Actualitate
DSVSA Alba: Măsuri de prevenire a cazurilor de rabie. Recomandări pentru cetățeni
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) recomandă cetățenilor să anunțe dacă găsesc animale sălbatice moarte sau identifică animale domestice cu comportament modificat, pentru că există pericolul de infectare cu rabie.
DSVSA continuă și în acest an programul național de eradicare a rabiei, care are mai multe componente și se realizează inclusiv prin supraveghere activă – vânătoare, recoltare și testare, dar și prin supraveghere pasivă – testarea în privința rabiei a vulpilor/șacalilor, respectiv a altor animale găsite decedate.
Reprezentanții Direcției fac apel la spiritul civic al oamenilor, să anunțe medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, reprezentanții fondurilor de vânătoare din zonele de care aparțin sau DSVSA Alba, la nr. de telefon 0258.835.915/pe adresa de e-mail office-alba@ansvsa.ro, în cazul în care întâlnesc vulpi moarte/șacali morți (dar și alte animale sălbatice), în apropierea mediului silvatic, a cursurilor de apă, în zona drumurilor publice sau în orice alte locuri, în drumul lor.
De asemenea, îi roagă pe oameni să anunțe autoritățile și în cazul în care identifică animale domestice cu comportament modificat.
Rabia, o boală infecțioasă, transmisibilă la om
La nivelul județului Alba, în ultimii ani, nu a mai fost identificat niciun caz de rabie, inclusiv datorită campaniilor de vaccinare orală antirabică a carnivorelor sălbatice. În continuare, autoritățile sanitare veterinare, împreună cu reprezentanții fondurilor de vânătoare, depun eforturi suplimentare de prevenire, supraveghere și control pentru eradicarea definitivă a acestei boli, care afectează în mod special vulpile, dar și alte animale.
Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate, urmate de paralizie şi moarte. Într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt receptive la infecţia rabică toate animalele cu sânge cald.
Turbarea a fost înregistrată, în decursul timpului, cu o frecvenţă variabilă, pe toate continentele. Este produsă de un virus cu proprietăţi neurotrope, denumit de Pasteur „virusrabic de stradă”, actualmente încadrat în familia Rhabdoviridae, genul Lyssavirus.
În toate cazurile de turbare se impune un diagnostic imediat si luarea de măsuri urgente, atât faţă de animalele turbate sau suspecte de boală, cât şifaţă de animalele şi persoanele contaminate sau suspecte de contaminare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News