Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Eleva din Alba Iulia eliminată de la Bacalaureat pentru că i-a sunat telefonul, a câștigat în instanță primul proces cu IȘJ

bac

Publicat

P.D., eleva liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, care a fost eliminată de la examenul de Bacaluareat, deoarece i-a sunat telefonul mobil în timpul unei probei orale, a câștigat în instanță suspendarea executării procesului verbal de sancţionare.

Prin suspendarea procesului verbal, tânăra a avut posibilitatea să se înscrie la examenul de Bacalaureat sesiunea august – septembrie, chiar dacă procesul de anulare a actului administrativ se află pe rolul Tribunalului Alba și va avea un prim termen la sfârșitul lunii septembrie. 

VEZI AICI: BACALAUREAT 2020: Teste de pregătire pentru clasa a XII-a, publicate de minister. Modele de subiecte

UPDATE: Inspectoratul Școlar Județean Alba a forumat un recurs la decizia judecătorilor de la Tribunalul Alba și dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia, iar un prim termen fixat este în data de 21 august 2019.

Eleva a fost eliminată din sală, în data de 13 iunie, de la proba orală la limba engleză, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019.

CITEȘTE ȘI: O elevă din Alba Iulia contestă în instanță eliminarea de la o probă de BAC. I-a sunat telefonul în timpul examenului

Atunci, tinerei, i-a sunat telefonul în timpul verificării competențelor la limba engleză. În acel moment, comisia de examinare a procedat conform metodologiei și a eliminat-o pentru tentativă de fraudă.

Fata a deschis o acțiune în contencios adimistrativ împotriva Inspectoratului Județean Școlar Alba, acțiune înregistrată pe rolul Tribunlalului Alba. 

În timpul procesului, tânăra a precizat că  ”datorită organizării defectuoase și a neprezentării altor candidați, nu a fost respectată repartizarea pe ore, așa cum a fost aceasta prestabilită, reclamanta primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susțină proba de engleză, întrucât nu sunt candidați și „comisia stă degeaba și profesorii sunt nervoși”.

Desigur, în aceste condiții, reclamanta s-a precipitat, s-a grăbit să plece de acasă și să ajungă cât mai repede, deși nu era încă ora la care a fost programată. (…)

În graba mare reclamanta și-a lăsat lucrurile (geanta) într-o altă sală unde erau depozitate și alte obiecte personale ale altor candidați, uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.

Reclamanta a recunoscut acest fapt și în continuare, respectiv faptul că telefonul mobil a fost asupra sa la intrarea în sala de examen, însă a susținut că acest fapt s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispozițiile cuprinse în Metodologia organizării examenului național -(…), și mai ales, din cauza grabei și a emoțiilor, fără să existe nici un moment intenția de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral”, se arată în motivarea magistraților. 

Poziția Inspectoratului Școlar Județean Alba, în timpul procesului

Reprezentanții ISJ au motivat în timpul procesului că susținerile fetei sunt nefondate și că aceasta nu a fost obligată să vină la altă oră diferită, decât cea la care a fost programată.

”Nu a sunat-o nici unul din membrii comisiei de examen cu privire la decalarea orelor de examinare. Așa cum rezultă din înscrisurile depuse în probațiune, a fost chemată de colegele sale, care au apreciat că proba se derulează repede, spunându-i ”dacă vii termini mai repede”.

Din dialogul purtat între colegi nu rezultă nici presiune, nici faptul că aceasta a fost inițiativa comisiei de examinare. Aceste susțineri sunt nefondate. Comisia nu a forțat nici un candidat(…)

Candidații sunt majori și hotărăsc singuri cum și când se prezintă în examen. De altfel, din dialogul lor rezultă că nu sunt dispuși vreunui compromis în fața comisiei: ”că nu pot să zbor de acasă așa cum vor ei”.

Susținerile reclamantei cu privire la nervozitatea membrilor comisiei sunt nefondate. În primul rând, din comisie fac parte cadre didactice cu experiență în multe examene de bacalaureat, cunosc emoțiile inerente ale unui astfel de examen și sunt pregătiți și responsabili cu misiunea pe care o au în aceste comisii.

Dincolo de aceste susțineri, înregistrările video ale examenului dovedesc că membrii comisiei nu sunt nervoși, ci dimpotrivă, reclamanta este puțin agitată, cum de altfel susțin și colegele în declarațiile olografe date în fața membrilor comisiei de bacalaureat.

Prin urmare, susținerea privind justificarea emoțiilor prin decalarea orei de examinare este nedovedită și nefondată”, se arată în motivarea instanței. 

Decizia magistraților

În privința unei posibile tentative de fraudă, ”din înregistrarea pusă la dispoziția instanței de către pârât, rezultă că reclamanta avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, iar mai mult de atât telefonul a și sunat în timpul examenului deci nu a fost comutat pe modul silențios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului.”

Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Alba, au studiat actele depuse la dosar, procesele verbale, declarațiile reclamantei și pârâtei și ajuns la concluzia că  ”există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat”, prin care tânăra a cerut anularea. 

De asemenea, judecătorii au luat în calcul și perioada de timp în care tânăra are interdicție de a participa la examenul de Bacalaureat, interdicție care i-ar afecta viața și cariera. 

Din aceste motive, instanța a ”dispus suspendarea executării procesului verbal de sancţionare a candidatului nr.1660/13.06.2019, a anexei acestuia şi a adresei nr.3415/25.06.2019 emisă de pârât până la soluţionarea definitivă a acţiunii în contencios administrativ care face obiectul dosarului nr.1410/107/2019 al Tribunalului Alba”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Alba. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. LCK

    duminică, 11.08.2019 at 10:09

    Și din acest motiv nu putem avea lucruri frumoase în țara asta: ne prevalăm de tot felul de artificii avocățești, ca să scăpăm de consecințele faptelor noastre. „Uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.” – da, sigur, cum să nu, săraca fată, nu cumva să îi fie afectată cariera. În loc să i se dea o lecție despre responsabilitate, magistrații o învață că merge și așa, că regulile pot fi ocolite oricând dacă ai gura mare și cunoști pe cine trebuie. Ce mod minunat de a începe o carieră!

  2. Mihai

    duminică, 11.08.2019 at 22:15

    Întreb dacă acel SMS mai există profesorii erau nervoși. ….., și de ce a venit mai repede….DE CE A INTRAT CU TELEFONUL.

  3. Madalina

    luni, 12.08.2019 at 10:39

    A inceput bine in viata! Direct cu minciuna. O sa ajunga departe! Si daca ar fi adevarata varianta cu „nu am realizat ca il am in buzunarul din spate”😂.. tot ar fi avut o clipa de inspiratie si ar fi furat informatii online! Ma asteptam la mai mult din partea judecatorilor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate