Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Efectele secetei şi ale crizei economice. Se scumpeşte pâinea cu 20%. Preţurile pentru carne şi produse lactate, mai mari cu 10%


Publicat

Vom cumpăra pâine mai scumpă cu 20% de la 1 septembrie. De asemenea, preţurile pentru carne, lapte şi produse lactate se majorează cu cel mult 10%. Acestea sunt precizările reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), care consideră drept cauze ale scumpirilor seceta din ultima perioadă şi criza economică la nivel mondial. De altfel, la aceleaşi concluzii au ajuns şi autorităţile din Alba, care au prezentat, în această săptămână, efectele secetei în agricultura locală.

Potrivit FSIA, scumpirea pâinii este urmarea majorării preţului la grâu cu 50%, determinată şi de lipsa unor măsuri necesare pentru agricultură.

„Cu excepţia înfiinţării câtorva ferme mari, în agricultură nu s-au luat în ultimii 20 de ani niciun fel de măsuri menite să contribuie la creşterea producţiei. Toţi miniştrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii au vorbit despre relansarea acestui domeniu, însă nu au făcut nimic în mod concret. Din punctul meu de vedere, a existat o perioadă în care agricultura României a fost lăsată intenţionat la o parte, pentru a asigura piaţa de desfacere pentru producţia provenită de la celelalte ţări din Uniunea Europeană. Pe fondul secetei actuale, s-a ajuns în sfârşit la concluzia că agricultura ţării noastre trebuie sprijinită, deoarece dispune de un potenţial de hrănire a unei populaţii de până la patru ori mai mari decât cea a ţării noastre”, a declarat preşedintele FSIA, Dragoş Frumosu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, „este necesară utilizarea în totalitate a fondurilor europene alocate agriculturii, în paralel cu refacerea sistemului de irigaţii. De asemenea, apa, energia electrică şi combustibilul utilizate în agricultură ar trebui livrate la preţuri speciale, mai mici, iar statul ar trebui să asigure anumite forme de ajutor către micii fermieri, însă numai dacă aceştia fac parte din asociaţii puternice, cu o capacitate mai bună de negociere” (sursa money.ro).

La nivelul culturilor agricole, seceta a produs cele mai mari pagube din ultimii 50 de ani

Aceasta a fost concluzia din cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Alba de joi. Autorităţile judeţene au prezentat situaţia culturilor agricole în detaliu şi au adus precizări privind posibile soluţii de rezolvare a situaţiei. Din păcate, până ca acestea să fie identificate şi aplicate, ne confruntăm cu scumpirile alimentelor de bază şi riscul agricultorilor şi fermierilor de a fi nevoiţi să se reprofileze.

Culturile sunt în mare parte compromise, iar previziunile meteorologice nu sunt deloc optimiste. Cel mai probabil seceta se va prelungi, iar agricultura ar trebui să se adapteze condiţiilor de mediu şi să fie luate măsuri pentru diminuarea dependenţei sale de acţiunea negativă a factorilor naturali, au transmis reprezentanţii Prefecturii Alba.

Subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg a solicitat lămuriri suplimentare cu privire la proiectele depuse de micii fiermieri, pe măsura 112, a căror finanţare riscă să nu mai fie acordată, în condiţii de secetă şi de probleme ale culturilor agricole, aşa cum mulţi dintre aceştia au sesizat în cadrul audienţelor prefecturale. Riscul neacordării finanţării solicitate derivă din procedurile aferente măsurii 112, în cadrul cărora se face mai întâi o cerere de finanţare, la care se anexează documentele doveditoare, urmând să se facă verificări în teren, pentru stabilirea concordanţei dintre documentaţia depusă şi situaţia reală. În multe cazuri, cei care au înfiinţat târziu culturile agricole şi, mai ales în caz de secetă, nu pot demonstra că au atins targetul stabilit şi, în condiţiile în care finanţarea se acordă în funcţie de culturile agricole şi nu de suprafaţă, devin neeligibili.

„Cum contractul nu este la acel moment semnat, fermierii fiind în faza de selecţie şi din cauză că seceta nu este prevăzută ca forţă majoră în contract, aşa cum a stabilit autoritatea de management din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nu există nicio şansă de despăgubire pentru cei care solicită finanţare. Am solicitat un punct de vedere referitor la astfel de situaţii, dar încă nu am primit un răspuns”, a precizat Florian Fărcaş, reprezentantul Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba.

„În ceea ce mă priveşte, aşa cum am mai spus, voi face toate demersurile necesare la Guvernul României pentru atragerea de fonduri care vor fi puse la dipoziţie pentru sisteme de irigaţie sau îndiguiri, precum şi pentru obţinerea oricărei forme de sprijin şi în acest sens pentru judeţul Alba”, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Raportul Direcţiei Agricole Alba. Culturi afectate, efecte de piaţă şi scăderea drastică a rezervei de apă din sol

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură (DADR) Alba au prezentat un raport al situaţiei privind efectele secetei în culturile din judeţ. Potrivit directorului DADR Alba, Nicolae Budrală, fiecare zi în care nu a plouat a fost o adevărată lovitură dată culturilor agricole. Au fost afectate toate culturile, atât cele de toamnă, cât şi cele de primăvară şi, nu în ultimul rând, păşunile şi fâneţele, ceea ce a avut ca efect scăderea producţiilor şi în sectorul zootehnic.

Deficitul de precipitaţii a apărut încă din anul 2011(416,67 l/mp, faţă de o medie anuală de 550-650 l/mp), culminând în anul 2012 cu numai 274,68 l/mp. În lunile de vară s-a înregistrat cel mai mare deficit de apă, monitorizat în judetul Alba, ceea ce a afectat producţiile agricole în procente cuprinse între 30 si 100%.

Din cele 298.700 hectare culturi agricole însămânţate, inclusiv păşunile şi fâneţele, 283.700 de hectare sunt afectate în proporţie de peste 30%.Cele mai mari probleme sunt la culturile de porumb, unde situaţia devine critică, deoarece recolta, de pe cel puţin 15.000 de hectare, este afectată în proporţie de 100%, iar 27.483 hectare sunt afectate în proporţie de 30%. Seceta a influenţat în proproţie de 30% şi culturile de grâu de primăvară, ovăz de primăvară, orzoiacă de primăvară, mazăre boabe, fasole boabe, plante medicinale, floarea soarelui, rapiţa de primăvară, soia, cartofi, legume, tutun, sfecla de zahăr. De asemenea, au fost afectate 4.656 ha viţă-de-vie, 4.953 ha  culturi de legume, cu grad de dăunare de peste 30%. Viţa de vie a avut de suferit, în unele zone, şi din cauza grindinei.

Seceta a afectat păşunile şi fâneţele din judeţul Alba: din 117.951 ha de păşuni, 117.951 ha au fost influenţate în proportie de peste 30%; din 70.106 ha fâneţe, tot atâtea sunt afectate în proporţie de peste 30%.

Potrivit reprezentanţilor DADR, lipsa precipitaţiilor devine o problemă majoră în România, pe fondul inexistentei unui sistem de irigaţii funcţionabil. Iar, la producţii mici, preţurile sunt mari. Probabil exploataţiile mari mai au şanse de supravieţuire, însă micii producători pot să dispară pe capete. O soluţie pentru a evita pierderile ar fi fost asigurarea culturilor, dar, din păcate, în Alba, din cele de 298.700 hectare de culturi afectate de secetă (inclusiv fâneţele şi păşunile), doar 5.724 ha sunt asigurate.

Dacă, înainte de 1990, în judeţul Alba, erau irigate 2.470 de ha de culturi agricole, în acest moment, din diferite motive, sunt irigate doar 200 ha teren agricol

Răsărirea din toamnă a cerealelor a fost slabă, neuniformă, în etape ,  cu goluri mari în cultură. De asemenea, dezvoltarea fizică a plantelor la grâu, orz de toamnă şi orzoaică de toamnă a fost sub nivelul normal.

În toamna anului 2011, precum şi în vara din 2012, cantitatea de apă din sol, provenită din precipitaţii şi aport de apă freatică în unele zone ale judeţului au fost sub coeficientul de ofilire. La plantele perene (viţa-de-vie, pomi fructiferi, plante ornamentale), efectul secetei a fost mai vizibil decât în anul anterior. Din datele înregistrate la staţiile AgroExpert aparţinând Unităţii Fitosanitare Alba, la data de 25 august 2012, cantitatea  medie de precipitaţii căzute în acest an este de 261,95 litri/mp. Lunar, precipitatiile provenite din topirea zăpezii şi ploi au atins valori între 12.39 l/mp în ianuare, 108,18 în luna mai, 27,14 l/mp în iulie şi 36,01 l/mp în august. Pentru zona noastră geografică, un an cu precipitaţii normale înseamnă o medie de 550-650 litri/mp anual, repartizat aproximativ uniform, cu pondere în perioada aprilie-iulie, când cerinţele plantelor sunt maxime (80-120 litri/mp lunar), pentru dezvoltarea culturilor, înflorire şi fructificare.

Din punct de vedere fitosanitar, lipsa precipitaţiilor suficiente în primele 7 luni ale anului, a favorizat dezvoltarea explozivă a majorităţii dăunatorilor specifici (afide la pomi şi legume, pureci de pâmânt – la rapiţă, ridichi, varză, conopidă, gulii -, lema la cereale păioase, coropişniţa la păioase şi legume, acarieni în pomicultură, viticultură, legumicultură), care au fost ţinuţi în general sub control, datorită tratamentelor efectuate. Dintre boli, seceta a favorizat apariţia fainarilor la anumite soiuri de măr, la unii arbusti fructiferi şi ornamentali (agrişi, trandafiri). precum şi a pătării brune la legume şi cartofi.

Începand cu anul 2007, în judeţul Alba a început să se manifeste în diferite zone fenomenul de secetă. La solicitarea DADR Alba, specialiştii Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) au început monitorizarea rezervei de apă accesibilă plantelor, în 10 puncte reprezentative ale judeţului (zona fostă cooperativizată): Şibot, Sebeş, Cunţa, Roşia de Secaş, Blaj, Alecuş, Ocna Mureş, Aiud, Galda, Alba Iulia.

Cifrele înregistrate au arătat scăderea, în ultimii ani, a rezervei de apă în sol, ajungând, în anii 2011-2012, ca în multe zone acestea să ajungă sub coeficientul de ofilire, adică plantele se ofilesc ireversibil, chiar dacă primesc apă. În plus, acest fenomen al lipsei de apă se manifestă şi pe adâncimea de până la 90 cm de sol, care, pentru refacerea rezervei de apă, necesită multe precipitaţii şi de durată. Cele mai afectate sunt zonele Sebeş şi Cunţa, dar şi Roşia de Secaş, Blaj, Alecuş, Ocna Mureş, Aiud şi Galda.

Mai multe detalii puteţi citi aici: DADR Alba – raport.

Până când autorităţile judeţene şi centrale se pun de acord cu măsurile ce trebuie luate şi resursele de finanţare pentru acestea, ne confruntăm cu scumpiri ale alimentelor de bază – cum este cazul pâinii ori al legumelor şi fructelor, iar unii dintre agricultori şi fermieri îşi pun serios problema dacă nu ar trebui să se reprofileze şi să încerce să obţină venituri din alte domenii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin programul IMM Invest. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Publicat

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin platforma IMM Invest, a anunțat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spunând că programul funcţionează „foarte bine”.

„Am eliminat câteva bariere acum câteva săptămâni, am aprobat ordonanţă de urgenţă, astăzi venim cu hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor. Programul IMM Invest funcţionează foarte bine. Avem 3.083 de companii care au fost aprobate atât de bancă, cât și de Fondul de Garantare. Asta înseamnă că din plafon (15 miliarde de lei – n.r.) s-au consumat 2,45 miliarde de lei, deja.

Se vede clar că ritmul s-a accelerat și după discuția cu sistemul finaciar bancar și faptul că am eliminat din bariere, lucrurile merg din ce în ce mai bine. Sper să depășim în perioada următoare, două săptămâni, 10 mii de companii. Ca un nivel de comparație, anul trecut în România aveau credite de la bănci 25 de mii de IMM-uri. Prin acest program sperăm să ajungem la 40 de mii de IMM-uri care să aibă acces la finanțare. (…) La rectificare, dacă este nevoie, vom suplimenta plafonul”, a spus Florin Cîțu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

„Programul acesta practic l-am gândit ca să stimulăm băncile să finanțeze companiile”, a completat premierul Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Acces pe plajă permis și fără șezlong. Vor trebui respectate regulile de distanțare socială

Publicat

Guvernul a modificat în ședința de joi hotărârea privind deschiderea plajelor pentru turiști, în sensul că este permis accesul și pentru persoanele care nu închiriază șezlong, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă. 

Astfel, turiștii vor putea merge la plajă și cu prosopul sau cu cearşaful, de exemplu.

„Pentru persoanele care nu folosesc șezlonguri a fost adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea 394/2020, astfel încât să fie permis accesul pe plajă și persoanelor care nu sunt practic în cadrul plajelor amenajate cu șezlonguri, popular spus, pentru cei care doresc să facă plajă la marginea mării, fără șezlonguri.

Aceste persoane vor trebuie să respecte aceleași reguli de distanțare socială și reguli impuse pentru persoanele care fac plajă pe șezlonguri”, a precizat Ionel Dancă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții uriașe în sistemul de urgență. 3,2 miliarde de lei pentru 16 elicoptere, sute de autospeciale și o navă multirol

Publicat

Guvernul vrea să doteze sistemul național de urgență pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre. Executivul a adoptat joi o hotărâre pentru aprobarea notei de fundamentare referitoare la finanțarea proiectului „Viziune 2020”, un „mega-proiect” în valoare totală de peste 3,2 miliarde de lei, din care UE va susține peste 2,7 miliarde de lei.

Proiectul prevede, printre altele, achiziția unui centru național de răspuns la dezastre, a 12 elicoptere, a unei nave multirol, a zeci de autospeciale de descarcerare și peste 270 de autospeciale de stingere incendii. 

„Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a aprobat nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheluielilor aferente proiectului de investiții <Viziune 2020>. Este vorba despre finanțarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. Suma totală este de 3.263.410.000 de lei, echivalentul a 681.904.797 de euro, din care UE susține în lei echivalentul a 2.767.255.000 de lei, reprezintă finanțarea de 84,4%. Cofinanțarea este de 15%, în valoare de 489.000.000 de lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2% de 6.644.000 de lei. Din această sumă extrem de mare pentru o investiție de asemenea anvergură, 2,7 miliarde sunt susținute din fonduri europene.

Proiectul vizează creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție. Principala noastră preocupare este protejarea vieții, protejarea cetățenilor. Trebuie să fim pregătiți pentru a răspunde eficient și operativ în toate situațiile de criză, în situații de calamități sau atunci când este nevoie pentru a proteja viața și bunurile cetățenilor”, a explicat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Pe lista de achiziții sunt incluse un număr de:

– 60 de autospeciale de descarcerare,

– 49 de containere cu echipamente individuale de protecție,

– 63 de camioane cu sistem hidraulic de încărcare / descărcare,

– 276 de autospeciale de stingere cu apă și spumă,

– 33 de centre de comunicații pentru punctele de comandă mobilă medii,

– 18 autoplatforme,

– 42 de autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare,

– o navă multirol,

– 3 șalupe multirol,

– un centru național de răspuns la dezastre,

– 12 elicoptere (6 elicoptere ușoare și 6 elicoptere medii și grele, pentru uscat și pentru zona maritimă),

„Dorința noastră este pentru a dota cât mai bine și Inspectoratul General pentru SItuații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI pentru a face față oricăror provocări.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpiadă Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene, pentru elevii militari

Publicat

Elevii din clasele a XI-a din colegiile militare vor putea participa la Olimpiada Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene. Organizarea unei astefel de olimpiade a fost decisă miercuri, în cadrul celei de-a treia reuniunii a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar.

Cele mai bune 10 lucrări ale elevilor vor fi publicate de către EUMSS Forum într-o carte online iar premierea celor mai bune lucrări va avea loc la Bruxelles în mai 2021.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Cea de-a treia reuniune a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar s-a desfășurat sub forma unei videocenferințe având în vedere situația epidemiologică actuală. La această ediție au participat reprezentanți ai liceelor militare din Cipru, Portugalia, Italia, Franța, Austria și România, și cu statut de invitat Serbia și Ucraina.

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” a fost reprezentat la această întâlnire de comandantul instituției, colonel Marcel Domșa, alături de care s-a aflat și colonelul Sorin-Gabriel Hazu din partea Direcției generale management resurse umane.

Forumul reprezintă un proiect inițiat la nivelul Uniunii Europene și își propune printre altele crearea de module comune de instruire privind istoria, geografia Uniunii Europene și valorile comune europene, schimbul de bune practici, crearea de parteneriate și proiecte comune în cadrul ERASMUS+, schimbul de elevi și profesori.

Numărul de participanți la acest forum a crescut de la o întâlnire la alta, ceea ce demonstrează atractivitatea problematicii dezbătute, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate