Eveniment
Dosarul proxeneţilor din Alba şi Hunedoara, pe masa magistraţilor Curţii de Apel Alba Iulia
Cei 83 de membri ai reţelei de traficanţi de persoane din judeţele Hunedoara şi Alba, condamnaţi de Tribunalul Hunedoara la pedepse cuprinse între 1 an şi 10 ani de închisoare au formulat apeluri la Curtea de Apel Alba Iulia. Aceştia fac parte dintr-o grupare infracţională destructurată de DIICOT în luna ianuarie a acestui an, care acţiona atât pe teritoriul României, cât şi în Germania şi Italia.
Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, joi, amânarea soluţionării cauzei pentru data de 12 septembrie 2011, în vederea administrării de probe.
Reamintim că, la începutul lunii ianuarie 2011, 90 de persoane au fost aduse la Alba, în urma unor descinderi în mai multe localităţi hunedorene, pentru audieri, fiind cercetate pentru trafic de persoane. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, birourile teritoriale Sibiu şi Hunedoara, împreună cu ofiţeri de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Alba şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române au destructurat un grup infracţional organizat, specializat în traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, care acţiona atât pe teritoriul României, cât şi transfrontalier, pe teritoriul Germaniei şi Italiei, după un an de investigări. În cauză au fost cercetaţi peste 89 de învinuiţi şi au fost identificate peste 40 de victime, printre care şi minore.
Suspecţii, cercetaţi pentru trafic de persoane, proxenetism şi prostituţie au fost prinşi în urma a peste 60 de descinderi domiciliare, ce au avut loc în zonele Simeria, Orăştie, Haţeg şi Deva – judeţul Hunedoara şi Cugir – judeţul Alba. La acestea au participat peste 150 de poliţişti, dintre care 100 de la structurile de combatere a crimei organizate. Potrivit DIICOT, membrii grupării infracţionale acţionau atât în ţară, în judeţele Arad, Hunedoara, Alba, cât şi pe rutele Italia, Spania, Germania şi Franţa, unde dezvoltaseră reţele de trafic de persoane, prostituţie şi proxenetism.
Poliţiştii au stabilit că liderii români ai reţelei internaţionale sunt Sorin Constantin, Dan Pavel Borca, Petru Alin Lupu, Ioan Alberto Bacrău, Otilia Steluţa Lakatoş şi Manuela Nicoleta Iuhasz. “Proxeneţii erau cei care stabileau regulile, orarul în care tinerele practicau prostituţia, tarifele percepute în funcţie de client, de serviciul sexual prestat, de timpul pe care clientul dorea să-l petreacă în compania prostituatei sau de faptul că actul sexual se consuma în maşină, pe câmp sau într-o cameră de hotel”, a declarat comisarul şef Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatare a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia.
Proxeneţii supravegheau zonele şi locaţiile în care prostituatele operau, deplasându-se în acest scop cu autoturisme şi motoscutere personale sau beneficiind de sprijinul unor taximetrişti particulari racolaţi în acest sens.
Prostituatele erau obligate să “raporteze” permanent proxeneţilor numărul clienţilor, sumele de bani câştigate, să ceară aprobarea pentru orice fel de cheltuieli (ţigări, cafea, mâncare), neavând voie să părăsească “postul” fără aprobare.
De asemenea, erau obligate să răspundă imediat la telefon când erau contactate de proxeneţi, chiar dacă se aflau în timpul unui raport sexual.
Suspecţii au fost conduşi la sediul DIICOT Alba, în faţa acestuia adunându-se rude ale persoanelor ridicate pentru audieri, între care se aflau şi minori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News