Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Eleva din Alba Iulia eliminată de la Bacalaureat pentru că i-a sunat telefonul, a câștigat în instanță primul proces cu IȘJ


Publicat

bac

P.D., eleva liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, care a fost eliminată de la examenul de Bacaluareat, deoarece i-a sunat telefonul mobil în timpul unei probei orale, a câștigat în instanță suspendarea executării procesului verbal de sancţionare.

Prin suspendarea procesului verbal, tânăra a avut posibilitatea să se înscrie la examenul de Bacalaureat sesiunea august – septembrie, chiar dacă procesul de anulare a actului administrativ se află pe rolul Tribunalului Alba și va avea un prim termen la sfârșitul lunii septembrie. 

VEZI AICI: BACALAUREAT 2020: Teste de pregătire pentru clasa a XII-a, publicate de minister. Modele de subiecte

UPDATE: Inspectoratul Școlar Județean Alba a forumat un recurs la decizia judecătorilor de la Tribunalul Alba și dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia, iar un prim termen fixat este în data de 21 august 2019.

Eleva a fost eliminată din sală, în data de 13 iunie, de la proba orală la limba engleză, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019.

CITEȘTE ȘI: O elevă din Alba Iulia contestă în instanță eliminarea de la o probă de BAC. I-a sunat telefonul în timpul examenului

Atunci, tinerei, i-a sunat telefonul în timpul verificării competențelor la limba engleză. În acel moment, comisia de examinare a procedat conform metodologiei și a eliminat-o pentru tentativă de fraudă.

Fata a deschis o acțiune în contencios adimistrativ împotriva Inspectoratului Județean Școlar Alba, acțiune înregistrată pe rolul Tribunlalului Alba. 

În timpul procesului, tânăra a precizat că  ”datorită organizării defectuoase și a neprezentării altor candidați, nu a fost respectată repartizarea pe ore, așa cum a fost aceasta prestabilită, reclamanta primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susțină proba de engleză, întrucât nu sunt candidați și „comisia stă degeaba și profesorii sunt nervoși”.

Desigur, în aceste condiții, reclamanta s-a precipitat, s-a grăbit să plece de acasă și să ajungă cât mai repede, deși nu era încă ora la care a fost programată. (…)

În graba mare reclamanta și-a lăsat lucrurile (geanta) într-o altă sală unde erau depozitate și alte obiecte personale ale altor candidați, uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.

Reclamanta a recunoscut acest fapt și în continuare, respectiv faptul că telefonul mobil a fost asupra sa la intrarea în sala de examen, însă a susținut că acest fapt s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispozițiile cuprinse în Metodologia organizării examenului național -(…), și mai ales, din cauza grabei și a emoțiilor, fără să existe nici un moment intenția de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral”, se arată în motivarea magistraților. 

Poziția Inspectoratului Școlar Județean Alba, în timpul procesului

Reprezentanții ISJ au motivat în timpul procesului că susținerile fetei sunt nefondate și că aceasta nu a fost obligată să vină la altă oră diferită, decât cea la care a fost programată.

”Nu a sunat-o nici unul din membrii comisiei de examen cu privire la decalarea orelor de examinare. Așa cum rezultă din înscrisurile depuse în probațiune, a fost chemată de colegele sale, care au apreciat că proba se derulează repede, spunându-i ”dacă vii termini mai repede”.

Din dialogul purtat între colegi nu rezultă nici presiune, nici faptul că aceasta a fost inițiativa comisiei de examinare. Aceste susțineri sunt nefondate. Comisia nu a forțat nici un candidat(…)

Candidații sunt majori și hotărăsc singuri cum și când se prezintă în examen. De altfel, din dialogul lor rezultă că nu sunt dispuși vreunui compromis în fața comisiei: ”că nu pot să zbor de acasă așa cum vor ei”.

Susținerile reclamantei cu privire la nervozitatea membrilor comisiei sunt nefondate. În primul rând, din comisie fac parte cadre didactice cu experiență în multe examene de bacalaureat, cunosc emoțiile inerente ale unui astfel de examen și sunt pregătiți și responsabili cu misiunea pe care o au în aceste comisii.

Dincolo de aceste susțineri, înregistrările video ale examenului dovedesc că membrii comisiei nu sunt nervoși, ci dimpotrivă, reclamanta este puțin agitată, cum de altfel susțin și colegele în declarațiile olografe date în fața membrilor comisiei de bacalaureat.

Prin urmare, susținerea privind justificarea emoțiilor prin decalarea orei de examinare este nedovedită și nefondată”, se arată în motivarea instanței. 

Decizia magistraților

În privința unei posibile tentative de fraudă, ”din înregistrarea pusă la dispoziția instanței de către pârât, rezultă că reclamanta avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, iar mai mult de atât telefonul a și sunat în timpul examenului deci nu a fost comutat pe modul silențios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului.”

Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Alba, au studiat actele depuse la dosar, procesele verbale, declarațiile reclamantei și pârâtei și ajuns la concluzia că  ”există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat”, prin care tânăra a cerut anularea. 

De asemenea, judecătorii au luat în calcul și perioada de timp în care tânăra are interdicție de a participa la examenul de Bacalaureat, interdicție care i-ar afecta viața și cariera. 

Din aceste motive, instanța a ”dispus suspendarea executării procesului verbal de sancţionare a candidatului nr.1660/13.06.2019, a anexei acestuia şi a adresei nr.3415/25.06.2019 emisă de pârât până la soluţionarea definitivă a acţiunii în contencios administrativ care face obiectul dosarului nr.1410/107/2019 al Tribunalului Alba”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Alba. Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. LCK

  duminică, 11.08.2019 at 10:09

  Și din acest motiv nu putem avea lucruri frumoase în țara asta: ne prevalăm de tot felul de artificii avocățești, ca să scăpăm de consecințele faptelor noastre. „Uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.” – da, sigur, cum să nu, săraca fată, nu cumva să îi fie afectată cariera. În loc să i se dea o lecție despre responsabilitate, magistrații o învață că merge și așa, că regulile pot fi ocolite oricând dacă ai gura mare și cunoști pe cine trebuie. Ce mod minunat de a începe o carieră!

 2. Mihai

  duminică, 11.08.2019 at 22:15

  Întreb dacă acel SMS mai există profesorii erau nervoși. ….., și de ce a venit mai repede….DE CE A INTRAT CU TELEFONUL.

 3. Madalina

  luni, 12.08.2019 at 10:39

  A inceput bine in viata! Direct cu minciuna. O sa ajunga departe! Si daca ar fi adevarata varianta cu „nu am realizat ca il am in buzunarul din spate”😂.. tot ar fi avut o clipa de inspiratie si ar fi furat informatii online! Ma asteptam la mai mult din partea judecatorilor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia, în weekend: Spectacol extraordinar SymPhoenix și recital The PuZzles, în Piața Cetății

Publicat

Sărbătoarea Muzicii aduce la Alba Iulia concerte SymPhoenix, The Puzzles și alți artiști consacrați, în Piața Cetății, în acest weekend.

Vor fi trei seri de concerte, în perioada 17-19 septembrie.

Organizatorii au transmis detalii despre spectacole. Accesul publicului este liber, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Spectacol extraordinar SYMPHOENIX – împreună cu Filarmonica de Stat Oltenia

În vremuri de restriște, Phoenix renaște alături de români”

Phoenix se întâlnește cu publicul din Alba Iulia în cadrul unui spectacol extraordinar SYMPHOENIX – împreună cu Filarmonica de Stat Oltenia, dirijor Bogdan Vodă.

Lucrări celebre din creația celor de la Deep Purple, ABBA, Adele, GunsN’Roses, Coldplay, Nirvana, Jimi Hendrix, RaminDjawadi, EdSheeran, One Republic, Bruno Mars, Fredie Mercury, sau Michael Jackson vor inunda Piața Cetății din Alba Iulia într-un concert fuziune între două genuri aparent incompatibile: simfonic și pop-rock.

Proiectul “Rock theSymphony” a fost creat din dorința de a diversifica repertoriul orchestral al unei filarmonici, din nevoia de inovare, de ieșire din rutina pe care o implică specificul unei orchestre simfonice și, totodată, din provocarea de a atrage în sala de concerte o nouă categorie de public, cel consumator de muzică pop-rock.

Structura orchestrei în acest spectacol de fuziune este cea de Orchestră de Coarde (cu cele două viori, violă, violoncel și contrabas) căreia i se alătură elementele unei trupe rock: chitara electrică, chitara bas, clape, set de tobe și percuție.

Iar dacă îl adăugăm la această rețetă și pe carismaticul Remus Grama, dirijorul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu și creator al proiectului, care va prezenta programul într-o manieră atipică, spărgând bariera dintre scenă și public, vom avea garanția unui spectacol complet, gata de savurat de toate gusturile și preferințele.

Phoenix a hrănit spiritual generații de români, a lansat mari muzicieni, dar și piese nemuritoare. Capodopere muzicale care încă scriu istoria Phoenix au fost, sunt, și încă vor fi fredonate de generații întregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Negru Vodă”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica ţiganiadă”, „Nunta”, transmit organizatorii.

Alături de Nicu Covaci, care are o carieră excepțională de mai bine de o jumătate de secol, noua trupă Phoenix reprezintă un capitol unic în rockul românesc,  mergând pe aceeași linie, cu un aer mai degrabă războinic. Noii membri ai formației au abordat numeroase sub-genuri ale rock-ului, traseul stilistic al trupei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock și ajungând la etno-rock.

Recital The PuZzles. Trupa a împlinit anul acesta 10 ani

Unii lângă alții, piese și oameni

Trupa The PuZzles a împlinit anul acesta 10 ani și vor sărbători din nou magia muzicii alături de publicul de acasă, din Alba Iulia.

Trupa The PuZzles s-a format la inițiativa lui Robert Gavrilaș – vocea The PuZzles.

De-a lungul vremii, trupa a primit în familie noi muzicieni, a continuat să evolueze și să bucure publicul pe plan local, dar și național, venind mereu cu idei și obiective noi.

Robert Gavrilaș – Lead vocal
Andrei Pârjol – Bass
Laur Făgădar – Drums
Călin Paraschiv – Guitar
Liviu Cernat – Violin
Andrei Cosma – Guitar
Matei Crețiu – Codreanu – Saxophone
Cristian Alexievici – Keyboards

Sărbătoarea Muzicii, 17-19 septembrie 2021, Alba Iulia

PROGRAM

Alba Iulia, Piața Cetății

Vineri, 17 septembrie:

19.00: Recital The Puzzles

Concert extraordinar Paula Seling, Ozana Barabancea, Monica Anghel, acompaniază Big Band-ul Radio, dirijor: Ionel Tudor

Sâmbătă, 18 septembrie

19.00: Concert SymPhoenix – un proiect muzical marca Phoenix, acompaniază Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Oltenia, dirijor: Bogdan Vodă

Duminică, 19 septembrie

11:00: Spectacol muzical pentru copii: Gașca Zurli

19.00: Concert Rock the Symphony: Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor: Remus Grama

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avarie la conducta de distribuție a apei potabile, în cartierul Bărăbanț din Alba Iulia. Timpul estimat pentru remediere

Publicat

Reprezentanții operatorului Apa CTTA SA Alba – Sucursala Alba Iulia anunță că joi, 16 septembrie, în jurul orei 15:00, s-a produs o avarie la conducta de distribuție a apei potabile în cartierul Bărăbanț.

Timpul estimat pentru remedierea avarie este de circa patru ore.

Echipa operatorului se află la fața locului și depune tot efortul ca acest timp să fie cât mai scurt.

De asemenea, la reluarea furnizării, pot aparea modificări ale parametrului turbiditate, situație în care clienții sunt sfătuiți să folosească apa doar în scop menajer, iar eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, pot fi semnalate imediat Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon : 0258.834501, în vederea intervenției.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată de Iohannis. Cum se acordă ajutorul pentru încălzire de la 1 noiembrie

Publicat

Legea privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost promulgată de președintele Iohannis. Actul normativ va intra în vigoare de la 1 noiembrie.

Legea prevede spriijn doar pentru românii cu venituri mici.

Citește și DOCUMENT: Ce categorii de români vor primi ajutoare de la Guvern pentru a plati facturile la curent și gaze naturale, la iarnă. LISTA

Aproximativ 500 de mii de gospodării ar urma să beneficieze de cel mult 500 de lei pe lună pentru plata facturilor la încălzire în sezonul rece.

Legea prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru încălzirea locuinței, care pot ajunge până la 500 de lei. Acestea vor fi acordate în funcție de nivelul veniturilor solicitanților.

Ajutoare de încălzire: Cu cât este venitul mai mare, ajutorul de stat va fi mai mic

Cu cât venitul este mai mare, cu atât sprijinul statului va fi mai mic.

Statul va acorda acest sprijin integral, dar nu mai mult decât consumul facturat doar românilor care câștigă sub 200 de lei pe lună.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor şi 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

În plus, legea prevede și acordarea unor stimulente lunare, deci și în afara sezonului rece, pentru consumul de energie, gaze, combustibil sau lemne. Valoarea acestora variază între 30 și 70 de lei pe lună.

Statul estimează că va sprijini astfel 524 de mii de gospodarii și că va achita 389 de milioane de lei. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spunea recent că asta înseamnă un sprijin în plata facturilor pentru 1 – 5 milioane de oameni.

Este vorba de oameni cu contracte de muncă, persoane aflate în asistenţă socială şi pensionari.

Cum se acordă ajutoarele de la stat prin legea consumatorului vulnerabil

Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, astfel:

 •  în proporţie de 100% din valoarea de referinţă, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;
 •  în proporţie de 90%, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 200,1 lei şi 320 lei;
 •  în proporţie de 80%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 320,1 lei şi 440 lei;
 •  în proporţie de 70%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 440,1 lei şi 560 lei;
 •  în proporţie de 60%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 560,1 lei şi 680 lei;
 •  în proporţie de 50%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 680,1 lei şi 920 lei;
 •  în proporţie de 40%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 920,1 lei şi 1040 lei;
 •  în proporţie de 30%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 1040,1 lei şi 1160 lei;
 •  în proporţie de 20%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este între 1160,1 lei şi 1280 lei;
 •  în proporţie de 10%, dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei şi 1386 lei;
 •  în proporţie de 10%, dacă venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei şi 2053 lei.

De asemenea, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure.

Valoarea de referință pentru fiecare tip de energie utilizat la încălzire

Valoarea de referinţă în funcţie de sistemul de încălzire utilizat va fi stabilită de Guvern şi nu va putea fi mai mică de:

 • 250 lei/lună, pentru gaze naturale;
 • 500 lei/lună, pentru energie electrică;
 • 320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Subvenţia va fi decontată direct în preţul facturii.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Percheziții BCCO Alba Iulia: Mii de oameni înșelați prin anunțuri false de vânzări mașini și închirieri de case

Publicat

Polițiștii din cadrul BCCO Alba Iulia – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au desfășurat joi dimineața percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional organizat în fraude informatice, în județele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călărași și în municipiul București.

Au fost efectuate 13 percheziții domiciliare și puse în executare 6 mandate de aducere.

Potrivit DIICOT, acțiunea vizează completarea probatoriului într-o cauză penală în care este cercetată o grupare de criminalitate organizată, specializată în infracțiuni de fraudă informatică și spălarea banilor, cu ramificații transfrontaliere, o primă etapă a activităților fiind desfășurată la data de 11 noiembrie 2020.

Cum opera rețeaua

Din cercetări a reieșit că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerț online, prin alterarea unor date personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate.

Persoanele vătămate expediau sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracționale.

De asemenea, membrii grupării ar fi postat anunțuri fictive pe site-uri internaționale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, și, ulterior, ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniți din infracțiuni, atât în România, cât și în Marea Britanie și Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate.

Peste 5000 de persoane vătămate, din peste 10 țări. Prejudiciu de 2 milioane de euro

Pe parcursul cercetărilor efectuate până la data de 11 noiembrie 2020, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia.

Sumele de bani obținute din săvârșirea acestui gen de infracțiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind, în final, folosite la achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.

În cursul anului 2021, față de cei 12 membri identificați inițial, au mai fost identificați 14 membri ai grupării infracționale organizate.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în anul 2021, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia și S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane.

Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro.

Bunuri confiscate

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 44.928 de lei, 870 de euro, 70 de lire sterline, 4 laptopuri, 5 stick-uri de memorie, 8 pliculețe care conțin o substanță pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop, înscrisuri și 4 carduri bancare.

Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii de Intervenție Specială a Jandarmeriei și al echipelor de intervenție și acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Sibiu, I.P.J. Argeș, I.P.J. Vâlcea, I.P.J. Olt, I.P.J. Dolj, I.P.J. Hunedoara, precum și de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

În vederea soluționării cauzei penale, se cooperează cu autorități ale altor state, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoția, Olanda.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate