Connect with us
Publicitate

Educație

Evaluare Națională și Bacalaureat 2023: cum se face supravegherea audio-video în sălile de examen. Ce se înregistrează

Publicat

Evaluare Națională și Bacalaureat 2023: Procedura de supraveghere audio-video a activităților legate de examenele naționale prevede poziționarea camerelor în săli, astfel încât să fie vizibile toate persoanele, cel puțin frontal.

De asemenea, sunt stabilite regulile de înregistrare și utilizare a imaginilor.

Probele scrise la Evaluarea Națională 2023 se desfășoară pentru elevii din clasele a VIII-a în perioada 19-22 iunie, iar primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2023: Modele de subiecte la Română și Matematică, pentru elevii de clasa a VIII-a, publicate de minister

La Bacalaureat, probele vor fi susținute în perioada 12-29 iunie, iar primele rezultate vor fi cunoscute în 3 iulie.

Vezi BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte la examen. Variante de pregătire pentru liceeni, pe discipline

Ce se înregistrează audio-video și cum

Potrivit procedurii stabilite de minister, camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală supravegheată audio-video, astfel încât să asigure vizibilitatea tuturor persoanelor din interiorul acesteia şi să nu poată fi obturată printr-o anumită poziționare a unor persoane sau obiecte.

  • În sălile supravegheate audio-video, în care se desfășoară probe de examen, camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, cel puţin frontal, toți candidații în timpul susținerii probei, precum şi toate acţiunile şi dialogurile persoanelor aflate în sală.
  • În sălile supravegheate audio-video destinate activităților de preluare şi de multiplicare a subiectelor, camerele vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, monitoarele calculatoarelor folosite la descărcarea, tipărirea şi multiplicarea subiectelor, precum şi acţiunile şi dialogurile membrilor comisiei în desfăşurarea activităţilor de preluare, tipărire şi multiplicare a subiectelor, conform procedurii specifice.
  • În sălile supravegheate audio-video destinate activităţilor de preluare, depozitare şi evaluare a lucrărilor, camerele vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, acţiunile şi dialogurile membrilor comisiei, respectiv vizibilitatea, cel puţin frontală, a tuturor profesorilor corectori în timpul activității de evaluare a lucrărilor.
  • În sălile supravegheate audio-video destinate activităţilor de preluare, depozitare şi predare a bagajelor candidaţilor şi a membrilor comisiilor, camerele vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, acţiunile şi dialogurile persoanelor implicate în desfăşurarea activităților de preluare, depozitare şi predare a bagajelor.

Parametrii de calitate ai înregistrărilor realizate de sistemul de supraveghere audio-video vor fi setaţi astfel încât, la redarea înregistrărilor, persoanele din sala supravegheată audio-video să poată fi identificate vizual, iar calitatea sunetului înregistrat să fie de acurateţe înaltă.

Cum este utilizat sistemul de supraveghere audio-video

Sistemul de supraveghere audio-video se porneşte, în fiecare zi în care au loc activităţi specifice examenelor naționale, în sălile supravegheate audio-video, cu 30 de minute înaintea începerii activităților specifice fiecărei probei de examen, respectiv cu 15 minute înainte de începerea activităţilor de descărcare şi multiplicare a subiectelor, a activităților de preluare, depozitare şi predare a bagajelor sau a activităților de preluare, evaluare și depozitare a lucrărilor scrise sau de soluționare a contestațiilor, de către persoana responsabilă cu derularea și monitorizarea procesului de supraveghere audio-video.

Sistemul de supraveghere audio-video funcționează pe întreg intervalul orar de desfăşurare a probei de examen/concursului sau a activităţilor menționate.

Sistemul de supraveghere audio-video se opreşte de către persoana responsabilă cu derularea şi monitorizarea procesului de supraveghere doar după ce toate lucrările din sala supravegheată audio-video au fost predate şi asistenții supraveghetori, membrii comisiei au părăsit sala de examen, respectiv după ce toate lucrările au fost predate și toți membrii comisiei de evaluare sau de soluţionare a contestaţiilor şi-au încheiat activitatea.

Asistenţilor le este interzisă intervenţia asupra sistemului de supraveghere audio-video.

În timpul funcţionării sistemului de supraveghere audio-video, în intervalul specificat, monitoarele computerelor rămân închise, potrivit procedurii citate de edupedu.ro.

Monitorizarea imaginilor

Persoana responsabilă cu derularea şi monitorizarea procesului de supraveghere audio-video verifică periodic, în timpul desfăşurării activităţilor, dacă sistemul de supraveghere audio-video funcţionează și înregistrează activitatea integral în toate sălile supravegheate audio- video.

După încheierea activităților, persoana responsabilă cu derularea şi monitorizarea procesului de supraveghere audio-video va transfera, pe suport extern, înregistrările din ziua respectivă.

După finalizarea fiecărei sesiuni a examenului naţional, comisia județeană/a municipiului Bucureşti va verifica, prin sondaj, modul în care s-a desfăşurat procesul de supraveghere audio-video în fiecare centru. În funcție de cele constatate, se vor dispune măsurile care se impun, conform legislaţiei în vigoare.

Orice situație care împiedică desfăşurarea în condiții normale a procesului de supraveghere audio-video a sălilor supravegheate audio-video va fi raportată imediat, în scris, comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti, de către preşedintele comisiei din centrul de examen/zonal de evaluare/de soluţionare a contestaţiilor respectiv, cu indicarea cauzelor care au dus la apariţia ei.

Înregistrările audio-video nu reprezintă informații de interes public şi nu vor fi comunicate terţilor, cu excepția persoanelor autorizate, în situații justificate, conform legii.

Cine este persoana responsabilă cu supravegherea audio-video

Persoana responsabilă cu derularea şi monitorizarea procesului de supraveghere audio-video va fi desemnată din rândul personalului cu competenţe de specialitate din altă unitate de învăţământ decât cea din care provin candidaţii sau lucrările scrise sau din rândul personalului cu competenţe de specialitate din inspectoratul şcolar sau din unitățile conexe.

În centrele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului de Bacalaureat, precum şi în unităţile de învăţământ în care se susţine evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, persoana responsabilă cu derularea şi monitorizarea procesului de supraveghere audio-video va fi desemnată dintre membrii comisiei de către preşedintele comisiei.

Evaluare Națională și Bacalaureat 2023 – reguli pentru elevi la examene – ce este interzis

  • Se interzice candidaţilor lsă introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate nu sunt primiţi în examen.
  • Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidaţii care încalcă regulile menţionate sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea va fi considerată tentativă de fraudă. La Bacalaureat, candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

CALENDAR Evaluare Națională 2023

  • 6-9 iunie 2023: înscrierea la evaluarea națională
  • 9 iunie 2023: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematică – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

CALENDAR Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie

  • 29 mai – 2 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate