Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: ”Capcane” din subiectele de la proba de ROMÂNĂ. Ce ar fi putut greși elevii la examen


Publicat

examen

După prima probă la examenul de Evaluare Națională, cea scrisă la Limba și literatura română, unii dintre elevi au spus că subiectele nu au fost grele.

Însă cadrul special de desfășurare a examenului – măștile pe față, emoțiile și lipsa de concentrare ar fi putut să-i influențeze la rezolvarea acestora.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Unii profesori au identificat posibile ”capcane” din subiectele la Română, ce ar fi putut determina greșeli în rezolvarea acestora.

În ceea ce privește compunerea de la subiectul al doilea, aceasta a fost aceeași din testul de pregătire nr 16 publicat de minister.

Vezi VIDEO: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020. Rezolvarea subiectelor la proba scrisă de ROMÂNĂ. Răspunsuri la cerințe

Un cadru didactic a explicat pentru edupedu.ro care dintre cerințe ar putea fi problematice pentru candidați.

Subiectul I

În ceea ce privește cerințele cu găsirea unor sinonime și explicarea rolului cratimei, în opinia profesorului, ar fi fost ușor dacă era învățată teoria.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: BAREMELE de corectare pentru SUBIECTELE la proba scrisă de ROMÂNĂ. Reperele de evaluare a lucrărilor

La punctul 3 (cerință: Explică modul de formare a cuvintelor subliniate din secvențele: lumina aceea fierbinte oprită în hârtia geamului, o ușă care dădea într-un balconaș” – 4 puncte/ Rezolvare: oprită = participiu cu valoare adjectivală prin conversiune (procedeul adjectivizării); balconaș = substantiv derivat cu ajutorul sufixului diminutival „-aș”), o posibilă greșeală era să nu fie identificată conversiunea și să se confunde cu derivarea.

La punctul 4, diftongul, putea fi identificat greșit cuvântul geamantane. Profesorul spune că acesta nu are diftong deoarece vocala e are valoarea 0, dispare.

Vezi și Subiectele la MATEMATICĂ 2020 la Evaluarea Națională

La punctul 5 (două idei principale/secundare din textul dat), puteau fi confundate ideea principală care sintetizează și cea secundară, care poate cuprinde și detalii (explicația este în text).

Subiectul II:

La punctul 1 și 2, elevi trebuiau să fie atenți să scrie complet cerințele (data, județul; sursa, titlul articolului).

La punctul 3 (modul și timpul verbelor ”a avut” și ”să renunțe”) – trebuia cunoscută teoria, gramatica.

La punctul 4 (funcția sintactică a cuvintelor ”traseul” și ”lui” din ”traseul marelui inventator român este deviat de la adevăratele lui aspirații și aptitudini”) – în cazul ”lui” = atribut pronomial genitival, pronume personal, să nu fie confundat cu pronumele posesiv ”său” și să greșească funcția punând întrebarea greșit „aspirațiile cui?”, în loc de „ale cui aspirații?”.

sursă: edupedu.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Hopârta. Au ars puii de găină și iepurii aflați în interiorul unui grajd

Publicat

Detașamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un grajd în localitatea Turdaș, comuna Hopârta, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat pe întreaga suprafață a grajdului, care era de aproximativ 60 de metri pătrați.

”În interiorul grajdului se aflau în jur de 35 de pui de găină și 23 de iepuri care din nefericire nu au putut fi salvați”, potrivit ISU.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Situația infectărilor cu coronavirus la Alba Iulia, de la începutul epidemiei. Câte cazuri active mai sunt în oraș

Publicat

Autoritățile locale din Alba Iulia au anunțat că de la începutul epidemiei, 50 de persoane din oraș s-au infectat cu noul coronavirus. 36 dintre acestea s-au vindecat, dar s-au înregistrat și 2 decese. 

În prezent, în oraș mai există 12 cazuri active, potrivit reprezentanților primăriei Alba Iulia.

În total, sunt 474 de cazuri înregistrate de la începutul pandemiei, în judeţul Alba.

474 persoane au fost infectate de la începutul epudemiei, iar 407 persoane s-au vindecat. În județ s-au înregistrat 26 de decese cauzate de COVID.

Reprezentanții primăriei au cerut populației să respecte în continuare măsurile de protecție sanitară, să păstreze distanța socială și să poarte mască în locurile publice.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Deputatul Florin Roman: Firma care a lucrat la podul de la intrarea în Alba Iulia ori repară, ori nu mai lucrează cu statul

Publicat

Podul rutier de la intrarea în Alba Iulia dinspre Sebeș este din nou un coșmar pentru navetiști și pentru șoferii care tranzitează zilnic Alba Iulia. Asta, deși în vara anului trecut au fost făcute lucrări de consolidare.

Rosturile de dilatație din bitum am cedat, iar șoferii sunt obligați sa încetinească, generând cozi de kilometri și nervi pentru șoferi.

Citește și: FOTO ȘTIREA TA: Rosturi fără rost, la podul de peste Mureș, de la intrarea în Alba Iulia. Au crăpat la un an de la reparații

Deputatul de Alba, Florin Roman, l-a contactat pe ministrul Transporturilor pentru a vedea în ce măsură lucrarea poate fi remediată. Acesta a aflat o serie de detalii din contract care arată că podul ar putea rămâne toată vara nereparat, iar constructorul nu ar păți nimic.

”Am luat legătura cu conducerea CNAIR și am înțeles ca lucrarea are termen de garanție 10 ani. Au chemat firma TKT București, care a executat lucrarea, să remedieze defecțiunile, dar cum sunt plini de lucrări, probabil de mântuială, ca și cea de la Alba Iulia, au răspuns ca au nevoie de 2 săptămâni pentru a trimite o echipă să remedieze.

De ce acționează așa la sictir, respectiva firma? Pentru ca e un contract prost făcut: garanția de execuție nu poate fi executata numai dacă nu remediază în termen de… 90 de zile, timp în care noi să așteptăm ca proștii în trafic. Mai ales ca totul se poate remedia în 4-5 nopți de lucru, dacă exista interes.

Nu voi lasa lucrurile așa. Am cerut ministrului Lucian Bode, ca CNAIR să uzitare de toate formele legale, pentru ca asemenea firme să nu mai poata da țepe romanilor! Ori repară lucrările de mântuială făcute, ori primește certificare negativă și nu mai lucrează cu statul!” a spus Roman.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Candidații PNL la primăriile orașelor din Alba. Liberalii nu vor alianțe înaintea alegerilor, dar sunt dispuși la negocieri după

Publicat

PNL Alba este primul partid care anunță că are candidați la primăriile tuturor orașelelor din județ.

Potrivit secretarului general al formațiunii politice, Marius Hațegan, liberalii au candidați în aproape toate localitățile din județ.

Excepție fac Noșlac, Ohaba și Poiana Vadului, unde nu au stabilit încă cine va candida. 

Marius Hațegan spune că orice colaborare cu alte partide, înainte de alegeri, este exclusă. Totuși, acesta nu respinge ideea alianțelor post-electorale, în condițiile în care în multe localități vor trebui aleși viceprimari din rândul consilierilor locali.

Candidații PNL pentru primăriile orașelor din Alba:

Alba Iulia – Voicu Paul

Blaj – Gheorghe Rotar

Sebeș – Dorin Nistor

Aiud – Oana Badea

Cugir – Adrian Teban

Zlatna – Silviu Ponoran

Ocna Mureș – Silviu Vințeler

Baia de Arieș – Traian Pandor

Câmpeni – Cristian Dan Pașca

Abrud – Cristian Alexandru Albu

Teiuș – Aurel Breaz

La Consiliul Județean Alba, candidatul PNL este actualul președinte al instituției, Ion Dumitrel.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate