Connect with us
Advertisement

Eveniment

Drepturi pentru cei care aleg parteneriatul civil, în locul căsătoriei. Condiţii care ar trebui îndeplinite

cuplu

Publicat

Cuplurile care nu doresc să își schimbe statutul civil, nu sunt dipuse să își oficializeze relația ar trebui să beneficieze de toate drepturile legale conferite celor căsătoriți, susţine iniţiatorul unui proiect depus la Senat privind parteneriatul civil.

Mai mult, inițiatorul susține abrogarea articolului 277 din Codul civil, care interzice căsătoria dintre persoane de același sex sau parteneriatele civile dintre persoane de sex opus/persoane de același sex, încheiate în alte state între cetățeni români sau străini, scrie legestart.ro

Citeşte şi PROIECT: Românii ar putea avea o alternativă legală la căsătorie. Cum se încheie un parteneriat civil

Noua lege conține 68 de articole, despre parteneriatul civil: “Este o relație de comuniune civilă între două persoane majore, manifestată printr-un acord încheiat în conformitate cu dispozițiile prezentei legi, cu scopul de a-și organiza civil viața împreună.”

Toate formele de discriminare, directă sau indirectă, pe baza încheierii unui parteneriat civil, pe baza orientării sexuale a partenerilor sau a identității de gen a partenerilor sunt interzise, conform propunerii legislative.

Orice cetățean român cu vârsta mai mare de 18 ani sau cetățean străin cu reședința în țara noastră de cel puțin un an, poate încheia un parteneriat civil, care se înscrie într-un Registru special de evidență, ținut de primăria localității respective. Partenerii sunt chemați în fața unui registrator, într-o incintă a primăriei, alături de doi martori (dacă este posibil), pentru încheierea parteneriatului, asemenea unei ceremonii de stare civilă. Pentru aceste ceremonii, primăriile nu vor percepe taxe. Verificarea actelor depuse de parteneri trebuie făcută în cel mult 7 zile, interdicțiile fiind legate de persoanele fără discernământ, de rude până la gradul 4, de persoanele căsătorite sau aflate deja într-un alt parteneriat civil.

Proiectul reglementează şi parteneriatul civil informal ce reprezintă relaţia dintre două persoane majore care nu au încheiat un parteneriat civil în faţa unui organ competent, în cazul în care comuniunea durează de peste 5 ani, iar pe toată durata sa au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate a unui parteneriat civil, cu excepţia celei de constatare de către un organ competent.

Parteneriatul civil poate înceta de comun acord, la denunțarea unuia dintre parteneri sau pe cale judecătorească, în situația în care cuplul are de împărțit bunuri sau trebuie acordată tutela unui copil.

Legea parteneriatului civil recunoaște parteneriatele încheiate în alte state europene, indiferent că acesta este încheiat între persoane de același sex.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement