Connect with us
Publicitate

Uncategorized

DUMINICĂ | PRIMUL PROTEST din Alba în 2015: Marș împotriva POLUĂRII cu FORMALDEHIDĂ, la Sebeş. Cât este de toxică substanţa

Publicat

IMG_345 Duminică, 11 ianuarie, de la ora 14.00 Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş organizează un marș de protest cu plecare din faţa Primăriei Sebeş, la care, până în prezent, pe facebook, şi-au anunţat participarea peste 1000 de persoane.

Campania „Opriți poluarea în Sebeș!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an.

Organizatorii acestui protest de luptă împotriva poluării din Sebeş transmit următoarele, celor care vor să se alăture marşului: „Opriţi poluarea în Sebeş”.

Citește și LISTA SUBSTANŢELOR PERICULOASE, folosite de KRONOSPAN Sebeş. Compania vrea să-şi reînnoiască Autorizația Integrată de Mediu

Grupul de Inițiativă Civică solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului.

Ținând cont de faptul că autoritățile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică.

Citește și REACȚII de la KRONOSPAN: AMENINȚARE la adresa Alba24 și DECLARAȚIE DE PRESĂ pe tema noii fabrici de formaldehidă »

Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituțional la sănătate și la un mediu curat. Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală.

Motivele cele mai des invocate de cei nemulțumiți , potrivit comunicatului transmis de Grupul de Inițiativă Civică sunt următoarele:

– Construcția Fabricii de Formaldehidă de 60.000T/an plus producția la scară mare cu poluarea implicită, este un pericol evident pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia;

– Cele 8 bucăți de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, 2 bucăți rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină și de alte substanțe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 t/an, ne îndreptățesc să ne temem că Sebeșul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda și care ar distruge Sebeșul.

– Kronospan-ul nu și-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare și a tuturor tipurilor de poluanți, cu posibilitatea accesării pe internet, și cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanți atinge limita maximă admisă.

Citeşte şi KRONOSPAN construiește la Sebeș o nouă instalație de FORMALDEHIDĂ de 60.000 de tone pe an. Are avize de la APM și Primărie

În comunicat se mai precizează că ”expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămâni, conform unor studii ale  Centrului Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Alte afecțiuni cauzate de poluarea aerului sunt cele cardiovasculare și respiratorii. Conform studiilor, în 2010, la nivel internațional, peste 223.000 de persoane au murit din cauza cancerului la plămâni asociat cu poluarea aerului. Tot OMS spune clar în comunicatul nr 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizaţiei demonstrând că această substanță poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe.

Conform unui studiu realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, judeţul Alba deține locuri „fruntașe” la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign. Alte date oferite de DSP Mureș spun că în județul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1800 de persoane anual, și mor circa 800 anual.”

sursa: comunicat de presă Grupul de Inițiativă Civică Sebeș, ONG PrimaNatura, ONG Inițiativa Civică Reghin

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

14 Comentarii

14 Comentarii

  1. cristi

    marți, 06.01.2015 at 14:59

    In sfarsit s-au reactivat sebesenii… Probabil s-au lamurit ce inseamna o poluare masiva de peste 7 ani, s-au lamurit cu bolile respiratorii si cu numeroasele cazuri de cancer… Poate vor reusi sa faca niste valuri cu protestul asta si cei vinovati de poluarea din Sebes (care vine deseori si spre Alba) sa fie trasi la raspundere. Iar poluatorul sa fie inchis pana nu dovedeste clar ca respecta toate normele europene de mediu…
    Succes sebesenilor!

  2. cristi

    marți, 06.01.2015 at 23:11

    SA VEDEM CATI SUNT DISPUSI SA LUPTE PENTRU SANATATEA LOR !!! Judetul Alba a inregistrat cel mai mare numar de bolnavi de CANCER ….. credeti ca este o coincidenta ? Emisiile rezultate in urma prelucrarii formaldehidei se raspandesc pe o RAZA de 40 KM ( adica si cei din alba o iau urat de tot ) DACA ESTI DISPUS SA MORI DE CANCER poti sta comod la caldura si sa vezi cum altii ies in strada sa lupte , DACA NU ….. ar trebui sa iesi si tu ! Eu cu siguranta voi lupta pentru dreptul la sanatate. luna trecuta sa demonstrat ca, cu o mobilizare exemplara si unitate ……. orice este posibil. Chiar si cu ROSIA MONTANA sa reusit prin mobilizare.

    • Anton

      miercuri, 07.01.2015 at 15:31

      Prietene, nu am nimic cu activitatea ta de revolutionar, dar si tu poluezi, Cu tastatura!

  3. marcel

    miercuri, 07.01.2015 at 11:29

    Ceea ce se intampla acolo e revoltator. Daca in timpul zilei, de ochii lumii, isi da silinta sa nu polueze prea mult, in schimb noaptea e dezastru: emisiile de formaldehida sunt maxime, se ard toate mizeriile in centrala termica de parca ar fi Copsa Mica, se deverseaza mizeria din decantoare in raul Sebes.

  4. Catani Corado

    miercuri, 07.01.2015 at 12:54

    4. “FORMALDEHIDA ESTE CANCERIGENA PENTRU OM” se prcizeaza in Comunicatul de presa nr.153 din 15 iunie 2007 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si “a clasat FORMALDEHIDA IN GRUPA I A AGENTILOR CANCERIGENI PENTRU OM”. In Comunicat se subliniaza ca pana in 2004 “formaldehida era considerate posibil cancerigena pentru om”. Ca “toxicitate asupra omului:acuta.
    5. “Pe baza acestor noi date grupul de experti a putut determina ca,dispune in present de suficiente indicii ca formaldehida provoaca cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a gasit indicii pentru cancerul foselor nazale si al sinusurilor fetei si indicatii puternice dar nu suficiente pentru leucemie.”
    6. “O sedere,fie si scurta,intr-o atmosfera in care concentratia de formaldehida este mai mare de 50 ppm poate fi cauza unui bronhospasm sever si a unor leziuni caustice grave ale arborelui respirator(edeme pulmonare acute,ulceratii traheale si bronhice…)”
    7. “Mai multe studii epidemiologice au pus in evidenta manifestari care evoca un psihosindrom organic(cefalee,satenie,tulburari ale memoriei,bunei dispozitii si a somnului…) la indivizi expusi la formaldehida si solventi organici”. Studiile au scos in evidenta “o crestere a incidentei cancerelor nasofaringiene la subiectii expusi profesional”, precum si “posibilitatea unei legaturi intre expunerile la formaldehida si aparitia leucemiilor,mai ales de tip mieloid” si “o crestere a numarului de carcinoame(cancere) ale sinusurilor…”
    8. “Alte organe ce pot fi afectate de cancer(cavitatea bucala,pancreasul,creierul,plamanii…) au fost evocate in anumite studii…”.

  5. marius pop

    miercuri, 07.01.2015 at 14:45

    Kronospan trebuie tras la răspundere și condamnat pentru crimele din ultimii ani,șefi,directori și muncitori părtași la acest genocid.Cu toții trebuie aduși în fata justiției. CIMITIRE NEÎNCĂPĂTOARE, ECONOMIE ÎNFLORITOARE.

  6. Dona A.

    joi, 08.01.2015 at 20:13

    Pulberile in suspensie PM10 si PM2.5

    1.Caracteristici generale
    Pulberile in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid.
    Surse naturale:
    eruptii vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip si dispersia polenului.
    Surse antropice:
    activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsa de pneurile masinilor atat la oprirea acestora cat si datorita arderilor incomplete.
    Efecte asupra sanatatii populatiei
    Dimensiunea particulelor este direct legata de potentialul de a cauza efecte. O problema importanta o reprezinta particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas si gat si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari.
    Sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii si astmaticii.
    Copiii cu varsta mai mica de 15 ani inhaleaza mai mult aer, si in consecinta mai multi poluanti. Ei respira mai repede decat adultii si tind sa respire mai mult pe gura, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt in mod special vulnerabili , deoarece plamanii lor nu sunt dezvoltati, iar tesutul pulmonar care se dezvolta in copilarie este mai sensibil.
    Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii.
    Expunerea pe termen lung la o concentratie scazuta de pulberi poate cauza cancer si moartea prematura.

  7. ioana d.

    vineri, 09.01.2015 at 09:34

    Faceti o plangere la Comisia Europeana, la DG-Mediu de exemplu (se poate face si on-line, de pe siteul de internet al Comisiei). Si daca intr-adevar sunt probe care dovedesc faptul ca nu se respecta normele de protectia mediului, se poate face chiar o actiune in judecata, pentru ca atunci nu aveti cum pierde – fiindca aceste norme sunt garantate in plus si de dreptul european, care are o actiune directa si in Romania…

  8. marius pop

    vineri, 09.01.2015 at 12:49

    Despre ce vorbim aici? În tara asta bunul-simt a pierit încă de pe vremea comuniștilor. Respectarea normelor de mediu?Dna Ioana D,vorbele dumneavoastră sunt o insulta adresata speciei umane. Kronospan nu are ce cauta la Sebes.În lupta cu acest gigant legea e un gândac de bucătărie.

  9. ion

    sâmbătă, 10.01.2015 at 14:19

    domnu Feneser vad ca sa dat la fund,ca doar el era un mare militant inpotriva Kronospan,dar se vede ca iau umplut buzunarele di tace malc,domnu Iosiv Gligor este aparatorul Kronospan prieten bun cu Feneser oare care e legatura ce ziceti voi Sebesenilor,domn Fene toata ziulica se plimba cu Dasterul alb de la prefectura cu scumpa lui gagica pe banii prostilor dragi Sebeseni!!!!!!

  10. ovidiu

    sâmbătă, 10.01.2015 at 15:38

    Foarte bine !! protestati cat mai multi !! sa se inchida toate firmele din zona Sebes ,la cersit cu totii !! asta nu polueaza….. seara la cina mancatzi ***** cat mai mult sa puteti …. protesta !!

  11. Ioan Margineanu

    sâmbătă, 10.01.2015 at 18:52

    DUMINICA 11 IANUARIE 2015 LA ORA 14 – TOTI SEBESENII SA FIE IN FATA PRIMARIEI SEBES !!!

  12. marius

    sâmbătă, 10.01.2015 at 19:39

    nu-ti face problem domnu ovidiu,descide stc-ul anul asta noua linie de productie pentru cutii viteza ultima generatie unde vor angaja cam cati oameni are kronospan asta….

  13. trichi richi

    duminică, 11.01.2015 at 12:56

    Poate fii mutat la mitici,sa scoata arcu de triunf si sa o monteze in mijloc la sensu ala,asa poate ar lua cineva masuri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate