Educație
Evaluare Națională 2025: ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a la examenul din iunie. Modele de subiecte, reguli, noutăți

Evaluare Națională 2025: ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a pentru examenul din iunie. Probele se desfășoară în perioada 23-27 iunie, iar în 23 iulie va fi repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu. Rezultatele la examen contează în proporție de 100% pentru admitere.
Elevii de clasa a VIII-a vor fi înscriși de către secretariatele școlilor pentru participarea la examenul de Evaluare Națională 2025, în perioada 10-13 iunie. După susținerea probelor, elevii vor putea să depună contestații. În acest an, aceștia își vor putea vedea lucrările, la cerere, înainte de contestații.
Lucrările vor fi corectate digitalizat, platforma dedicată evaluării.
Evaluarea naţională 2025 pentru absolvenţii clasei a VIII-a va fi organizată conform Metodologiei din anul şcolar 2010 – 2011, aprobată prin OMECTS 4.801/2010 şi prevederilor OME 6479/2024.
Evaluare Națională 2025. Calendar
- 10-13 iunie 2025 Înscrierea la evaluarea naţională
- 13 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025 Limba şi literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025 Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025 Limba şi literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025 Afişarea rezultatelor inițiale (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 -18.00)
- 4-5 iulie 2025 Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestaţiilor
- 6-9 iulie 2025 Soluţionarea contestaţiilor
- 10 iulie 2025 Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor
Evaluare Națională 2025: Modele de subiecte
Vezi integral: Evaluare Națională 2025: Modele de subiecte la Română și Matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a, publicate de minister
Model barem Română minorități EN 2025
Simulare Evaluare Națională 2025 – subiecte și bareme ROMÂNĂ
- EN_VIII_2025_Limba_si_literatura_romana_var_simulare
- EN_VIII_2025_Limba_si_literatura_romana_bar_simulare
Simulare Evaluare Națională 2025. Subiecte și bareme de corectare Matematică
Evaluare Națională 2025. Reguli la examen
În sălile de examen, candidații sunt repartizați în ordine alfabetică și așezați câte unul în bancă. Accesul elevilor în sălile de examen este permis până la ora 8.30. Examenul începe la ora 9.00, când se deschid plicurile cu subiecte, în fiecare zi de testare stabilită prin calendar. Subiectele sunt sub formă de broșură, cu mai multe pagini. Elevii pot solicita foi suplimentare, pe care le pot folosi drept ciorne, dacă nu sunt suficiente cele primite.
Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba.
Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor regulile la examen și cum să completeze datele personale pe foaia tipizată. Le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte interzise în sala de examen.
Candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile amintite şi menţiunea că ştiu că nerespectarea regulilor are drept consecinţă măsurile menţionate.
Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise.
La părăsirea sălii de examen, candidaţii nu primesc subiectele.
Durata fiecărei probe scrise este de 120 de minute din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intră în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. În cazuri excepționale (dacă se simte rău, de exemplu), elevul este însoțit în afara sălii de examen de către unul dintre asistenți.
Evaluare Națională 2025. Materiale interzise
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea obiecte.
Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.
Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen:
- manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- telefoane mobile, căşti audio, dispozitive tip IoT, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul
Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Evaluare Națională 2025: cum se poate corecta o greșeală
Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.
Pentru proba de la disciplina „Matematică”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se interzice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de către asistenţi.
Elevii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. În cazul în care unii elevi, din diferite motive – corectări numeroase, greşeli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoaştere – doresc să-şi transcrie lucrarea, fără să depăşească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.
Acest lucru este consemnat de către asistenţi în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite iniţial se anulează pe loc, menţionându-se pe ele „Anulat” şi se semnează de către cei doi asistenţi
Evaluare Națională 2025. Supraveghere audio-video
Sălile de examen sunt monitorizate audio-video. Comisiile de examen verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise.
În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraudă, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile cu legătură în organizarea examenului din unitatea de învăţământ respectivă.
Dacă se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare de către candidaţi, comisia de examen ia măsurile care se impun, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Evaluare Națională 2025. Frauda sau tentativa de fraudă
Încălcarea regulilor la examen de către elevi va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă. Candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.
Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
Evaluare Națională 2025. Corectarea lucrărilor
În anul şcolar 2024 – 2025, activităţile din cadrul evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate.
În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct,
este calculată nota finală, ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.
În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi reevaluată de alţi doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale.
Evaluare Națională 2025. Comunicarea rezultatelor
Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul de evaluare naţională se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.
Pentru comunicarea notelor obţinute la examenul de evaluare naţională, înainte de etapa de depunere şi soluţionare a contestaţiilor, comisiile de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de evaluare naţională care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învăţământ de provenienţă, notele obţinute la fiecare probă scrisă, media sau menţiunile „absent”/”eliminat din examen”, după caz.
Evaluare Națională 2025. Vizualizarea lucrărilor
Candidatul major şi părinţii/reprezentanţii legali ai candidatului minor poate/pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii/propriului copil, după afișarea rezultatelor inițiale.
La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoţit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
Membrii comisiei judeţene/Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale sau cei ai Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor şi a borderourilor de evaluare în scopul verificării/reevaluării acesteia/acestora.
Evaluare Națională 2025. Corectarea lucrărilor la contestații
În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea este reevaluată de alţi doi profesori evaluatori.
Reevaluarea se face respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.
Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.
Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declarație-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestuia.
Admitere liceu 2025
În perioada 14 – 21 iulie, elevii și părinții, asistați de diriginții claselor a VIII-a, completează opțiunile în fișele de înscriere. Repartizarea computerizată va fi în 23 iulie.
La admitere pot participa și absolvenţii clasei a VIII-a din seriile anterioare. Aceștia trebuie să nu aibă vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2025-2026.
Media de admitere în clasa a IX-a de liceu o reprezintă media generală la evaluarea națională pentru clasa a VIII-a. Aceasta este calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
În cazul mediilor egale, departajarea se face luând în calcul media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a, ca prim criteriu.
Vezi integral: ADMITERE LICEU 2025: GHID cu locuri și specializări la licee în ALBA. Noutăți, ultimele MEDII de intrare, fișele de înscriere
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News