Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Eurodeputatul Victor Negrescu: “Conectarea comunităţilor academice româneşti cu oportunităţile de finanţare europeană este prioritară”

Publicat


victor negrescu 2Reprezentanți ai mai multor universități din toată țara au avut ocazia, în această săptămână, să exploreze oportunităţi de dezvoltare a activităţii de cercetare împreună cu experţii COST, în cadrul unor întâlniri organizate la SNSPA şi la Politehnica Bucureşti.

Delegaţia COST a avut o întrevedere şi cu reprezentanţi ai IMM-urilor.

Cercetarea românească se poate dezvolta cu ajutorul fondurilor europene, iar eurodeputatul Victor Negrescu face demersuri concrete pentru ca universităţile româneşti să identifice resurse în acest sens, organizând vizita în România a unei delegaţii a Asociaţiei COST – cea mai longevivă structură europeană care susţine cooperarea transnaţională în domeniul cercetării.

„Conectarea comunităţilor academice româneşti cu oportunităţile de finanţare europeană este prioritară, iar proiectele construite în acest mod vor aduce beneficii nu doar universităţilor respective, ci societăţii româneşti în general, care astfel se poate pregăti mult mai eficient pentru evoluţiile viitoare de pe piaţa muncii și pentru tendințele din economie”, afirmă Victor Negrescu.

„Avem comunităţi academice dinamice, studenţi valoroşi, profesori bine pregătiţi. Am organizat acest eveniment pentru a pune în contact spaţiul academic cu o structură ce poate facilita accesul la finanţări de calitate, prin experienţa şi programele de cooperare în domeniul ştiinţelor şi tehnologiei. Am început prin a stabili contacte cu cercetători ce activează în două zone diferite – în ştiinţele sociale şi, respectiv, în domeniul tehnic.

Nu este o alegere întâmplătoare – România are nevoie de cercetători şi absolvenţi bine instruiţi în ambele domenii în perioada imediat următoare. Pe de o parte, fiindcă vrem să ne asumăm, ca țară, un rol mai pronunțat de leadership la nivel regional şi european, iar o şcoală performantă de studii politice şi administrative este vitală pentru modelarea resurselor umane necesare – susţinerea excelenţei academice în acest domeniu este obligatorie.

În același timp, cererea de forţă de muncă specializată în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei și matematicii începe să cunoască un mare reviriment în Europa şi trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru; în UE, este prognozată o creștere cu 12,1% a ocupării în acest domeniu la nivelul anului 2025, comparativ cu o creștere de numai 3,8% a ocupării în celelalte sectoare”, adaugă eurodeputatul social-democrat.

De la crearea sa în 1971, COST se bazează pe un cadru interguvernamental de cooperare în ştiinţă şi tehnologie şi facilitează dialogul între comunitatea ştiinţifică, decidenţii politici şi societate, la nivel european. COST joacă un rol important în construirea Zonei Europene a Cercetării, concept creat de Comisia Europeană pentru a desemna un spaţiu de liberă circulaţie pentru cunoaşterea ştiinţifică, tehnologie şi cercetători.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Ludovic Orban a invitat Google să ia în considerare stabilirea unei prezențe a companiei în România

Publicat

Premierul Ludovic Orban a adresat vicepreşedintelui Google Kent Walker invitaţia de a lua în considerare stabilirea unei prezenţe a companiei în România a anunțat Guvernul. Cu ocazia participării la Conferinţa de Securitate de la Munchen, premierul Ludovic Orban a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Kent Walker, vice-preşedinte […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Tupeu la Alba Iulia. Cu mașina de lux, pe pista de biciclete de la Mamut

Publicat

Un șofer a intrat duminică cu mașina sa de lux pe pista de biciclete de la Parcul Dendrologic, deasupra restaurantului Panoramic. În zona respectivă, traficul este restricționat iar aleile sunt doar pentru bicicliști și pietoni.  Un cititor Alba24 a fost deranjat de tupeul șoferului care a decis că regula nu i se aplică și lui […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Au început noile sondaje ”din ușă în ușă”, la Alba Iulia. Gabriel Pleșa este măsurat în calitate de candidat al USR la primărie

Publicat

plesa usr

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe adeziunea la USR Alba a lui Gabriel Pleșa, nici nu au ieșit liberalii din corzi, după lovitura dată de fostul lor coleg, că au și început sondajele door to door care măsoară deja noile aranjări de forțe în lupta pentru Primăria Alba Iulia.  Primii operatori de sondaje […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Temperaturi de primăvară, dar și câteva ploi și ninsori. Prognoza pe zile și localități, 17-23 februarie

Publicat

alba iulia

Vremea se încălzește în următoarele zile, în județul Alba, iar temperaturile vor urca până la valori specifice primăverii. Vor fi și câteva averse – ploi la șes și ninsori la munte, la mijlocul săptămânii viitoare. Temperaturile maxime vor fi de 11-13 grade Celsius, în primele trei zile ale săptămânii, apoi se mai răcește. Vă prezentăm […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate