Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DUMINICĂ: Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”, la Șpring. Participă 17 comunități din Țara Secașelor

Publicat

Festivalul „Datină străbună pe Secaşe”: Peste 350 de păstrători de tradiții și obiceiuri românești din 17 comunități din Țara Secașelor participă duminică, 4 februarie 2024, la Festivalul interjudețean „Datină străbună pe Secaşe”, unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor din România.

Festivalul a ajuns în acest an la cea de-a XXX-a ediție și va fi găzduit de comuna Șpring din județul Alba.

Evenimentul va debuta cu alocuțiunea emoționantă a etnografului Ioan Popa, fondatorul proiectului, urmată de un moment artistic special intitulat „Bicentenarul nașterii eroului Avram Iancu” susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, sub conducerea lui Alexandru Pal.

Publicul se va putea reîntâlni cu soliștii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută. Ediția din acest an a festivalului reunește 17 comunități locale din Țara Secașelor (județele Alba și Sibiu): Cergău, Ciugud, Cut, Crăciunelu de Jos, Doștat, Mihalț, Daia Română, Câlnic, Roșia de Secaș, Șpring, Valea Lungă, Loamneș, Păuca, Miercurea Sibiului, Slimnic, Șura Mică și Șura Mare.

Aceștia își vor prezenta o parte din zestrea etnofolclorică și vor arăta cum reușesc să păstreze frumusețea tradițiilor românești.

„Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor din România, fiind pe drept cuvânt un eveniment de referință la nivel național, care are ca scop cercetarea, conservarea și promovarea tradițiilor românești din această frumoasă regiune, Țara Secașelor.

Inițiat în urmă cu jumătate de secol, în anul 1972, de etnograful Ioan Popa, festivalul reunește, an de an, comunitățile din Țara Secașelor și este o invitație către cei pasionați 𝑑e frumusețea tradițiilor românești de a celebra împreună cultura și autenticitatea acestei zone”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” este organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șpring.

Festivalul interjudețean „Datină străbună pe Secaşe” este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor și datini din România, iar prima ediție a acestei manifestări cultural-artistice a avut loc în anul 1972, la Roșia de Secaș – Alba.

Festivalul a fost inițiat de profesorul Ioan Popa din dorin­ța de a promova zestrea culturală și tradițională din Ţara Secaşelor.  Din anul 2003, județul Sibiu s-a alăturat județului Alba în organizarea festi­valului.

Foto: Roxana Reche –  Centrul pentru Cultură ”Augustin Bena” arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate