Connect with us
Advertisement

Eveniment

Evaluarea descoperirilor arheologice din Parcul Custozza se apropie de final. Specialiştii au nevoie de finanţare pentru continuarea cercetărilor

Publicat

Arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia se pregătesc să încheie etapa de evaluare arheologică a descoperirilor din interiorul Parcului Custozza. Raportul va fi prezentat Primăriei Alba Iulia săptămâna viitoare, iar specialiştii iau tot mai mult în considerare varianta elaborării unui proiect de finanţare prin care să se permită continuarea cercetărilor arheologice, conservarea in situ a artefactelor şi chiar amenajarea unui parc arheologic vizitabil în această zonă.

Cercetările arheologilor realizate în Parcul Custozza au dus la conturarea tot mai clară a Principiei, clădirea comandatului castrului Legiunii a XIII-a Gemina, iar, în acest timp, primele dale ale piaţetei publice au fost deja turnate în interiorul parcului. Potrivit directorului adjunct al Muzeului Unirii, Constantin Inel, artefactele şi zidurile istorice vor fi învelite temporar cu o membrană de protecţie şi acoperite cu un stat de nisip ce va împiedica degradarea acestora pe timpul iernii.

Descoperirile arheologice, acoperite pe timpul iernii cu o membrană de protecţie. Vor sfârşi sub pavele?

Ceea ce nu este încă foarte clar este dacă toate aceste descoperiri de o valoare istorică inestimabilă vor sfârşi şi ele sub dalele piaţetei. Constantin Inel ne-a explicat că decizia pavării parcului aparţine exclusiv reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia. „Noi nu hotărâm acest lucru. Toate descoperirile vor fi acoperite cu nisip, dar administraţia locală este cea care va decide ce se întâmpla ulterior. În ceea ce ne priveşte, vrem să elaborăm împreună cu primăria un proiect de finanţare care să ne permită continuarea acestor cercetări, în special în jumătatea de nord a parcului. Este nevoie să extindem cercetarea pe o suprafaţă mai amplă, deoarece susţinem ipoteza existenţei clădirii comandantului roman în această zonă, iar aceste descoperiri au o importanţă deosebită pentru evaluarea castrului Apulum”, a declarat Constantin Inel.

Directorul adjunct al instituţiei de cultură a mai explicat că pavarea perimetrului parcului, inclusiv a zonei unde se află zidurile romane nu pune în pericol conservarea acestora. Probleme ar putea apărea dacă peste acestea s-ar circula cu autovehicule de mare tonaj.

Cercetările arheologilor au scos la iveală între timp alte încăperi ale clădirii comandantului, baze de coloană şi inscripţii votive: „Au fost descoperite până în prezent 6 încăperi ale clădirii, un porticus, grupări de baze succesive de coloane în curtea interioară, dar şi numeroase inscripţii şi fragmente de inscripţii, baze de coloane, blocuri de piatră, dar şi elemente de cărămidă şi ţiglă cu emblema Legiunii de XIII-a Gemina. Una dintre încăperi era prevăzută cu instalaţie de hypocaust, un sistem de încălzire interioară centrală”, ne-a declarat Constantin Inel.

Etapa de evaluare a descoperirilor arheologilor se va încheia la mijlocul acestei luni, iar arheologii speră să obţină într-un viitor cât mai apropiat finanţarea necesară pentru continuarea cercetării. Între timp, procesul de transformare a Parcului Custozza în piaţetă va continua.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. aleluia

    miercuri, 12.10.2011 at 14:11

    este clar..se toarna pavele. sau havele?

  2. Ionescu

    miercuri, 12.10.2011 at 15:18

    Scenariul e scris deja, piateta se paveaza, banii intra in conturi, toata lumea e multumita. Daca vreti sa valorificati ceva, nici o problema, decopertam piateta, vindem/furam pavelele, incasam alti bani. Toata lumea castiga.

  3. dirijer

    luni, 17.10.2011 at 18:16

    Hai sa nu mai vorbi despre porcarii cu havele si pavele. Chiar nu se intreaba nimeni de ce s-a umplut Alba Iulia de anumiti colectionari de arta Italieni? Nu stie nimeni cine vinde caramizi romane prin Roma cu 250 de euro bucata? Baaa!!! Suntem chiar atat de prosti sau doar ne place sa stam cu ochii inchisi? Bravo ma!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement