Eveniment
Două tronsoane de drum județean în apropiere de A10 la Coșlariu-Teiuș vor fi modernizate. Cât va fi investiția
Consiliul Județean Alba pregătește modernizarea a două tronsoane din DJ 107 H, în apropiere de autostrada A10 la Coșlariu. Investiția este estimată la aproape 4 milioane lei.
Potrivit documentației aprobate în ședința CJ Alba din martie, DJ 107 H: Coşlariu Nou – Galda de Jos – Cricău – Ighiu – Şard – Gara Şard Ighiu (DN 74) are lungimea totală de 18,21 km. Este asfaltat între km 2+374 – 18+210. Restul de 2,347 km este pietruit.
Tronsoanele de drum vizate sunt situate pe teritoriul administrativ al localităților Galda de Jos și Teiuș. Asigură legătura dintre DN1 și DN14B, astfel:
- tronson I – pe o lungime de 759 metri, între intersecția cu DN 14B și începutul rampei peste autostradă
- tronson II – pe o lungime de 642 metri, între sfârșitul rampei de autostradă și intersecția cu DN1.
Lungimea totală este de 1,401 km, restul până la 2,374 km fiind afectat de lucrările la autostrada A10.
Starea actuală a drumului
Lățimea platformei drumului județean este cuprinsă între 5,50 și 6,00 m, cu o lățime a părții carosabile între 5,00 și 5,50 m și acostamente cu lățimi variabile de 0 – 0,50 m.
Acostamentele sunt cu denivelări, nu sunt amenajate corespunzător, iar prin pantele transversale existente nu se asigură evacuarea apelor de pe carosabil. Pe cea mai mare parte a traseului nu există dispozitive de colectare a apelor, iar acolo unde sunt acestea nu sunt dimensionate corespunzător. Șanţurile existente sunt insuficiente și funcționează deficitar, fiind în mare parte necurăţate şi colmatate.
Pe tronsonul I de drum se află două podețe de cadre, parțial colmatate sau complet nefuncționale, motiv pentru care apele pluviale nu sunt colectate și evacuate în mod corespunzător. Tronsonul I de drum județean se desfășoară în proximitatea aproximativ paralel cu calea ferată și se intersectează cu o linie secundară de cale ferată. Pe acest tronson există accese la proprietăți.
Tronsonul II se intersectează cu două drumuri laterale de exploatare (pe partea dreaptă și pe partea stângă) în dreptul cărora scurgerea apelor se realizează deficitar, nefiind asigurată continuitatea dispozitivelor de colectarea apelor pluviale. Nu este asigurată semnalizarea verticală și orizontală, lipsesc atât indicatoarele de orientare cât și cele de asigurare a siguranței circulației.
În vederea îmbunătățirii condițiilor de circulație pe sectorul de drum județean analizat, s-a propus reabilitarea acestuia.
Propunerea de modernizare
Drumurile laterale se vor amenaja pe o lungime de 15 metri, cu structură rutieră nouă.
Colectarea apelor pluviale și ulterior descărcarea acestora, se va face prin intermediul unui sistem de șanțuri din pământ și podețe.
Au fost prevăzute elemente de protecție de tip parapete de siguranță
Tronsonul I al drumului județean studiat se află în paralel cu liniile de cale ferată L60, L59, respectiv cu linia L201 Teiuș – Coșlariu, între pozițiile km 401+940 – 402+675 ale liniei CF.
La km 0+545 al drumului județean, acesta intersectează o linie de cale ferată industrială.
Urmare avizului de principiu al comisiei CFR, în cadrul proiectului tehnic se vor proiecta lucrările de intervenție necesare asupra trecerii la nivel, precum amenajarea trecerii la nivel cu dale din beton și înlocuirea locală a traverselor.
Valoarea totală a investiției este de 3.994.103,19 lei (inclusive TVA), din care lucrări de construcții-montaj 3.341.911,05 lei (inclusiv TVA).
Durata de realizare a investiției este estimată la 12 luni, din care cea de execuție a lucrărilor, 8 luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News