Eveniment
Elevii din Alba, din ce în ce mai slab pregătiţi. Promovabilitatea la examenul de maturitate a scăzut drastic, în ultimii ani
Principala explicaţie pe care responsabilii din învăţământ, la nivelul judeţului Alba, au dat-o pentru rezultatele surprinzător de slabe ale tinerilor la examenul de maturitate este faptul că aceştia nu învaţă. Pe lângă pregătirea slabă, anul acesta, elevii nu au mai avut posibilitatea să copieze, din cauza regulilor stricte de supraveghere. Inspectorul şcolar general Cornel Sandu consideră că interesul scăzut al tinerilor pentru educaţie se reflectă în notele primite, iar cadrele didactice au acelaşi nivel de pregătire ca acum trei ani, când rezultatele au fost foarte bune.
Desigur, dacă luăm în considerare întregul tablou al dezastrului din sistemul de învăţământ, cauzele ar putea fi multiple. Pe lângă faptul că problemele de organizare a educaţiei sunt binecunoscute, elevii care nu acordă o atenţie deosebită pregătirii în şcoli ar putea fi stimulaţi să înveţe, prin diferite metode, unele care ţin în special de personalitatea profesorului. Dar, poate, de aceeaşi stimulare au nevoie şi unii profesori, care au recunoscut nu o dată că atitudinea elevilor faţă de şcoală s-a schimbat în ultimii ani şi are legătură directă cu valorile impuse de societate.
Scăderea nivelului de pregătire al elevilor, în cifre
Cert este că statisticile rezultatelor din ultimii ani arată picajul clar al performanţei elevilor la Bacalaureat. Anul acesta, a ajuns la un nivel alarmant de sub 50%, respectiv 38,4%, în sesiunea din vară, date valabile pentru judeţul Alba, în vreme ce anul 2009 arăta promovabilitate de 81,3% şi 2010 dădea semne de probleme, cu 62,3%.
La sesiunea de toamnă, promovabilitatea a ajuns la 17,35% pentru judeţul Alba, oferind o poziţie deloc onorabilă în topul cu cele mai slabe rezultate din acest punct de vedere.
Iată topul celor mai slabe județe:
1. Constanța – 10,69% (57,6% în prima sesiune)
2. Vâlcea – 11,62% (54,41%)
3. Harghita – 12,2% (64,03%)
4. Călărași – 14,75% (40,88%)
5. București – 15, 93% (42,03%)
6. Botoșani – 16,16% (56%)
7. Alba – 17,35% (38,4%)
8. Bistriţa-Năsăud – 17,41% (41,93%)
Dintre județele care au stat „mai bine”, la capitolul promovabilitate, în a doua sesiune de Bacalaureat, amintim Giurgiu cu 38,8% și Suceava 36,5%.
Notele de 10 ajung să fie amintire, iar incidenţa notelor de 1 și 2 este din ce în ce mai mare. În 2010, la nivel naţional se înregistra un procent de 34,92% promovabilitate, cu 40% mai mic față de 2009.
Explicaţii oferite de şeful Inspectoratului Şcola Alba, Cornel Sandu
Porivit declarațiilor oferite de inspectorul școlar general Cornel Sandu, de la IŞJ Alba, principalele cauze pentru promovabilitatea redusă sunt dezinteresul elevilor și regulile de supraveghere stricte din acest an, inclusiv monitorizarea video.
„Începând de anul trecut, au ajuns la liceu și elevii care nu au promovat evaluările naționale. Mulți au avut note de 2 și 3, iar după 5 ani la şcolile de arte și meserii, în care au încercat doar să treacă clasa, au ajuns la Bacalaureat. Este clar că nu au promovat acest examen, nici nu aveau cum. Acest aspect se poate observa și după promovabilitate. Școlile teoretice au peste 80%, pe când școlile de arte și meserii au procente reduse. Putem da ca exemplu Colegiul Tehnic <Apulum>, Grupul Școlar <Alexandru Domșa> din Alba Iulia, dar și alte școli din județ, care se află în aceeași situație”, a declarat Cornel Sandu.
Acesta a amintit şi de regulile stricte de supraveghere: „Un al doilea motiv este supravegherea video. Regulile stricte de supraveghere din acest an la examenul de Bacalaureat a făcut ca elevii să nu mai poată copia. Cine a îndrăznit a fost eliminat. Așa că un elev nu a mai reușit să obțină măcar 5 dacă copia, ci a luat 2 pe merit”.
Cornel Sandu a precizat că elevii care au avut probleme la sesiunea din vară au avut o a doua ocazie să se pregătească pentru sesiunea din toamna la Bacalaureat, iar, în acest sens au fost oferite meditaţii gratuite, organizate la mai multe unități școlare. Cu toate acestea, interesul a fost scăzut, doar între 5 și 10 elevi prezentându-se la aceste sesiuni susţinute de profesori.
Întrebat dacă sunt de vină profesorii pentru eșecul elevilor la examenul de Bacalaureat, inspectorul școlar general Cornel Sandu a răspuns că nu crede așa ceva. După spusele acestuia, aceiași profesori au predat și acum trei ani, când în sesiunea din vară 2009 s-a obținut un procent de 81,3%, mult mai mare faţă de cel de anul acesta.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News