Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Electrica majorează tarifele cu 80% de la 1 ianuarie 2022 pentru clienții care nu și-au schimbat contractele. Cât va costa un kW

Publicat

contor curent

Cine nu și-a ales un furnizor de energie, din 2022 va plăti factura aproape dublu. Prețurile pentru clienții celui mai mare furnizor de energie electrică din România cresc de la 1 ianuarie 2022 cu 80%, dar majorarea nu se va aplica până la 31 martie 2022 datorită plafonării prețului de către guvern.

Prețurile energiei electrice pentru clienții de serviciu universal ai Electrica cresc cu 80% de la 1 ianuarie. Prețul final din factură va fi de 1,5 lei/kWh

Motivul principal pentru care a crescut prețul de serviciu universal, ar fi majorarea prețurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii cumpără curent pentru clienți.

Până la 1 aprilie, este în vigoare mecanismul de plafonare și compensare, iar până atunci aceste preturi nu vor fi plătite.

De la 1 ianuarie 2021, de când s-a liberalizat piața de energie, clienții casnici din România se împart în două categorii. Unii au ales deja o ofertă de pe piața concurențială, de la vechiul lor furnizor sau de la altul, și plătesc un preț concurențial al energiei. Ceilalți nu au făcut nicio alegere, nu au semnat un nou contract de furnizare, nici cu vechiul lor furnizor, nici cu altul, și plătesc așa numitul preț de serviciu universal scrie economica.net

Prețurile de serviciu universal se modifică de două ori pe an

Ultima dată când prețurile la serviciu universal s-au schimbat a fost data 1 iulie 2021. Următoarea modificare va avea loc de la 1 ianuarie 2022. Din cauza creșterii prețului energiei electrice din piață, furnizorii cumpără energia la un preț mult mai mare.

Noile prețuri de serviciu universal pentru clienții Electrica Furnizare

Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România și are și cei mai mulți clienți aflați încă în serviciul universal.

Compania a publicat noile prețuri, care sunt valabile de la 1 ianuarie. Prezentăm mai jos, prețurile pentru fiecare zonă tradițională a companiei, acolo unde grupul Electrica, prin DEER (Distribuție Energie Electrică România) operează și rețeaua de distribuție.

Electrica Furnizare Transilvania Sud ( județele Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures)

Noul preț de serviciu universal al Electrica Furnizare, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,48 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse.

Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,81 lei/kWh. Așasar, avem o creștere de 82 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

Electrica Furnizare Muntenia Nord (judeșele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea).

Noul preț de serviciu universal al Electrica Furnizare, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,48 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse.

Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, este de 0,82 lei/kWh. Așasar, avem o creștere de 80 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

Electrica Furnizare Transilvania Nord (județele Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj)

Noul preț de serviciu universal al Electrica Furnizare, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,47 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse.

Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,80 lei/kWh. Așasar, avem o creștere de 84 % a prețului final, care ar putea fi și mai mare, vom explica mai jos de ce.

De ce ar putea fi și mai mari prețurile

Prețurile pe care le vedeți mai sus conțin tarifele de rețea (transport și distribuție) valabile până la data da 31 decembrie 2021.

Potrivit unui proiect de ordin al ANRE, aflat momentan în dezbatere publică, aceste tarife cresc, începând cu 1 ianuarie, cu valori cuprinse între 6,5% și 11% față de cele actuale, la nivel național.

Efectul în facturi va fi de circa 2-3 bani/kWh, în plus față de prețurile de mai sus, în funcție de zona de rețea.

Clienții nu vor plăti aceste prețuri până în aprilie 2022

Clienții casnici, nu vor plăti, de la 1 ianuarie, aceste prețuri datorită mecanismului de protecție care se aplică până la finalul lunii martie.

Până la 31 martie 2022 este în vigoare mecasnimul de plafonare a prețurilor finale, pentru toți consumatorii casnici, și cel de compensare a unei părți din factură, pentru cei cu un consum de sub 300 kWh pe lună, adică majoritatea casnicilor.

Prețul este plafonat la 1 leu/kWh, din care se va va compensa ulterior 0,29 lei/kWh, potrivit mecanismului de mai sus, deci prețul final plătit de majoritatea consumatorilor va fi de 71 de bani/kWh.

Clienții de serviciu universal ai Electrica Furnizare vor fi taxați la un alt preț de la 1 aprilie

În mod neuzual, compania arată că aceste prețuri vor fi valabile doar trei luni de zile, în perioada 1 ianuare-31 martie, deși eram obișnuiți ca prețurile de serviciu universal să fie valabile șase luni – așa a fost până acum.

Aceste prețuri vor expira la 31 martie, moment de la care va expira și schema de sprijin de mai sus, iar clienții casnici vor plăti prețurile întregi.

Cum aceste prețuri de serviciu universal ale Electrica sunt valabile doar până la 31 martie, rezultă că, de la 1 aprilie, furnizorul va comunica alte prețuri.

Mai mari sau mai mici decât acest 1,5 lei/kWh (grosier), nu putem ști încă, depinde de evoluția prețului energie electrice în piață. Momentan, prețurile sunt însă în creștere.

Electrica a început să își notifice clienții care nu și-au schimbat contractele

Electrica Furnizare a început să-și notifice clienții care nu și-au schimbat contractele și sunt încadrați la categoria ”serviciu  universal” cu privire la majorarea tarifelor.

De la 1 ianuarie, prețul pentru un kw va fi, aproape identic cu cel practicat de Electrica pentru clienții care au aplicat pentru piața liberă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2022, prețul unui kw pentru clienții Electrica de la Serviciul Universal va fi de 1,48 de lei, cu aproape 50% mai mare decât cel valabil până la finalul acestui an.

Pentru cei care și-au schimbat contractele și au optat pentru piața liberă, Electrica oferă mai multe pachete, cu tarife cuprinse între 1.36 lei/kw și 1.43 lei/kw.

Mesajul primit de clienții Electrica de la Serviciul Universal:

”Stimate client,

Având în vedere că actuala ofertă de furnizare a energiei electrice în regim de Serviciu Universal din contractul dumneavoastră expiră la data de 31.12.2021, prin prezenta, vă transmitem noua ofertă de furnizare a energiei electrice în regim de Serviciu Universal, care intră în vigoare începând cu data de 01.01.2022 și este valabilă până la data de 31.03.2022.

Prețul din ofertă este evidențiat în tabelul de mai jos și a fost actualizat ca urmare a condițiilor de piață/evoluției prețurilor din sectorul energetic.

Oferta de Serviciu Universal menționată în această notificare este disponibilă și pe pagina noastră de internet, la adresa www.electricafurnizare.ro/preturi-si-tarife, iar Contractul cadru aplicabil, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 88/2015, cu modificările și completările ulterioare, poate fi consultat inclusiv la adresa www.electricafurnizare.ro/asistenta/furnizor-de-ultima-instanta.

Precizăm că, potrivit O.U.G. nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/29.10.2021, în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022, clienții casnici vor beneficia de schema de sprijin pentru plata facturilor de energie electrică și gaze naturale.

Efectul compensării, exceptării sau plafonării se va regăsi în factura de energie electrică/gaze naturale. Mai multe informații despre aceste facilități și condițiile de acordare pot fi consultate în cadrul paginii dedicate din site-ul nostru: www.electricafurnizare.ro/cms/comunicate-de-presa/2021/compensare-plafonare-facilitati/.

Denunțarea unilaterală a contractului de către client este gratuită și se face cu o notificare transmisă FUI cu cel puțin 21 de zile înainte, conform contractului cadru. Prețul energiei electrice este de 0.93704  lei/kWh (preț fără Tg) și este aplicabil în perioada 01.01.2022-31.03.2022.”

De ce a crescut prețul de serviciu universal

Motivul este simplu: creșterea prețurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii cumpără energia pentru clienții lor. Consumatorii aflați în serviciu universal nu au resimțit vreo creștere în ultimul timp, tocmai pentru că prețul lor a fost fix din iulie până acum.

Din iulie, ei au în facturi un preț al energiei active (fără tarife de rețea și taxe) de 0,37 lei/kWh – preț pentru clienții Electrica Furnizare. Or, din cauza creșterii prețurilor din piață, de la 1 ianuarie, prețul energiei active este, la Electrica, de 0,94 lei/kWh (sau 938 de lei/MWh).

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

sursa: economica.net. electricafurnizare.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Elena

    duminică, 28.11.2021 at 11:24

    Diferenta nu e mare. Mie mi-a venit la oferta concurentiala Stabil 30, 1.43009 lei/kWh, iar la Universal 1,485, totu-i peste 1,4 lei, am studiat toate ofertele. Nu inteleg de ce trebuie atunci incheiate contracte daca diferentele sunt asa de mici. O sa vedem si o sa ne dam seama de la anul.

  2. Cristi

    duminică, 28.11.2021 at 12:19

    Pentru ca dumneavoastra nu platiti putin, eu am contract tot pe piata universala la electrica, contract facut in anii 90, si platesc 0.82lei/kWh, iar acum la furnizorul nou, platesc pe piata concurentiala 0.63lei/kWh, deci dumneavoastra platiti enorm, o factura de 104kW eu o platesc 66lei, iar dumneavoastra 149lei
    O zi buna

  3. Leca Ionel

    luni, 29.11.2021 at 00:03

    Nu este aproape dublu, este chiar dublu.Sa vedem salariile se dublează sa putem face față scumpirilor exagerate!!!

  4. Rbk

    luni, 29.11.2021 at 07:11

    Si care este furnizorul acela asa de darnic cu clientii?Sa il stim si noi.

  5. Cristi

    joi, 02.12.2021 at 11:53

    Hidroelectrica.SA aveti oferta lor la ANRE pe site

  6. dolfi

    marți, 04.01.2022 at 22:17

    electrica furnizare la abonament pe piata concurentiala e tot pe acolo.. gen 1.4lei … deci cu ce ma incalzeste toata prosteala cu contract nou si alte mizerii?

  7. Diona

    joi, 13.01.2022 at 20:15

    Electrica a majorat tarifele de la 1 ianuarie si pentru cei care aveau incheiat un contract cu ei pentru piata concurentiala! Si ce sa vedeti, cresterea e chiar mai mare decat pentru serviciul universal. Daca pana la 1 ianuarie plateam 0,71 lei pe kw, de la 1 ianuarie acelasi kw este 2 lei , de aproape 3 ori mai mare! Ce fac dupa 1 aprilie? Despre asta nu vorbeste nimeni? Faptul ca inchei un contract pe piata concurentiala nu-ti garanteaza ca vei avea un pret fix pe o perioada macar de un an! Legea si statul roman ii permit furnizorului sa-mi majoreze tariful cand vrea, cat vrea. Minunat stat! In plus, cei care au ca mine centrala pe curent ce fac? Ce beneficii am ca protejez mediul? Tot vorbesc guvernantii de ajutor pentru cei care consuma sub 330 de kw/luna. Foarte bine, sa-i ajute! Pe mine cine ma ajuta si ma incurajeaza ca imi incalzesc casa fara sa poluez! Eu platesc certificate verzi, pe mine cine ma plateste ca protejez mediul? Peste tot in lume, cand consumi mai mult ai un pret mai bun! E de bezna mintii! Mai am o intrebare? Unde se duc toti banii astia luati cu japca de la noi, in conditiile in care cei mai multi de furnizori sunt ai statului! Cine se imbogateste din suferinta si saracirea miloanelor de romani?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax