Connect with us
Advertisement

Eveniment

Duminică, 24 iulie: Nedeia de la Valea Mică. Eveniment tradițional al comunității, sărbătorit cu simplitate și solidaritate

Publicat

Sătenii din Valea Mică organizează duminică, 24 iulie, cea de-a V-a ediție a unei sărbători populare dedicate localității. Este vorba de Nedeia de la Valea Mică. 

Ziua va începe cu slujba de la biserică, iar de la ora 14.00 va avea loc un spectacol folcloric la care va participa taragotistul Pera Bulz, declarat de UNESCO ”tezaur viu”.

Spectacolul va fi prezentat de Andreea Haneș. Vor concerta Ansamblul ”Doina Ampoiului”, Ansamblul Folcloric ”Fii Moților” Buceș și soliștii Aurelian Plăcintă, Roxana Maria Pop, Iulia Cheteleș, Larisa Gurzău, Daniel Jitt, Loredana Pârvu, Felicia Bălșan, Miruna Luțescu, Anamaria Vintilă, Vasile Zaharie, iar programul umoristic va fi asigurat de Liviu Turic.

Acompaniamentul va fi asigurat de unul dintre cei mai cunoscuți tineri artiști din Apuseni, Andrei Haneș (taragot), el însuși din Valea Mică, de Nicu Mărginean (acordeon )și Cătălin Hendrea (orgă).

Satul Valea Mică aparține din punct de vedere administrativ de orașul Zlatna. Aparține de Zlatna, dar este retras cu câțiva kilometri, în raport cu drumul național.

Este unul dintre puținele locuri din județul Alba în care tradițiile populare au rămas cu adevărat vii, adică se practică la fiecare sărbătoare și sunt încă parte din viața comunității.

Sărbătoarea poate fi un exemplu pentru orice comunitate din România. Oamenii din sat mai cu dare de mână pun de obicei la dispoziție produsele, doamnele fac plăcinte, gogoși, cozonaci și tocăniță, cu care câțiva tineri din sat servesc pe toată lumea prezentă, gratuit.

Calcarele de la Valea Mică

Rezervaţia Calcarele de la Valea Mică a fost înfiinţată prin Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv a Consiliului Popular a Judeţului Alba.

A fost ulterior încadrată la categoria rezervaţiilor naturale, corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN.

Suprafaţa rezervaţiei este de 1 hectar. Aria de interes ştiinţific o reprezintă cele două blocuri de calcare ce străjuiesc pârâul Valea Mică şi drumul alăturat.

Aria naturală reprezintă două blocuri calcaroase (klippe de calcare atribuite perioadei geologice a jurasicului) de dimensiuni şi înălţimi diferite (12 şi 20 metri), care mărginesc drumul comunal DC 67 şi pârâul Valea Mică, afluent al Ampoiului, aflate la contactul părţii central-sudice a Munţilor Metaliferi cu Munţii Vinţului.

Pe abruptul stâncilor calcaroase s-au dezvoltat specii ierboase specifice zonei. Dintre cele două calcare, cel mai mult atrage atenţia cel mai înalt numit şi ”Degetul lui Dumnezeu”, denumit astfel pentru că seamănă cu un deget şi care poate fi remarcat din orice zonă a satului.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement