Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

E.ON Distribuţie România atenţionează consumatorii: Respectaţi regulile elementare de utilizare a aparatelor şi instalaţiilor ce folosesc gazele naturale

Publicat

cos de fum casa E.ON Distribuţie România atenţionează consumatorii asupra pericolului la care se expun dacă nu utilizează corect aparatele şi instalaţiile ce folosesc gazele naturale. Dacă în alte zone din ţară, zece persoane au suferit intoxicaţii severe cu monoxid de carbon, în judeţul Alba, de la începutul anului, au fost semnalate mai multe cazuri de incendii cu pagube importante, din cauza unor coşuri de fum necurăţate sau improvizaţii la instalaţiile de energie.

Potrivit E.ON Distribuţie România, în primele zece zile ale acestui an zece persoane din judeţele Mureş, Hunedoara şi Maramureş au suferit intoxicaţii severe cu monoxid de carbon, iar în 2014, în aria de activitate a companiei, au fost 26 astfel de cazuri, în cinci dintre ele fiind şi oameni care şi-au pierdut viaţa.

„Toate aceste evenimente nefaste au avut drept cauze coşurile de fum înfundate, existenţa unor aparate de încălzire neracordate la coşurile de fum, utilizarea aragazurilor de gătit pentru încălzirea locuinţei, precum şi improvizaţiile la instalaţiile interioare de gaze naturale.

Niciunul dintre aceste incidente, care se înmulţesc cu precădere odată cu venirea sezonului rece, nu ar fi avut loc dacă cei în cauză ar fi respectat regulile elementare de utilizare a aparatelor şi instalaţiilor care folosesc gazele naturale“, susţin reprezentanţii companiei.

Din statisticile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, peste 33% din totalul celor aproape 11.000 de incendii la locuinţe înregistrate în perioada 2012-2014 ar fi putut fi evitate dacă cei în cauză ar fi curăţat coşurile sau burlanele de fum ori le-ar fi reparat, se mai arată într-un comunicat transmis de E.ON Distribuţie România.

Cel mai recent caz de acest fel a avut loc în data de 10 ianuarie 2015 în localitatea Ungheni din judeţul Mureş, când o familie formată din cinci persoane – doi copii, de doar 1 şi 5 ani, şi trei femei care îi îngrijeau: mama, o soră a acesteia şi bunica copiilor – a ajuns la spital în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon, din cauza folosirii unui aragaz pentru încălzirea locuinţei.

Coşul de fum obturat de o cărămidă şi alte materiale a stat la baza intoxicării cu monoxid de carbon a unui cuplu de tineri de 20, respectiv 27 de ani din localitatea Cavnic din judeţul Maramureş, gazele acumulate în încăpere fiind sesizate dimineaţa de 5 ianuarie, în jurul orei 4.00. Din fericire, după intervenţia promptă a echipelor de salvare, cei doi tineri au fost stabilizaţi la spital însă riscul decesului prin asfixiere a existat pe tot parcursul nopţii. Evenimente similare au avut loc în primele zile ale acestui an şi la Baia Mare şi Hunedoara.

Anul trecut, în aria de activitate a companiei noastre au fost înregistrate 12 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon. În urma acestor evenimente, cinci persoane au decedat, asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 21 au fost la un pas de moarte din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon.

Consumatorii de gaze naturale trebuie să se asigure de verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenţii, precizează sursele citate.

Nu în ultimul rând, consumatorii trebuie să evite încălzirea locuinţei cu aragazuri de gătit, acestea fiind surse majore de producere de intoxicaţii sau asfixii cu monoxid de carbon.

Prin intermediul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi E.ON România derulează începând cu anul 2012, la nivel naţional, campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.

E.ON Distribuţie România operează o reţea de gaze naturale în lungime de peste 20.000 km, respectiv o reţea de electricitate de peste 80.000 km care deservesc în total circa 3 milioane de clienţi şi acoperă judeţele din partea de Nord a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău).

E.ON Distribuţie România şi-a început activitatea la 1 ianuarie, fiind rezultată în urma fuziunii companiilor de distribuţie din cadrul grupului E.ON România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax