Eveniment
Drumul din zona industrială Ciugud va fi transformat într-o șosea cu trei benzi. Proiectul a trecut de evaluarea APM Alba
Proiectul privind reabilitarea și consolidarea unui tronson în lungime doi kilometri din drumul județean DJ 107, situat în zona industrială Ciugud, între Autostrada A 10 și podul peste râul Mureș de la Drâmbar, a primit undă verde din partea Agenției pentru Protecția Mediului Alba.
Potrivit proiectului, pe o porțiune de 1,3 kilometri, drumul va avea trei benzi de circulație.
APM Alba a anunțat joi luarea deciziei etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul „Reabilitare și consolidare drum județean DJ 107: Alba Iulia (DN1) Teleac – Hapria – Colibi – Secășel – Straja – Berghin – Blaj – Sâncel – Lunca Târnavei – Șona-Jidvei-Cetatea de Baltă- lim jud Mureș ”, (tronson drum DJ 107 Km 2+112 – Km 4+182, L=2,070) , propus a fi amplasat în localitatea Drâmbar – comuna Ciugud, intravilan.
Citește și Șosea cu trei benzi în zona industrială Ciugud. Tronson de 2 km din DJ107, reabilitat printr-o investiție de 4,5 milioane de lei
Potrivit memoriului de prezentare, tronsonul din drumul judetean DJ 107 este situat pe teritoriul administrativ al comunei Ciugud și se desfășoară de-a lungul zonei industriale aflate pe teritoriul comunei menționate. Drumul județean se află în apropierea viitoarei autostrăzi A 10, tronsonul de drum care face obiectul documetației pornind de la intersecția denivelată cu Autostrada A10. De asemenea aceasta face legătura direct cu drumul național DN 1 (varianta de ocolire a municipiului Alba Iulia).
Starea tehnică a sectorului de drum județean DJ 107 este rea, aceasta prezentând o serie de defecțiuni care afectează confortul și siguranța utilizatorilor.
Situația proiectată
Traseul drumului proiectat se suprapune în totalitate pe traseul existent, inclusiv amenajările pentru scurgerea apelor (șanturi longitudinale, podețe), suprafețele de teren aferente aflându-se în limitele de proprietate ale domeniului public.
Principalele caracteristici ale drumului proiectat:
- Lungime drum: 2.070 m
- Lățime parte carosabilă: 2 x 3 m – 3 x 3 m;
- Acostamente: 2 x 1 m
- Clasa tehnică: IV;
- Categoria de importanță a construcției: C – importanță normală
Având în vedere că tronsonul de drum deservește și zona industrială limitrofă a municipiului Alba Iulia și a comunei Ciugud, care se află în plină dezvoltare, s-a adoptat soluția de suplimentare cu o bandă de circulație pe o porțiune de 1,3 kilometri, de la km 2+244 până la km 3+550.
Carosabilul va fi realizat dintr-o structură rutieră elastică (cu îmbrăcăminte bituminoasă) obţinută prin ranforsarea structurilor rutiere existente. Benzile de încadrare vor fi prevăzute cu aceiaşi structură rutieră ca şi partea carosabilă.
Trotuare: Se va amenaja o alee comună atât pentru bicicliști cât și pentru pietoni cu o lățime de 2,00 m. Se vor amenaja, se asemenea, două stații de autobuz.
În cadrul proiectului se va realiza un zid de protecție împotriva inundațiilor. Zidul de protecție se încastrează pe de oparte în rambleul de la Autostradă și pe cealaltă parte în rambleul podului de peste Râul Mureș. Lungimea zidului va fi de 1.919 m.
În vederea desfășurării traficului în condiții de siguranță este necesară modernizarea drumului existent cu respectarea tuturor normelor de proiectare în vigoare.
Potrivit documentului citat, valoarea investiţiei este de 10.526.420,64 lei, cu TVA. Lucrările de construcție ar urma să se desfășoare pe perioada a 12 luni de zile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News