Educație
Elevii din şcolile particulare vor putea beneficia de burse de performanţă şi de merit. Care este condiția
Mai mulţi parlamentari de la toate partidele au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege potrivit căruia elevii de la şcolile private acreditate să poată beneficia de burse de performanţă şi de burse de merit, la fel ca elevii din şcolile de stat.
„Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar, inclusiv cei din unităţile şcolare particulare autorizate/ acreditate, beneficiază lunar de burse de de performanţă şi de burse de merit”, arată proiectul de lege care se află în consultare publică până pe data de 2 mai, potrivit Agerpres.
În expunerea de motive iniţiatorii susţin că în cazul elevilor din şcolile private acreditate „intervine inechitatea şi discriminarea”, deoarece, deşi au rezultate bune la învăţătură şi participă la olimpiade şi concursuri internaţionale alături de colegii lor din învăţământul preuniversitar de stat, nu beneficiază de burse de merit.
Alt proiect de lege depus propune ca plata burselor să se facă lunar în avans
La Camera Deputaţilor mai este depus un alt proiect care propune ca plata tuturor tipurilor de bursă să se efectueze lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă.
„Consiliile locale şi consiliile judeţene stabilesc anual cuantumul şi numărul burselor până la data de 1 august pentru anul şcolar în curs”, mai spune iniţiativa legislativă.
Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive a proiectului că în prezent bursele elevilor şi ale studenţilor sunt frecvent plătite cu întârziere de către autorităţile publice, „creând adevărate probleme sociale beneficiarilor şi denaturând scopul pentru care au fost instituite”.
„Spre exemplu, conform unor informaţii apărute în presa locală, în municipiul Târgu-Mureş elevii care beneficiază de bursă de excelenţă nu au primit bursele timp de un an”, precizează iniţiatorii.
Învățământul privat a devenit tot mai popular în România în ultimii ani, iar numărul unităților de învățământ particulare a crescut constant an de an.
De exemplu, în anul școlar 2020-2021, 5,1% din totalul unităților din învățământul preșcolar erau private. Mai exact, este vorba de 17.289 de grădinițe, școli generale și licee de stat, la care se adaugă 883 private, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News