Connect with us
Publicitate

Actualitate

DUMINICĂ: Ziua Minerului la Roşia Montană, cu fotbal, rugby, vizite ghidate gratuite și petrecere în stil mineresc

Publicat

Ca în fiecare an, pe 2 septembrie, Ziua Minerului va fi sărbătorită și de această dată la Roșia Montană. Cei care vor participa la eveniment vor avea parte de sport, muzică populară și ușoară, dar și vizite ghidate gratuite, în Roșia Montană. Programul începe la ora 12.00, pe Stadionul „Minerul”. Sărbătoarea este organizată de Primăria şi Consiliul Local Roșia Montană, în parteneriat cu „Roșia Montană Gold Corporation” (RMGC).

Programul desfășurat pe Stadionul „Minerul” va începe la ora 12.00, cu un mini-campionat de fotbal și va continua de la 13.30 cu meciuri demonstrative de rugby, urmate, de la ora 15.00, de petrecerea în stil mineresc. La fel ca în anii trecuți, organizatorii au invitat o serie de cântăreți îndrăgiți de muzică populară, dar au pregătit și câteva surprize de muzică ușoară.

Vor cânta pentru minerii din Apuseni: Mirela Petrean, Tinu Vereșezan, Adi Balint, Mirela Mănescu, Nelu Șopterean, Grupul Instrumental „Dor”, „Copiii de Aur”, Corul Minerilor, Deepcentral și rapperul Puya. Seara se va încheia cu focuri de artificii, iar organizatorii promit și alte surprize.

O altă atracție a ediției din acest an o constituie vizitele ghidate gratuite în Roșia Montană, organizate de RMGC în ziua de duminică, între orele 10.00 și 17.00, atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii care vor să afle mai multe despre proiectul minier.

Primul traseu include o vizită în fosta carieră și la stația pilot de epurare a apelor acide din Roșia Montană. Vizitatorii vor putea vedea cum arată cariera Cetate în prezent, după închiderea exploatării de stat, care s-a desfășurat în perioada 1971-2006. În contrast cu vechea tehnologie, ale cărei urme se văd şi astăzi la Roşia Montană, stația pilot de epurare a apelor acide reprezintă o investiţie modernă şi o premieră în România, testând două metode pentru curățarea apelor acide care se scurg din vechile galerii miniere.

A doua variantă propusă de organizatori pentru vizitare este Galeria Cătălina-Monulești, ce păstrează urme de exploatare din toate epocile istorice. În trecut, aici a fost descoperit întâmplător cel mai mare lot de tăblițe cerate romane.

Al treilea traseu propune un tur al caselor restaurate/aflate în curs de restaurare din centrul istoric. Până în prezent, 16 clădiri au fost incluse în programul de reabilitare şi refuncţionalizare a centrului istoric şi pentru alte 160 s-au efectuat lucrări de mentenanţă şi intervenţii de urgenţă.

Înscrierile și plecările se vor face de la punctele de informare ale proiectului minier din Piața Veche, iar vizitatorii vor primi echipament adecvat și vor fi instruiți cu privire la măsurile de siguranță pe care trebuie să le respecte pe parcursul circuitelor.

Ziua Minerului este un eveniment sărbătorit anual în comunităţile din zonele unde există sau au existat exploatări miniere. În 2009, la Roşia Montană a fost stabilit un record mondial, omologat de Guiness Book: cei mai mulţi oameni care caută simultan aur cu şaitrocul – peste 100 de persoane au luat parte la stabilirea recordului mondial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Anda

    miercuri, 29.08.2012 at 07:51

    O sarbatoare care sustine sporturile locale si traditiile e binevenit. O mai mare bucurie si prilej de petrecere va fi cand minerii se vor intoarce la munca, cand vor scapa de somaj. Poate nu va mai trece mult timp pana atunci…

  2. Calin

    miercuri, 29.08.2012 at 12:32

    cred ca vor sarbatori cu adevarat in stil mineresc dupa ce se va da drumul la minerit, sa aiba oamenii din zona locuri de munca din nou, pana atunci e bine ca se pastreaza traditiile locului

  3. Vladi

    joi, 30.08.2012 at 19:41

    imi pare bine ca mai sunt companii care investesc in traditiile oamenilor, in patrimoniu, in istorie. poate ar trebui sa ia si altii exemplu de la ei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate