Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul electronic de sănătate al pacienţilor, obligatoriu din 12 noiembrie. Va fi utilizat de furnizorii de servicii medicale

Publicat

medic-de-familie Utilizarea Dosarului electronic de sănătate (DES) al pacienţilor devine obligatorie din 12 noiembrie. Va conţine toate informaţiile medicale care, în mod normal, sunt în fişele de observaţie, foile de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor. Iniţializarea dosarului se face cu ocazia unui prim consult.

Medicii din sistemul de stat şi cel privat sunt obligaţi să înscrie în DES toate datele medicale ale pacienţilor.

DES conține o serie de informații medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, cu care pacientul a intrat în contact.

DES preia datele și informațiile existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) în ceea ce privește istoricul medical al pacientului, realizând o colecție de date medicale, necesară luării celor mai bune şi rapide decizii medicale, la care au acces în primul rând proprietarii acestor date, asigurații.

Guvernul a aprobat în 21 ianuarie 2015 normele metodologice privind modalitatea de utilizare și completare a Dosarului Electronic de Sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Sistemul privind dosarul electronic de sănătate este parte integrantă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, care se utilizează obligatoriu de furnizorii de servicii medicale aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pentru toate serviciile medicale acordate pacienților.

Inițializarea dosarului electronic de sănătate se realizează de către orice medic care deține o semnătură electronică calificată, înregistrată în SIUI. La inițializarea unui DES, se va încărca din SIUI istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există SIUI centralizat.

Informațiile stocate în DES respecta cadrul legal în vigoare privind protecția și securitatea datelor cu caracter personal. Informațiile din dosarul electronic de sănătate sunt structurate în cinci module, astfel:

– modulul “Sumar de urgență” – accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului;

– modulele “Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” și „Date personale” – accesibile medicilor numai cu acordul pacienților.

Accesul pacienților la propriul dosar electronic de sănătate se poate realiza prin intermediul matricei de securitate care se eliberează pacienților de către medici, în baza cardului de sănătate sau a actului de identitate.

Medicii au acces la datele și informațiile din DES al pacientului pe baza unui certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, certificat înregistrat la casa de asigurări de sănătate. Pacientul poate vedea oricând dacă i-a fost accesat dosarul de sănătate, cine a avut acces și la ce nivel.

Concret, dosarul electronic conţine informaţii despre pacient, grupa de sânge, alergii, boli pe care le-a suferit de-a lungul timpului. Până în prezent, peste 6 milioane de români au dosare electronice constituite.

Dacă medicii recunosc că un astfel de instrument îi ajută în stabilirea unui diagnostic corect, există unele rezerve privind faptul că date considerate confidenţiale, privind starea de sănătate a pacientului, vor fi disponibile online.

„Sistemul DES este un serviciu public furnizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru toţi pacienţii care au obligaţia să se asigure în sistemul de asigurări sociale de sănătate, şi pentru toţi furnizorii de servicii medicale – pentru toate tipurile de asistenţă medicală, aflaţi sau nu într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate”, potrivit CNAS.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax