Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Efectele protocoalelor: Ce rol a avut SRI într-un dosar cu polițiști corupți. Solicitare la Curtea de Apel Alba Iulia


Publicat

interceptari

Efectele scandalului protocoalelor se resimt într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Un polițist condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare pentru multiple infracțiuni, printre care luare de mită și divulgare de informații secrete, a cerut instanței ca procurorii care au întocmit dosarul să comunice dacă Serviciul Român de Informații a oferit suport în anchetă.

Mai exact, Ghidiu Romeo Ilile polițist rutier în Agnita, la data comiterii faptelor, a fost condamnat la sfârștiul anului 2018, la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru, luare de mită, (24 de fapte), divulgare de informații secrete de serviciu ( 5 fapte), abuz în serviciu (4 fapte), trafic de infulență și fals intelectual.

Alături de acesta au mai fost condamnați în dosar alți doi polițiști pentru luare de mită și trafic de influență: Badiu Claudiu 3 ani, alături de Blăjan Gheorghe 3 ani și 11 luni de închisoare cu exectuare.

Inculpații au făcut apel la decizia magistraților sibieni și dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: SRI și DNA Alba Iulia, obligate de instanță să dezvăluie identitatea investigatorilor dintr-un mega-dosar infracțional

În data de 25 aprilie 2019, judecătorii de caz de la Curtea de Apel Alba Iulia au admis cererea lui Ghidiu Romeo Ilile, prin care procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu trebuie să comunice dacă SRI a avut un rol activ în anchetă.

”În numele legii DISPUNE: Admite în parte cererea formulată de inculpatul Ghidiu Romeo Ilie şi dispune efectuarea unei adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu prin care se va solicita să se comunice, privitor la dosarul de urmărire penală nr.569/P/2017, următoarele:

1. Dacă Serviciul Român de Informații a oferit suport tehnic sau de personal pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere care stau la baza interceptărilor pentru următoarele infracţiuni:

– infracţiunea reţinută la punctul 1.2 din rechizitoriu – divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată

– procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice aflate în vol.I filele 70-75 d.u.p; – infracţiunile reţinute la punctul 1.5 din rechizitoriu – abuz în serviciu şi respectiv instigare la abuz în serviciu

– proces-verbal de redare a unei convorbiri telefonice din 10.09.2017 vol. II filele 119-121 d.u.p.; – infracţiunile reţinute la punctul 1.6 din rechizitoriu – abuz în serviciu şi respectiv instigare la abuz în serviciu – proces-verbal de redare a unei convorbiri telefonice din 11.09.2017 – vol.2 filele 218-221 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.8 din rechizitoriu – abuz în serviciu, favorizarea infractorului, luare de mită şi dare de mită – procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice din 03.10.2017 vol. II filele 291-293, 304-311 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctele 1.9.1, 9.2 din rechizitoriu -dare de mită, complicitate la dare de mită, luare de mită şi complicitate la luare de mită – proces- verbal de redare a convorbirilor telefonice vol. II filele 359-363 d.u.p.;

– infracţiunea reţinută la punctul 1.12 din rechizitoriu – divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată- proces-verbal de redare a unei convorbiri telefonice din vol. III filele 169-170 d.u.p; – infracţiunile reţinute la punctele 1.17 din rechizitoriu -abuz în serviciu – proces- verbal de redare a convorbirilor telefonice vol. III filele 403-404 d.u.p. vol.V filele 64-65, 69-71 d.u.p.;

2. Dacă personalul din cadrul Serviciului Român de Informaţii a efectuat transcrierea primară sau selecţia primară (note de redare) a convorbirilor pentru infracţiunile de mai sus.

2. Dacă tehnica utilizată la înregistrarea audio-video şi prin fotografiere a fost instalată de Serviciul Român de Informații sau aparţinea Serviciului Român de Informaţii sau organelor de poliţie în ceea ce priveşte supravegherea tehnică ambientală pentru următoarele infracţiuni:

– infracţiunile reţinute la punctul 1.3 din rechizitoriu – luare de mită şi dare de mită – proces-verbal de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 17.08.2017 vol. I filele 188-190,193-194 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.4 din rechizitoriu – trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă- proces-verbal de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 16.10.2017 vol. II filele 89-95 d.u.p;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.7 din rechizitoriu -luare de mită şi respectiv dare de mită – procese-verbale de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 03.10.2017 vol. II filele 275-278 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.8 din rechizitoriu – abuz în serviciu, favorizarea infractorului, luare de mită şi dare de mită – proces-verbal de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 05.10.2017 vol. II filele 304-311 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctele 1.9 din rechizitoriu -dare de mită, complicitate la dare de mită, luare de mită şi complicitate la luare de mită – procese-verbale de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 06.10.2017 vol. II filele 342-358 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.10 din rechizitoriu – dare de mită, abuz în serviciu şi luare de mită – proces-verbal de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 05.10.2017 vol. III filele 20- 27 d.u.p.; – infracţiunile reţinute la punctele 1.14 din rechizitoriu -dare de mită şi luare de mită – proces-verbal de redarera activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 19.10.2017 vol. III filele 250-253 d.u.p.

Se va solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să comunice dacă în cursul urmăririi penale au fost întocmite acte de către echipe operative comune, formate din procurori și lucrători de poliție judiciară, pe de o parte, și lucrători ai Serviciului Român de Informaţii, pe de altă parte.

Respinge cererea de a se solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să depună la dosar suporturile optice conţinând interceptările efectuate în cauză şi solicită Tribunalului Sibiu să înainteze cele 22 de suporturi optice anexate dosarului de urmărire penală nr.569/P/2017 care au fost înaintate Tribunalului Sibiu odată cu dosarul de urmărire penală.

Se va solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să comunice dacă mai există alte suporturi optice care să conţină interceptări ale convorbirilor telefonice în dosarul nr.569/P/2017, iar în caz afirmativ să le înainteze Curţii de Apel Alba Iulia, împreună cu notele de redare. Definitivă” se arată în decizia Curții de Apel Alba Iulia din data de 25 aprilie 2019.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Zborurile interne spre litoral, reintroduse din 16 iulie. TAROM va zbura la Constanța din Cluj, Timișoara și Oradea

Publicat

tarom wikipedia

Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) anunță că din 16 iulie ar urma să fie reintroduse zborurile Tarom spre mare, pe destinația Constanța, respectiv Timişoara – Constanţa, Cluj – Constanţa, Oradea – Constanţa, în regim de câte două zboruri pe săptămână (joia şi duminica).

Reprezentanta FAPT, Corina Martin, a subliniat că a fost propus un plan strategic, „Reconectăm România”, avându-se în vedere  situaţia generată de pandemia de coronavirus şi efectele acesteia asupra călătoriilor şi turismului intern şi internaţional.

„Noi am propus un Plan strategic: Reconectăm România. Este esenţial să avem zboruri care să ne aducă turiştii români şi potenţiali turişti străini către Litoral şi Delta Dunării, dinspre vestul sau nordul sau estul sau centrul României şi care să asigure accesul facil al românilor care locuiesc în sudul sau sud-estul României, de exemplu, către vestul sau nordul Romaniei, pentru vacanţe şi călătorii sau în scop profesional.

Am colaborat direct cu Ministerul Transporturilor, pentru a se implica alături de noi şi să susţină conectarea aeriană între destinaţiile preferate de români, pentru a facilita circulaţia turistică internă în această perioadă grea, atât pentru industria HORECA, cât şi pentru transportatorul aerian naţional TAROM.

Românii vor avea, astfel, un acces mult mai rapid şi facil la vacanţele şi călătoriile de care au atât de multă nevoie şi care vor susţine turismul naţional şi economia României”, a spus Corina Martin, conform Agerpres.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul de Interne cumpără mașini în valoare de 343 de milioane de lei din rezerva bugetară a Guvernului

Publicat

politie

Bugetul Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat cu 343 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, potrivit unei hotărâri de guvern publicate vineri în Monitorul Oficial.

Toți banii vor fi cheltuiți pentru cumpărarea de autovehicule dotate special pentru structurile ministerului (poliție, jandarmerie, pompieri), potrivit hotărârii de guvern.

Este cea mai mare sumă prevăzută în acest an pentru achiziții de automobile în sistemul public și vine pe fondul implicării fără precedent a forțelor Ministerului de Interne în gestionarea crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

VIDEO: Centura ocolitoare de la Cugir va fi terminată cu câteva luni înainte de termen. Când se va putea circula pe noul drum

Publicat

Primarul din Cugir, Adrian Teban, a declarat pentru Alba24 că șoseaua de centură care va ocoli localitatea Vinerea (aparținătoare) ar putea fi gata cu câteva luni mai devreme față de termenul contractual. 

Acesta spune că șoseaua ar putea fi terminată la sfârșitul lunii august, în loc de luna decembrie a acestui an.

Viitoarea centură va fi conectată direct la DJ 704 la o distanţă de aproximativ 500 m de intrarea în localitate (dinspre Șibot), prin intermediul pasajului CF şi a unui drum de exploatare agricolă.

Drumul va urma aliniamentul liniei ferate, până la trecerea la nivel cu calea ferată (dinspre Cugir), unde se va uni cu str. Victoriei.

Declarațiile primarului Adrian Teban:

”Șoseaua de centură de la Vinerea este făcută pe PNDL. Este o investiție care a început anul trecut și pe care sperăm să o finalizăm în vara acestui an… Contribuțiile sunt 60% de la Guvern și 40% contribuție locală.

Conform contractului, data de finalizare este sfârșitul anului dar noi sperăm ca prin mobilizarea constructorului să terminăm undeva în 31 august, adică să devansăm data de punere în funcțiune.

Sigur că acest lucru depinde de mai mulți factori, dar conform graficului de execuție s-ar putea ca la sfârșitul lunii august să fie terminată. Lungimea totală a centurii este de 4,9 kilometri și valoarea totală este de 10 milioane de lei”.

Contractul de execuție a fost atribuit firmei S.C. Elis Pavaje.

În prezent, tot traficul greu spre și dinspre oraș se desfășoară prin Vinerea. Șoseaua va rezolva o parte din problemele orașului legate de trafic. Rămâne însă problema racordului la Autostrada Sebeș-Deva care trece prin apropiere.

Problema este veche dar anul acesta, pentru prima dată de la finalizarea autostrăzii, au fost alocați bani pentru un studiu de fezabilitate și pentru un proiect tehnic.

Citește și: Nod de autostradă la Cugir: au fost alocați banii pentru un studiu de fezabilitate. Florin Roman: Lucrările încep în 2021

În prezent au fost alocate peste 2 milioane de lei pentru un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic pentru 6 noi noduri rutiere, printre care și cel de la Cugir.

Termenul de execuție al proiectului este de 14 luni, ceea ce înseamnă că lucrările de construcție a nodului pot începe în luna septembrie a anului 2021 și ar putea fi terminate în 2022.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cele mai importante știri din domeniul cyber-securității. Vulnerabilități la Android și Apple și aplicații malițioase de spionaj

Publicat

Cele mai importante știri din domeniul cyber-securității țin de protecția dispozitivelor mobile pe care le folosesc miliarde de oameni și de utilizarea unor aplicații malițioase care permit spionarea de la distanță. 

Vulnerabilitate zero-day pentru Apple iOS 13.5. Sistemul de operare iOS, specific dispozitivelor produse de compania Apple, a reprezentat dintotdeauna o țintă de mare interes pentru specialiști în securitate cibernetică din toată lumea, din motive evidente.

Imediat după lansarea noii versiuni a sistemului de operare iOS, s-ar părea că un cunoscut grup de hackeri (unc0ver) a identificat o vulnerabilitate de tip Zero-Day.

Aceștia au reușit să exploateze kernel-ul dispozitivelor iPhone și iPad, pentru a produce un jailbreak. Acesta funcționează pentru variantele iOS cuprinse între 11 și 13.5, versiune nou lansată.

O nouă vulnerabilitate Android expune peste un miliard de dispozitive

O nouă vulnerabilitate, care afectează dispozitivele cu sistem de operare Android, permite mascarea aplicaților malițioase (sub forma oricărei alte aplicații instalate) și afișarea de interfețe false, pentru a convinge utilizatorii să-și ofere informații personale.

Denumită Strandhogg 2.0, vulnerabilitatea descoperită de o echipă de cercetători norvegieni, permite atacuri mult mai complexe decât varianta descoperită la sfârșitul anului trecut.

CVE-2020-0096 afectează toate dispozitivele ce rulează sistemul de operare mobil, cu excepția ultimei versiuni Android Q/10, instalată doar pe 15-20% din totalul telefoanelor inteligente active.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate