (nepot al primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui – n.r.)

Citeşte şi Dosarul „căutătorilor de aur” de la Roşia Montană: Un consilier judeţean, rude ale primarului şi patronul unui club, printre cei vizaţi în anchetă

Vezi şi FOTO-VIDEO: Persoanele vizate în dosarul „căutătorilor de aur” de la Roșia Montană, aduse la IPJ Alba. Cum opera reţeaua

„S-a reținut că inculpații, începând din anul 2013, în mod repetat, au pătruns în special pe timpul nopții și au sustras din galeriile miniere din Roșia Montană zăcământ cu conținut aurifer, pe care l-au prelucrat și au valorificat aurul rezultat, pe de o parte, iar pe de altă parte au procedat la dobândirea, prin achiziționare, de cantități de aur rezultat din furturi și prelucrare, de la diverse persoane care sustrag zăcământ aurifer și steril din minele și din perimetrul industrial de la Roșia Montană, aur care l-au folosit în scopul obținerii de foloase bănești rezultate din revânzarea în profit.

În cauză se mai efectuează cercetări și față de alte persoane.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor și cu suportul tehnic și operativ al SIPI Alba și SRI Alba.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu şi tragerea la răspundere penală a inculpaților.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax