Connect with us
Advertisement

Educație

Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile nici în pauze. Explicații de la minister despre noile reguli din școli

Publicat

Noile reguli din școli. Elevii nu mai au voie să folosească telefoanele mobile nici în pauze. Este o precizare făcută de secretarul de stat Florian Lixandru din Ministerul Educației, în contextul noilor reguli din școli.

Este vorba despre regulamentul unităților de învățământ preuniversitar  (ROFUIP) din 2024, Statutul elevului și Legea învățământului preuniversitar.

„Ca și până acum, utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs este interzisă, cu excepția situațiilor în care acestea pot fi folosite ca mijloc didactic. Practic, la decizia profesorului acesta poate permite elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orei respective.

Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare.

Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar.

Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a declarat secretarul dFlorian Lixandru, în cadrul emisiunii Liceenii Smart, difuzată la Canal 33, potrivit edupedu.ro.

Noile reguli din școli. Utilizarea telefoanelor

Potrivit Legii învățământului universitar, ”utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial,

inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”.

În ROFUIP 2024 se precizează că” utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ”.

În Statutul elevului 2024, prevederea este că se interzice folosirea telefoanelor mobile:

  • în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz.

Decizie la nivelul școlilor

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat recent că școlile vor decide dacă aplică sau nu prevederea privind interzicerea totală a telefoanelor.

„La nivel național, nu am introdus această interdicție, pentru că sunt școli care se află în zone îndepărtate, sunt copii care fac naveta și în aceste cazuri este nevoie ca părinții să poată lua legătura cu ei pentru preluare, în pauze, să-i anunțe că nu pot să ajungă”, a precizat ministrul.

Anul școlar 2024-2025. Alte reguli noi

Florian Lixandru a mai făcut următoarele precizări:

  • Elevii vor avea 5 note pentru fiecare perioadă de învățare. La finalul anului va fi calculată o medie. La fiecare 20 de absențe nemotivate, media elevului va scădea cu un punct.
  • S-a reintrodus sancțiunea ce prevede exmatriculare cu sau fără drept de înscriere. Ne-am confruntat anul trecut cu suficiente cazuri de violență a unor elevi asupra colegilor sau chiar asupra cadrelor didactice. Atunci, prin legea învățământului universitar a fost reintrodusă sancțiunea privind exmatricularea. Elevii în cauză pot participa la programe de consiliere, pentru prevenirea unor astfel de comportamente.
  • Elevii care deranjează orele de curs pot fi trimiși într-un spațiu special amenajat, cu supraveghere video, sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a desfășura alte activități educative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. facsimil

    marți, 17.09.2024 at 22:59

    👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement