Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: Tradiții la începutul Postului Sfintelor Paști, reînviate la Cugir. Obiceiul „Alimoriei”

Publicat

Începutul Postului Paștelui (Postul Mare) sau „Lăsatul secului” este marcat la Cugir, printr-un obicei vechi de sute ani, „Alimoria”.  Tradiția este reînviată printr-un evenimentul cultural, duminică, 1 martie, de la ora 18.00.

Manifestarea se desfășoară în apropierea Castelului de Apă sau a Turnului de Apă, situat în cartierul Scăunel, din localitate.

Citește și MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și SMS de Mărţişor

Obiceiul Alimoriei mai este cunoscut în satele din județul Alba și sub alte denumiri ca „Hodaițele” sau „Sâlitul”.

Conform obiceiului, tinerii se împărțeau pe dealurile cele mai înalte din jurul satului, unde aprindeau focuri și din care luau tăciuni aprinși, rotindu-i deasupra capului și strigând „Alimoreoo!”.

Vezi și Când începe POSTUL PAȘTELUI 2020. Duminică: Lăsata Secului de brânză. Zile de post și perioadele în care nu se fac nunți

Semnificația obiceiului este strâns legată de înnoirea timpului calendaristic la Lăsatul Secului de Paști prin rotirea „hodaiței”, dar și prin săritul peste foc sau rostogolirea roților aprinse de pe dealuri.

Prin aceste obicei, se invoca lumina soarelui pentru a deveni victorioasă în lupta ei cu frigul și cu iarna.

Focul simboliza și purificare prin lumină, dar prin el se alungau forțele malefice șa începutul anului agrar.

 Acest obicei mai este cunoscut, în funcţie de zonă, şi sub denumirile de Alimoria sau Sâlitul, mai ales pe Valea Sebeșului.

 Obiceiul Hodaiţelor se mai păstrează încă în satele din Alba, însă cu influenţe moderne, care aduc schimbări în tradiţii. Mai nou, tinerii folosesc acum cauciucuri de autoturisme pentru focurile de pe dealurile satului şi tot cauciucuri folosesc şi la realizarea acelor „hodaiţe”, pe care le învârt deasupra capului în timpul strigăturilor.

Postul Paștelui sau Postul Mare, la ortodocși, începe în acest an la data de 2 martie. Fiind cel mai lung şi cel mai aspru din posturile de durată întâlnite în Biserica Ortodoxă, este cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax