Connect with us
Advertisement

Eveniment

ASTĂZI: ECLIPSĂ parțială de SOARE. Fenomen vizibil și în România. LISTA: Momentele în care începe în principalele orașe

Publicat

Pe 25 octombrie 2022 va avea loc Eclipsa parțială de Soare, anunță reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Aceasta va fi vizibilă ca parțială din România, în jurul prânzului.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea, mai transmit reprezentanții Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa parțială de soare vizibilă și în România

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%.

Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.

Citește și VREMEA în ALBA, 24-30 octombrie: zile însorite, cu maxime de până la 21 de grade. Prognoza meteo în localități din județ

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.

Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute.

Momentele în care va fi văzută în România eclipsa parțială de soare

Pentru București maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu. La Cluj-Napoca, eclipsa debutează la ora 12h21m și se încheie la ora 14h42m, maximul de acoperire (38%) fiind înregistrat la ora 13h32m. La Alba Iulia eclipsa debutează la ora 12h22m.

Găsiți date despre momentele când începe eclipsa în tabelul de mai jos.

Cum pot observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare.

Ce este o eclipsa de soare

O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel, total sau parțial, imaginea Soarelui pentru un privitor de pe Pământ.

 

Locuitorii sunt avertizați să nu privească direct spre Soare, la acel moment, ci să folosească filtre speciale / ochelari de eclipsă.

Avertizările specialiștilor: expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.

Eclipsa din 25 octombrie 2022, a 16-a eclipsă de Soare, va fi vizibilă din Europa (cu excepția Peninsulei Iberice), Urali și Siberia de Vest, Orientul Mijlociu, Asia de Vest și din nord-estul Africii. Faza maximă a eclipsei parțiale va fi înregistrată în Câmpia Siberiei de Vest din Rusia, lângă Nijnevartovsk.

Este a doua eclipsă de Soare din acest an, însă prima (din 30 aprilie) nu a putut fi observată din România (doar din Pacific și America de Sud).

Următoarea eclipsă de Soare va fi în 20 aprilie 2023 (hibridă, va începe ca inelară și apoi totală; nu va putea fi observată din România/Europa).

Tipuri de eclipse

Eclipsa totală: Soarele este obturat complet de Lună. Imaginea luminoasă a Soarelui este înlocuită pentru câteva minute de Lună și se vede doar coroana Soarelui, care este mai strălucitoare decât Luna. Eclipsele totale sunt rare și se pot vedea doar pe o fâșie îngustă de pe suprafața Pământului.

Eclipsa Inelară: Soarele și Luna sunt aliniate exact cu pământul, iar diametrul lunii apare ca și cum ar fi mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, care apare ca un inel strălucitor care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare sunt evenimente destul de rare.

Eclipsa hibrid: eclipsă intermediară între o eclipsă totală de Soare și una inelară. În unele puncte de pe Pământ poate fi văzută ca fiind totală, în timp ce în altele apare ca inelară. Este un tip de eclipsă rar întâlnit.

Eclipsă parțială: Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și Luna obturează Soarele doar parțial. Se poate observa de pe o mare parte a Pământului.

În general se produc mai multe eclipse inelară decât totale, iar asta pentru că Luna este situată prea departe de Pământ pentru a acoperi Soarele.

Alte fenomene astronomice în luna octombrie

  • 13 octombrie, ora 6.46: Luna în conjuncţie cu Pleiadele (2.7º) – dimineaţa
  • 15 octombrie, ora 7.28: Luna în conjuncţie cu planeta Marte (3.6º) – dimineaţa
  • 17 octombrie, ora 13:21: Luna la apogeu (404.330 km) – dimineaţa / 17 octombrie, ora 18.41: Luna în conjuncţie cu steaua Pollux (1.8º)
  • 21 octombrie, ora 21.00: Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR=20)
  • 23 octombrie, ora 0.00: Planeta Venus în conjuncţie superioară – invizibil
  • 24 octombrie, ora 7.00: Luna în conjuncţie cu planeta Mercur – dimineaţa
  • 25 octombrie, ora 14.00 Eclipsă parţială de Soare – vizibil din România
  • 28 octombrie, ora 5.48: Luna în conjuncţie cu steaua Antares (2.3º) – seara
  • 29 octombrie, ora 16.48: Luna la perigeu (368.289 km) – seara
  • 31 octombrie, ora 17.00 Soarele intră pe teritoriul constelaţiei Balanţa (Libra)

Alte fenomene astronomice vizibile din România – 2022

În 8 decembrie 2022, Luna va oculta planeta Marte. Fenomenul este cu atât mai spectaculos cu cât în data respectivă, Marte se va afla la opoziţie, moment în care planeta are strălucire maximă şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.

  • 9 noiembrie: Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17 – 18 noiembrie: Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 8 decembrie: Planeta Marte la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie: Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie: Solstiţiul de iarnă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement