Eveniment
EVALUARE NAŢIONALĂ 2016 în Alba: Aproape 3000 de absolvenţi de clasa a VIII-a, aşteptaţi să susţină probele, în 27-29 iunie. 68 de centre în judeţ
Aproape 3000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Alba sunt aşteptaţi să susţină în acest an probele la Evaluarea Națională. Vor avea testări la Română, în 27 iunie şi la Matematică, în 29 iunie. Evaluarea pentru limba maternă este programată pe 28 iunie. Rezultatele vor fi cunoscute în 1 iulie.
Din datele comunicate de IŞJ Alba, sunt 2.947 de absolvenţi de clasa a VIII-a, iar aceştia mai au timp până vineri, 17 iunie, să se înscrie la Evaluarea Naţională.
Sunt organizate 68 de centre de examen, majoritatea în Alba Iulia (aproximativ 40), dotate cu sisteme de supraveghere audio-video.
Vezi şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2016 la clasa a VIII-a: MODELE de SUBIECTE şi BAREME de corectare, actualizate de Ministerul Educaţiei
REGULI la examen
Nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea. De asemenea, se interzice să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Nu au voie în săli nici cu telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/ la rețele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
Candidaţii nu pot comunica între ei în timpul examenului şi nu pot transmite materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/ tentativă de fraudă, iar candidații respectivi vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.
Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă respectivă.
Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a Evaluării Naționale și prevederile menționate și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.
Nici profesorii supraveghetori nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, cu calculatoare, cu orice alte mijloace electronice de comunicare, cu ziare, reviste sau cărți. Nu vor face parte din comisiile pentru Evaluarea Națională profesori care, în sesiuni anterioare, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile sau care au fost sancționați.
În școlile în care la examenele anterioare au existat nereguli grave la Evaluarea Națională, comisiile județene pot să nominalizeze în comisiile pentru examen profesori de la alte școli. Tot în școlile cu grave nereguli la examenele anterioare, comisiile județene pot să suspende organizarea Evaluării Naționale.
La corectarea lucrărilor, dacă diferența dintre notele date de către cei doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, atunci nota finală este media aritmetică cu două zecimale, fară rotunjire, a acestor note. Dacă diferența este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori, stabiliți de preşedintele comisiei, iar nota acordată de aceştia va fi cea finală.
Comisiile de corectare a lucrărilor se constituie cu 48 de ore înainte de examen.
Calendar Evaluare Națională 2016:
15-17 iunie 2016: Înscrierea la Evaluarea Națională
17 iunie 2016: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
27 iunie 2016: Limba și literatura română – proba scrisă
28 iunie 2016: Limba și literatura maternă – proba scrisă
29 iunie 2016: Matematică – proba scrisă
1 iulie 2016: Afișarea rezultatelor (până la ora 16:00)
1 iulie 2016: Depunerea contestațiilor (orele 16:00 – 20:00)
2 – 4 iulie 2016: Rezolvarea contestațiilor
5 iulie 2016: Afișarea rezultatelor finale după contestații
Sălile de examen, sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și sălile în care se preiau, evaluează și depozitează lucrprile scrise sunt supravegheate cu camere video-audio funcționale. După fiecare examen, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video. Dacă se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau în cazul în care există sesizări, verificarea se face pentru toate sălile de examen din școală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News