Connect with us
Advertisement

Economie

Eliminarea pensiilor speciale: ce s-a votat, de fapt. Modificări de fațadă, excepții și prevederi care se aplică peste 20 de ani

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, decizional, proiectul legii pensiilor speciale însă deja apar controversele pe varianta adoptată.

Au fost înregistrate 209 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” şi 17 abţineri.

Modificări de fațadă, excepții și prevederi care se aplică peste 20 de ani

Proiectul de reformă a pensiilor speciale, adoptat miercuri de Senat, aduce câteva modificări de fațadă ale acestei legi, astfel încât pensiile respective rămân neatinse vreme de câțiva ani și nici vârsta de pensionare nu va fi afectată o vreme.

În plus, au fost introduse anumite excepții de la cumulul pensiei cu salariul.

Pe scurt, vârsta de pensionare a magistraților rămâne neschimbată încă 5 ani, unele prevederi vor fi aplicate peste 20 de ani, iar economiile făcute la buget sunt ținute la secret de guvern.

Camera Deputaţilor a adoptat și proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, fiind introduse mai multe excepţii, printre care persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, profesorii, persoane cu funcţii clericale sau de specialitate artistică, membrii Academiei Române, „persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităţilor administrative autonome aflate sub control parlamentar şi care se finanţează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfăşurării de activităţi şi operaţiuni specifice”.

Mai mult, o serie de organisme au fost exceptate: BNR, ANRE, ANCOM, adică exact locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale.

Deputatul USR Oana Ţoiu a atras atenția că legea nu îndreaptă de fapt discrepanțele din societate.

  • ”ALERTĂ! Au introdus acum excepţii pentru speciali de la interdicţia cumului pensiei cu salariul şi este la votul final în plenul Camerei Deputaţilor în câteva minute. Ce înseamnă asta? Că dacă o doamnă îngrjitoare de la grădiniţă de exemplu va vrea să continue să îngrijească copiii mici şi la pensie va trebui să aleagă între pensia de aproximativ 1300 de RON şi salariul de 1900 de RON net şi va putea primi doar una din cele două surse de venit DAR Ciucă va putea păstra pensia specială şi salariul, Academia Română nu va avea nici o problemă şi tocmai au băgat acum excepţii şi pentru BNR, ANRE, ANCOM” a transmis Oana Țoiu, pe contul ei de Facebook.

Legea ”eliminării pensiilor speciale”, votată

Luni, Camera Deputaţilor adoptase acest proiect pentru a se reîntoarce la Senat pe motiv că mai multe amendamente aprobate „generau deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară.

Senatul a aprobat miercuri aceste amendamente, iar proiectul a fost adoptat în aceeaşi zi, decizional, de Camera Deputaţilor.

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic.

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

Printre cele adoptate, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate.

De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 28.06.2023 at 15:48

    Tâmpiţeilor, legile sunt aşteptate acum de cei care ne dau banii, nu peste n ani. Nu deageaba Ciolacu îşi merită numele, tradus bineînţeles, de slut, ciung. Tot mai tare e sistemul. Ţară fără nici o orientare, dată pe mâna unor necalificaţi, adică holoangări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement