Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ești angajat cu normă parțială? Munca pentru orele suplimentare nu se poate plăti. Detalii din legislaţie

Publicat


angajatoriPersoanele care au contracte de muncă cu timp parțial nu pot fi obligate să muncească ore suplimentare, potrivit Codului muncii. Astfel, e foarte probabil ca cei care aleg să facă ore suplimentare să nu fie recompensați de către angajator pentru acestea. De asemenea, o instanță poate să-l refuze pe salariatul care cere recompensarea orelor suplimentare, considerându-le muncă „la negru”. 

La contractul de muncă cu timp parțial, în Codul muncii există o interdicție absolută cu privire la efectuarea de ore suplimentare. Dacă permite efectuarea acestora, atunci asta nu poate să aibă decât caracter excepțional, adică în cazurile de forță majoră sau pentru că e necesar să se facă lucrări pentru a preveni producerea unor accidente ori pentru a înlătura consecințele unora.

Interdicția aceasta trebuie trecută în contractul de muncă încheiat, altfel legiuitorul prezumă, fără a se permite dovada contrară, că e vorba de un contract de muncă pentru normă întreagă (adică opt ore de muncă, 40 de ore norma săptămânală). Codul muncii impune ca un contract de muncă cu timp parțial să cuprindă obligatoriu și durata muncii şi repartizarea programului de lucru, precum și condiţiile în care se poate modifica programul de lucru. De includerea acestor prevederi în contract depinde, de asemenea, catalogarea acestuia drept contract cu timp parțial de muncă.

Salariatul cu normă parțială se bucură de aceleași drepturi ca cel cu normă întreagă, însă, potrivit Codului muncii, „drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru”.

În actul normativ se pleacă de la premisa că angajatul care are interdicția de a presta ore suplimentare respectă această interdicție, în aceeași măsură cu angajatorul său, care nu i le poate impune decât în acele situații de excepție. Așadar, interdicția există și se prezumă că e respectată. Problema care intervine în momentul în care se lucrează în mod frecvent peste norma de muncă (contractul e pentru patru ore, dar se lucrează opt sau nouă ore, poate chiar mai mult) este că recompensa pentru aceste ore prestate poate să nu fie obținută niciodată.

Angajatorul care remunerează (eventual) aceste ore suplimentare o face pe lângă statul de plată. Dar dacă salariatul va vrea să ceară recompensarea acestor ore pe calea instanței, atunci s-ar putea lovi de refuzul judecătorilor de a recunoaște aceste ore ca altceva decât muncă „la negru”.

sursa: avocatnet.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

APIA: Fermierii pot depune până la 31 decembrie cererile de acord pentru ajutorul privind acciza la motorină în 2020. CONDIȚII

Publicat

apia alba iulia

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2020, la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora sunt […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Artificii de Revelion prin achiziție directă, la Alba Iulia. Cât durează spectacolul

Publicat

Primăria Alba Iulia a demarat procedura de achiziție directă a spectacolului de artificii de Revelion 2019-2020. Instituția nu a făcut publică și valoarea estimată a achiziției, însă, potrivit reprezentanților ei, va fi selectat ofertantul cu prețul cel mai mic.  Spectacolul va avea minim 3 puncte de tragere sincronizate, ”cu efecte simetrice”, scriu reprezentanții Primăriei Alba […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

O mașină a luat foc în localitatea Izvorul Ampoiului. Intervin pompierii din Alba Iulia și Zlatna

Publicat

pompieri

Un autoturism din localitatea Izvorul Ampoiului a luat foc marți seara, în jurul orei 17.50.  Pentru stingerea focului s-au deplasat la fața locului pompierii din Alba Iulia și serviciul voluntar din Zlatna cu două autospeciale de stingere.  Știre în curs de actualizare.   

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

INCENDIU la Câmpeni: o casă a fost cuprinsă de flăcări în zona Fața Abrudului

Publicat

pompieri

O casă din zona Fața Abrudului, Câmpeni, a luat foc marți seara, în jurul orei 17.40. Potrivit ISU Alba, la fața locului, pentru stingerea incendiului s-au deplasat pompierii din Câmpeni cu două autospeciale și o ambulanță SMURD.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate