Connect with us
Advertisement

Actualitate

EUROPARLAMENTARE 2019: Vot în 26 mai, campanie electorală din 27 aprilie. Calendarul alegerilor, în atenţia Guvernului

vot europarlamentare

Publicat

Data de referinţă pentru desfăşurarea alegerilor europarlamentare în România este 26 mai, iar campania electorală se va desfăşura în perioada 27 aprilie – 25 mai, potrivit calendarului propus pentru aprobare în şedinţa Guvernului de vineri.

Citeşte şi Cât va câștiga Mircea Hava în funcția de europarlamentar. Ce salarii, pensii, indemnizații și drepturi au aleșii în PE

Guvernul are pe ordinea de zi aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European în anul 2019 şi data de referinţă pentru alegerile europarlamentare.

“Potrivit Deciziei (UE, Euratom) 2018/767 a Consiliului din 22 mai 2018 de stabilire a perioadei pentru cea de a noua alegere a reprezentanților în Parlamentul European prin vot universal direct, alegerile membrilor Parlamentului European din anul 2019 se vor desfășura între 23 și 26 mai. Având în vedere cele menționate, rezultă că ziua de referință trebuie să fie data de 26 mai 2019”, se arată într-unul din cele două proiecte de hotărâre de Guvern cu această temă.

Până în 28 martie 2019, ora 24.00, partidele şi alianţele politice, precum şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele electorale şi candidaţii independenţi depun candidaturile, pentru înregistrare la Biroul Electoral Central (BEC).

În aceeaşi zi, prin tragere la sorţi, se desemnează judecătorii în birourile electorale judeţene, de sector şi pentru secţiile de votare.

Listele de candidaţi se fac publice până în 29 martie, prin afişare la sediile BEC, birourilor electorale judeţene şi de sector.

În 30 martie sau cel târziu 2 aprilie se fac publice semnele electorale admise.

În 16 aprilie, sunt făcute publice candidaturile definitive, în 17 aprilie se stabileşte numărul de ordine pe buletinele de vot al partidelor şi formaţiunilor politice, iar în 18 aprilie sunt publicate declaraţiile de avere şi interese ale candidaţilor.

Campania electorală se desfăşoară în perioada 27 aprilie – 25 mai, ora 7.00.

În 12 mai vor fi desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora.

În 17 mai, primăriile pun la dispoziția partidelor şi formaţiunilor politice, la cererea acestora, extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data naşterii şi domiciliul, precum şi secţia de votare la care au fost arondaţi, pe suport electronic sau hârtie.

ZIUA VOTULUI – 26 mai:

Ora 6.00 – preşedintele biroului electoral al secţiei de votare verifică urnele, listele electorale, buletinele de vot și ștampilele; consemnează în proces-verbal numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, listele electorale speciale, precum și numărul ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”

Ora 7.00 – începerea votării

Ora 21.00 – închiderea votării.

Numărarea voturilor se face în termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării.

Până cel târziu în 27 mai, ora 21.00, partidele şi formaţiunile politice şi candidaţii independenţi pot depune cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală.

După primirea tuturor dosarelor de la birourile electorale județene și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, Biroul Electoral Central calculează pragul şi coeficientul electoral şi stabileşte lista cu partidele şi candidaţii independenţi cărora li se pot repartiza mandate şi a celor aleşi.

După soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală și centralizarea rezultatului alegerilor, Biroul Electoral validează alegerile şi publică rezultatul acestora în Monitorul Oficial.

Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. România va avea 33 de mandate în Parlamentul European, faţă de 32 câte are în prezent.

Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement