Educație
EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate detaliile despre examenul din acest an. Reguli, calendar, modele de subiecte
Examenul de Evaluare Națională din acest an începe în 15 iunie și se va desfășura în condiții speciale. Va mai fi organizată o sesiune de probe, pentru elevii care nu le vor putea susține la timp, din motive medicale. A fost eliminată materia din semestrul doi la elaborarea subiectelor de examen și vor fi reguli stricte de distanțare fizică și igienă.
Până vineri, 12 iunie, continuă sesiunile de pregătiri în școli, iar luni este proba scrisă de Limba și Literatura Română. Miercuri, 17 iunie va fi proba la Matematică, joi proba de Limba maternă, iar o săptămână mai târziu, în 22 iunie, se afișează rezultatele, până la ora 14.00.
Apoi este perioada de contestații și în 27 iunie vor fi cunoscute rezultatele finale.
Ministerul Educației a publicat, până în 5 iunie, 8 seturi de câte cinci teste de pregătire și bareme de corectare, pentru elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc de examen.
VEZI EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: SUBIECTELE la Limba și literatura română, prima probă a examenului pentru absolvenții clasei a VIII-a
CALENDAR Evaluare Naţională 2020:
2-5 iunie: înscrierea elevilor
15 iunie: Limba şi literatura română – probă scrisă
17 iunie: Matematică – probă scrisă
18 iunie: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Cum vor fi publicate rezultatele la examen. Ce trebuie să faci pentru a afla notele
22 iunie: afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
22-23 iunie: depunerea contestațiilor (22 iunie: între orele 16:00 – 19:00; 23 iunie – între orele 8.00-12.00)
23-26 iunie: soluționarea contestațiilor
Vezi și Subiectele la MATEMATICĂ 2020 la Evaluarea Națională
27 iunie: afișarea rezultatelor finale
Contestaţiile vor putea fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice.
Candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai candidaților minori.
Sesiunea specială pentru elevii care nu pot susține examenul în această perioadă, din motive medicale, se va desfășura în perioada 29 iunie – 1 iulie. Potrivit ministrului Educației, candidații care reușesc să susțină măcar o probă în sesiunea propriu-zisă nu vor fi obligați să o repete, se va ține cont de aceasta.
Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Cum vor fi publicate rezultatele la examen. Ce trebuie să faci pentru a afla notele
CALENDAR sesiune specială Evaluare Națională 2020:
29 iunie: Limba și literatura română – proba scrisă
30 iunie: Matematică – proba scrisă
1 iulie: Limba și literatura maternă – proba scrisă
Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții gimnaziului la finalizarea clasei a VIII-a, iar nota obținută la aceste probe contează în proporție de 80 la intrarea în liceu.
REGULI la examen
Potrivit metodologiei de examen anterioară, valabilă și în 2020, probele scrise încep la ora 9.00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul, și durează 2 ore. Candidații vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în acest an fiind și măsuri speciale de protecție sanitară.
Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.
Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de cel puțin un asistent, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba.
Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistenţii vor explica elevilor modul de desfăşurare a Evaluării Naţionale şi modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată. De asemenea, elevii sunt informaţi că se interzice pătrunderea în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare şi li se aduc la cunoştinţă consecinţele nerespectării acestor prevederi.
Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru proba de la disciplina „Matematică”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de către asistenţi.
Sălile de examen vor fi monitorizate audio și video. La fel și sălile unde se descarcă și multiplică subiectele și cele în care se evaluează/depozitează lucrările scrise ale candidaților. Înregistrările audio-video vor fi verificate prin sondaj de comisiile de examen, după încheierea probei scrise. Dacă se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau dacă sunt sesizări, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile din unitatea de învățământ respectivă.
Dacă aceste nereguli se confirmă, se pot lua măsuri până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop.
Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
Încălcarea regulilor menţionate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News