Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul Microsoft: Pedepse mici pentru tunuri mari. Condamnările pentru Nicolae, Sandu, Cocoş şi Ştefan

Publicat

tribunal

tribunal 1 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat luni în Dosarul Microsoft. Cea mai mare pedeapsă cu închisoare a primit-o fostul primar al oraşului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan (6 ani de închisoare). Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Dumitru Nicolae și Ştefan sunt acuzaţi că au încasat comisioane pentru derularea contractelor pentru licenţele Microsoft. Procurorii vorbesc de o mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro.

Pedepsele definitive date de instanța supremă:

Dumitru Nicolae (om de afaceri) – 2 și 4 luni de închisoare cu executare.

Gabriel Sandu fostul ministru al Comunicaţiilor- 3 ani de închisoare cu executare

Dorin Cocoş (om de afaceri) – 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Gheorghe Ştefan (fost primar Piatra Neamţ) – 6 ani de închisoare

De asemenea, instanța a mai dispus confiscarea a 9 milioane de dolari de la Dorin Cocoș.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că în dosarul „Microsoft”, Claudiu Florică, care a preluat 150 de milioane de dolari, are impunitate, în timp ce el, care a recuperat 27 de milioane de dolari, merge la puşcărie, scrie Digi24.ro.

În dosarul „Microsoft”, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Un martor din dosarul „Microsoft”, Decebal Silviu Draghiş, a declarat luni, la ultimul termen de judecată, că banii daţi de Claudiu Florică pentru încheierea contractelor pentru licenţe IT au ajuns în două tranşe la Gheorghe Ştefan, fiind daţi prin intermediari, care îi aduceau în pungi sau în genţi ieftine. Banii de la Claudiu Florică trebuiau să ajungă la firmele lui Toni Răzvan, în baza unor contracte fictive.

„Toni Răzvan remitea banii cash lui Gheorghe Ştefan. Banii se dădeau prin intermediari. Toni Răzvan îmi aducea banii în pungi sau în genţi ieftine, gen sport. În 2009-2014, am primit banii de la Toni Răzvan. Sumele erau aduse în pungi sau genţi, de regulă la birou şi în aceeaşi zi dădeam mai departe banii lui Gheorghe Ştefan, la hotelul Marshal, la hotelul lui Cocoş, la un apartament al acestuia din Bucureşti. Am efectuat plăţi şi prin virament, inclusiv plăti pentru două apartamente ale lui Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ. Toţi banii obţinuţi din contractul încheiat cu Florică au ajuns la Gheorghe Ştefan, iar comisionul nu l-am mai încasat pentru că inculpatul a tot spus că ne vom socoti noi în contextul mai multor afaceri derulate împreună. Nu am mai văzut acei bani. (…) Eu am ştiut mereu că plăţile trebuiau să se facă în dolari. Asa mi s-a spus de Gheorghe Ştefan. Nu am avut acces la extrase de cont, am ţinut doar legătură cu Luminiţa Mazilu”, a spus Draghiş.

Martorul a mai arătat că, de cele mai multe ori, banii din plasele aduse de Toni Răzvan erau în lei, de aceea erau voluminoase. El a mai spus că a aflat de la Mazilu că a transferat banii din Cipru în Belize pentru a evita unele taxe.

„Am plătit 370.000 de dolari pentru transportul unor produse petroliere. Era vorba despre afaceri din care şi Gheorghe Ştefan avea de câştigat. (…) Din discuţiile cu Toni Răzvan am înţeles că şi el îşi lua în comision. (…) Nu am fost niciodată condamnat. Am fost cercetat pentru participaţie improprie la evaziune fiscala. Am fost trimis în judecată la instanţă şi am primit achitare”, a mai spus martorul în declaraţia dată în faţa Completului de cinci judecători.

Pedepsele din primă instanță

În 24 martie, instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Aceştia ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Judecarea în fond a dosarului „Microsoft” a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax