Educație
Elevii din mediul rural al județului Alba, invitați să își promoveze comuna. Proiectul ”Satul copilăriei mele”, ediția a III-a
Elevii din satele și comunele din Alba vor putea participa la concursul „Satul copilăriei mele – ediția a III-a”.
Consilierii județeni din Alba vor avea de votat luni, 12 aprilie, în ședința ordinară, un proiect pentru aprobarea organizării activității, care urmărește promovarea peisajului cultural în rândul copiilor din mediul rural.
Potrivit raportului de specialitate, activitatea propusă vizează educarea tinerei generații în spiritul formării unei opinii capabile să prețuiască valorile tradiționale locale în ceea ce privește peisajul cultural. Obiectivele urmărite prin desfășurarea concursului sunt:
- protejarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural local prin implicarea tinerei generații;
- mărirea gradului de conștientizare a copiilor cu privire la valorile peisajului cultural local, astfel încât acesta să poată fi pus în valoare atât de elevi, cât și de comunitățile locale.
Concursul „Satul copilăriei mele” se adresează elevilor din ciclul primar (clasele pregătitoare – IV) și din ciclul gimnazial (clasele V-VIII). Are ca scop stimularea elevilor pentru a evidenția prin maniera aleasă de fiecare (desene/colaje, machete), modul de raportare față de valorile locale în care s-au născut și se formează (tradiții, obiceiuri, peisaje locale, arhitectură tradițională).
Fiecare lucrare va avea un titlu (sau un motto).
Lucrările vor face referire la: arhitectură tradițională, tradiții și obiceiuri specifice, legende locale, port specific, peisaje locale etc.
Concursul și jurizarea se vor desfășura pe următoarele grupe de vârstă:
- elevi din ciclul primar (clasele pregătitoare – IV),
- elevi din ciclul gimnazial (clasele V-VIII).
Lucrările pot fi întocmite individual sau de către un grup de elevi (maxim 5 elevi la lucrările colective)
Modalități de prezentare ale lucrărilor (secțiuni):
- desene/colaje, pe format A4 sau A3 (bloc de desen), pentru elevii din ciclul primar (clasele pregătitoare – IV) și din ciclul gimnazial (clasele V-VIII)
- machete (se vor folosi materiale specifice)
Mod de jurizare:
- lucrările vor fi prezentate pe secțiuni, care vor fi jurizate separat;
- la concurs se poate participa cu una sau cu mai multe lucrări.
Juriul va fi format din specialiști în domeniu – profesori de desen din școlile unde se desfășoară concursul, din reprezentanți ai autorităților administrației publice locale în care se desfășoară activitatea și din reprezentanți ai Consiliului Județean Alba.
Premierea:
Se vor acorda premii pentru fiecare categorie de vârstă, la fiecare secțiune, câte 24 premii pe comună, după cum urmează:
– elevi din ciclul primar (clasele pregătitoare – IV)
- Desene și colaje : premiul I – 1 , premiul II – 2 , premiul III – 3 TOTAL: 6 PREMII
- Machete : premiul I – 1 , premiul II – 2 , premiul III – 3 TOTAL: 6 PREMII
– elevi din ciclul gimnazial (clasele V-VIII)
- Desene și colaje : premiul I – 1 , premiul II – 2 , premiul III – 3 TOTAL: 6 PREMII
- Machete : premiul I – 1 , premiul II – 2 , premiul III – 3 TOTAL: 6 PREMII
Potrivit raportului de specialitate, pentru realizarea acestei activități propunem o sumă de 200 lei cu TVA pentru un premiu. Valoarea totală pentru premii este de 49.000 lei cu TVA inclus, pentru un număr de 245 premii.
Suma de 10.000 lei cu TVA inclus, se propune pentru editarea unor broșuri care vor cuprinde lucrările premiate. Prețul editării unei broșuri fiind apreciat la cca.10 lei cu TVA inclus, în urma identificării și comparării de oferte de pe SEAP, la care s-a adăugat un procent de aproximativ 5-10%, nefiind identificat un produs identic cu caracteristicile dorite. Se vor edita un număr de 1000 broșuri care vor fi distribuite în cadrul școlilor și primăriilor implicate în această activitate.
Se va acorda fiecărui participant diplome de premiere în format A4, în jur de 2000 de bucăţi costul aproximativ fiind de 7,14 mii lei cu TVA inclus, costul unei diplome în format A4 fiind identificat la un preţ de aproximativ de 3,50 lei cu TVA, în urma identificării şi comparării de oferte de pe SEAP. Pentru diplomele de participare în format A5, în urma identificării şi comparării de oferte de pe SEAP s-a identificat un preţ de tipărire de aproximativ 1 leu cu TVA, fiind necesare în jur de 4000 de bucăţi, costul aproximativ fiind de 4 mii lei cu TVA inclus.
Costul estimativ pentru tipărirea diplomelor este de aproximativ 11 mii lei cu TVA inclus.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News