Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTELE VERII la Alba Iulia: Festivaluri, spectacole, concerte, pentru toate gusturile. Motive de distracţie până în septembrie


Publicat

La Alba Iulia a început sezonul evenimentelor care animează oraşul şi cetatea. Pe lângă spectacolele cu iz istoric prezentate de Zilele Cetăţii, în aprilie, în următoarele patru luni administraţia locală pregăteşte momente de sărbătoare pentru toate gusturile şi aşteptările. Calendarul evenimentelor din această vară este pigmentat cu muzică de toate genurile, distracţie pentru toate vârstele, dar şi film, teatru, tradiţii şi sport.

Pe 10 mai, în Alba Iulia, este ziua observaţiilor astronomice gratuite, lângă Obelisc, între orele 17.00 şi 23.00. Dacă vremea este favorabilă, sunteţi invitaţi să observaţi planetele, constelațiile, roiuri de stele, dar și galaxii și nebuloase, de Ziua Astronomiei. Pentru ca astronomia înseamnă mai mult decât pasiune: ea înseamnă cultură, artă, educație, societate, spun organizatorii, iar iniţiativa poate fi primul pas către formarea unui club de astronomie în care tineri voluntari din Alba Iulia să studieze împreună, să împărtășească altora cunoștințele lor.

Citeşte şi 9-11 MAI: Festivalul Internațional Très Courts. Peste 100 de foarte scurt metraje, proiectate simultan în zeci de orașe ale lumii, printre care și Alba Iulia

Acorduri rafinate şi mozaic de sunete care te învăluie de căldură şi îţi dă un feeling inconfundabil. O posibilă descriere a momentelor care te aşteaptă la Festivalul Alba Jazz, a treie ediţie, în week-end-ul 16-19 mai, în Cetatea Alba Carolina. În esență, festivalul celor care cântă, simt și gândesc muzica bună. E ceea ce completează, dacă nu chiar întregește oferta culturală a spațiului dintre cele șase porți ale cetății. De la bun început, Alba Jazz a avut un dublu profil: jazz și chitară clasică, încercând să apropie tradiția de improvizație și să se adreseze cât mai multor publicuri. După doar două ediții, festivalul Alba Jazz a dobândit, astfel, o notorietate certă, grație artiștilor de jazz și chitară clasică care au concertat la Alba Iulia. Și anul acesta vom avea nume mari și foarte mari care ne vor onora cu prezența. Vorbim, aici, despre unii precum Mircea Tiberian, Carsten Dahl, Jazzapella, Lucian Ban & Mat Maneri, Ozana Barabancea, Stan Zamfirescu și Orchestra de Cameră a județului Alba.

Vezi PROGRAMUL Festivalului Alba Jazz.

Unul dintre obiectivele de interes din Cetatea Alba Carolina, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este deschis, din luna mai, după programul de vară. Vizitatorii curioşi să vadă dovezi ale istoriei au acces la spaţiile acestuia între orele 10 şi 18.00. Biletul de intrare în muzeu este de 8 lei sau 4 lei preţ redus, iar accesul în Sala Unirii este liber. În ceea ce priveşte evenimentele organizate la Muzeul Unirii, pe 8 mai, se deschide o expoziţie internaţională de carte unicat şi fotografie organizată de Inter-Art, ce include şi un experiment muzical şi moment de teatru.

În 17 mai, între orele 19.30 şi 01.00 este Noaptea Albă a Muzeelor. Din anul 2010 Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a dat evenimentului un concept special: noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniul expoziţional de care dispune, cât şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia. Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele personaje istorice, întruchipate de angajaţii muzeului şi voluntari, vor da viaţă expoziţiei de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican.

Până la sfârşitul lunii septembrie, în Cetatea Alba Carolina, în fiecare weekend, aveţi un motiv în plus de plimbare prin zona istorică. Primăria municipiului Alba Iulia oferă albaiulienilor şi turiştilor binecunoscutele deja spectacole de schimb de gardă şi cele de reenactment antic.

Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii Apoulonului însufleţesc cele mai autentice personaje antice în spectacole şi demonstraţii militare. Reprezentaţiile de factură dacă şi romană sunt realizate cu sprijinul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.

Pentru a da o notă de inedit şi pentru a pune în valoare imaginea fortificaţiei Vauban, ceremonialul schimbului de gardă se desfăşoară şi seara. Astfel, turiştii care ajung în Cetate după-amiaza şi aleg să înnopteze la Alba Iulia se vor putea delecta cu salve de tun şi parada cu făclii a Gărzii Cetăţii Alba Carolina.

Citeşte şi Garda Romană de la Apulum reia seria spectacolelor din fiecare săptămână. Povești, lupte şi demonstrații militare

Pe 30 mai, Alba Iulia – punctual zero al distracţiei. Încep Zilele Oraşului, un maraton de spectacole eveniment, prilej pentru albaiulieni şi vizitatori să descopere comori şi să savureze ineditul celei mai mari cetăţi din sud-estul Europei. Marea scenă creată, Cetatea, învie în spectacole de stradă, teatru, concerte şi expoziţii şi îşi dezvăluie din nou frumuseţile ascunse. Programul va fi comunicat de îndată ce va fi finalizat de organizatori. Până atunci, puteţi vedea o galerie foto de la evenimentul de anul trecut.

Distracţia continuă şi pe 1 iunie, la Cetatea Copiilor. A fost odată ca niciodată un loc unde zânele, prințesele și supereroii prind viață. Un nou prilej de bucurie pentru cei mici, dar şi pentru cei care încă nu au uitat ce înseamnă joaca. Festivalul Cetatea Copiilor este un eveniment unic în România centrat asupra unei teme fundamentale: joaca în aer liber.

Pe 12 iunie, este Festivalul Muzicii de Fanfară. Zona Cetăţii se va umple de un alai de sunete din instrumente mânuite de profesionişti. Un motiv în plus pentru oameni de toate vârstele să urmărească spectacolele pline de culoare, organizate în zona istorică. Vezi AICI fotografii de la ediţia anterioară a evenimentului.

În weekend-ul 20-22 iunie, la Alba Iulia e Sărbătoarea Muzicii. Trei zile de muzică pentru adevăraţii cunoscători. De la Paris, la Tokyo, trecând prin New York şi ajungând la Alba Iulia, o varietate de stiluri transformă cetatea într-un templu al muzicii de bună calitate. Maratonul sonor ne invită la un regal al excelenţei, care îmbină după o reţetă proprie partituri orchestrale, corale, uverturi, valsuri, muzică de film, arii din opere, musical, jazz simfonic sau sonorități contemporane, fiind astfel accesibil unei palete largi de gusturi musicale, susţin organizatorii.

Iulie începe sub semnul ultimelor tendinţe vestimentare. La Feeric Fashion Days, pe 5 iulie, Cetatea Alba Carolina îşi pune amprenta pe cel mai mare festival de modă din România. “Cea mai mare şi mai spectaculoasă săptămâna a modei din Balcani!” (Pedja Neric designer, Belgrad-Serbia) – Feeric Fashion Days – se extinde la Alba Iulia. Nume sonore în peisajul creaţiei vestimanter contribuie la un sfârşit de săptămână dedicat celor mai noi tendinţe în moda europeană.

Cetatea va fi mai luminată ca oricând din 18 iulie, la Simfonia Focului. Fireworks Festival este un concept unic în România, ce-și dorește să aducă în vizorul publicului una dintre cele mai spectaculoase arte ale planetei – arta pirotehnică de înaltă clasă. Timp de 3 zile, mai bine spus seri, cerul cetății va fi luminat spectaculos de reprezentațiile de gală ale unora dintre cele mai imporante companii de artă pirotehnică din Europa, spun organizatorii.

Evenimentele de vară la Alba Iulia continuă şi în august, cu Rowmania. În colaborare cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila23, Primăria Alba Iulia promovează sporturile nautice. Rowmania este iniţiativa multiplului campion olimpic la canoe, Ivan Patzaichin, de promovare a mişcării fizice prin folosirea ambarcaţiunilor cu vâsle. Evenimentul include o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii, în liniile conceptelor de dezvoltare durabilă şi antreprenoriat social. Rowmania este proiectul de promovare a bărcii cu vâsle, o nouă bicicletă a apelor, cu care să te plimbi ori de câte ori vrei să te relaxezi, în weekend sau în vacanţă, în preajma oraşelor sau pe traseele sălbatice şi în rezervaţiile naturale. Evenimentul este programat pe 9 august. Vezi AICI fotografii şi detalii de la competiţia de anul trecut.

Cele mai frumoase exemplare canine vor defila şi impresiona din nou publicul la Alba Carolina Cup Dog Show, în week-end-ul 16-17 august. Este vorba despre o competiţie chinologică internaţională aflată la cea de-a 5-a ediţie. Câini cu certă valoare chinologică din întreaga Europă se întâlnesc pentru a disputa cel mai râvnit trofeu: Supreme Best In Show. Pasiunea responsabilă pentru cel mai bun prieten al omului stă în centrul acestui eveniment. Anul trecut, „vedeta” a fost un bichon frise, dar toate exemplarele din concurs au făcut spectacol. Vedeţi AICI imagini.

Mult așteptat de către iubitorii de cultură din Alba Iulia și nu numai, Festivalul „Dilema Veche” aduce în Cetatea Alba Carolina, în perioada 22-24 august, trei zile de literatură, teatru, muzică, film, dar și discuții cu invitați speciali, târguri de meserii sau de carte. Festivalul Dilema Veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România. Cetatea Alba Carolina devine gazda unei experiențe culturale unice, dedicată dilematicilor de pretutindeni care va cuprinde concerte, spectacole de teatru și dans, dezbateri, conferințe, lecturi, târguri de carte și meșteșuguri, ateliere de scriere creativă și benzi desenate, expoziție de fotografie și proiecții de filme. AICI imagini de la ediţia de anul trecut.

La sfârşitul lunii august, Piaţa Cetăţii din Alba Iulia se transformă într-un adevărat sat autentic românesc. Pe 29 august, se deschid comori “Din lada de zestre”. Mii de spectatori, iubitori ai datinilor străbune, care sunt realmente fermecaţi de punerea în scenă a unor fragmente din viaţa sătenilor de altădată, obiceiuri şi tradiţii, cântece şi jocuri bătrâneşti de odinioară, unele dintre ele păstrate cu sfinţenie până în ziua de azi.

Şi motivele pentru distracţie şi sesiuni de cultură şi istorie nu se termină aici. Şi în luna septembrie, albaiulienii şi vizitatorii au prilej de relaxare într-o ambianţă de calitate în Alba Iulia. În prima lună de toamnă se organizează Alba Iulia Music and Film Festival (4-7 septembrie) şi Din comoara satelor (25 septembrie). Alba24 vă va oferi detalii despre fiecare dintre aceste evenimente, pe parcursul stabilirii detaliilor de organizare şi desfăşurării acestora.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. babi alba

    duminică, 04.05.2014 at 12:55

    F frumos articolul. E mai mult decat o simpla insiruire de evenimente. Alba24 e de calitate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin programul IMM Invest. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Publicat

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin platforma IMM Invest, a anunțat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spunând că programul funcţionează „foarte bine”.

„Am eliminat câteva bariere acum câteva săptămâni, am aprobat ordonanţă de urgenţă, astăzi venim cu hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor. Programul IMM Invest funcţionează foarte bine. Avem 3.083 de companii care au fost aprobate atât de bancă, cât și de Fondul de Garantare. Asta înseamnă că din plafon (15 miliarde de lei – n.r.) s-au consumat 2,45 miliarde de lei, deja.

Se vede clar că ritmul s-a accelerat și după discuția cu sistemul finaciar bancar și faptul că am eliminat din bariere, lucrurile merg din ce în ce mai bine. Sper să depășim în perioada următoare, două săptămâni, 10 mii de companii. Ca un nivel de comparație, anul trecut în România aveau credite de la bănci 25 de mii de IMM-uri. Prin acest program sperăm să ajungem la 40 de mii de IMM-uri care să aibă acces la finanțare. (…) La rectificare, dacă este nevoie, vom suplimenta plafonul”, a spus Florin Cîțu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

„Programul acesta practic l-am gândit ca să stimulăm băncile să finanțeze companiile”, a completat premierul Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Acces pe plajă permis și fără șezlong. Vor trebui respectate regulile de distanțare socială

Publicat

Guvernul a modificat în ședința de joi hotărârea privind deschiderea plajelor pentru turiști, în sensul că este permis accesul și pentru persoanele care nu închiriază șezlong, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă. 

Astfel, turiștii vor putea merge la plajă și cu prosopul sau cu cearşaful, de exemplu.

„Pentru persoanele care nu folosesc șezlonguri a fost adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea 394/2020, astfel încât să fie permis accesul pe plajă și persoanelor care nu sunt practic în cadrul plajelor amenajate cu șezlonguri, popular spus, pentru cei care doresc să facă plajă la marginea mării, fără șezlonguri.

Aceste persoane vor trebuie să respecte aceleași reguli de distanțare socială și reguli impuse pentru persoanele care fac plajă pe șezlonguri”, a precizat Ionel Dancă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții uriașe în sistemul de urgență. 3,2 miliarde de lei pentru 16 elicoptere, sute de autospeciale și o navă multirol

Publicat

Guvernul vrea să doteze sistemul național de urgență pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre. Executivul a adoptat joi o hotărâre pentru aprobarea notei de fundamentare referitoare la finanțarea proiectului „Viziune 2020”, un „mega-proiect” în valoare totală de peste 3,2 miliarde de lei, din care UE va susține peste 2,7 miliarde de lei.

Proiectul prevede, printre altele, achiziția unui centru național de răspuns la dezastre, a 12 elicoptere, a unei nave multirol, a zeci de autospeciale de descarcerare și peste 270 de autospeciale de stingere incendii. 

„Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a aprobat nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheluielilor aferente proiectului de investiții <Viziune 2020>. Este vorba despre finanțarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. Suma totală este de 3.263.410.000 de lei, echivalentul a 681.904.797 de euro, din care UE susține în lei echivalentul a 2.767.255.000 de lei, reprezintă finanțarea de 84,4%. Cofinanțarea este de 15%, în valoare de 489.000.000 de lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2% de 6.644.000 de lei. Din această sumă extrem de mare pentru o investiție de asemenea anvergură, 2,7 miliarde sunt susținute din fonduri europene.

Proiectul vizează creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție. Principala noastră preocupare este protejarea vieții, protejarea cetățenilor. Trebuie să fim pregătiți pentru a răspunde eficient și operativ în toate situațiile de criză, în situații de calamități sau atunci când este nevoie pentru a proteja viața și bunurile cetățenilor”, a explicat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Pe lista de achiziții sunt incluse un număr de:

– 60 de autospeciale de descarcerare,

– 49 de containere cu echipamente individuale de protecție,

– 63 de camioane cu sistem hidraulic de încărcare / descărcare,

– 276 de autospeciale de stingere cu apă și spumă,

– 33 de centre de comunicații pentru punctele de comandă mobilă medii,

– 18 autoplatforme,

– 42 de autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare,

– o navă multirol,

– 3 șalupe multirol,

– un centru național de răspuns la dezastre,

– 12 elicoptere (6 elicoptere ușoare și 6 elicoptere medii și grele, pentru uscat și pentru zona maritimă),

„Dorința noastră este pentru a dota cât mai bine și Inspectoratul General pentru SItuații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI pentru a face față oricăror provocări.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpiadă Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene, pentru elevii militari

Publicat

Elevii din clasele a XI-a din colegiile militare vor putea participa la Olimpiada Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene. Organizarea unei astefel de olimpiade a fost decisă miercuri, în cadrul celei de-a treia reuniunii a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar.

Cele mai bune 10 lucrări ale elevilor vor fi publicate de către EUMSS Forum într-o carte online iar premierea celor mai bune lucrări va avea loc la Bruxelles în mai 2021.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Cea de-a treia reuniune a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar s-a desfășurat sub forma unei videocenferințe având în vedere situația epidemiologică actuală. La această ediție au participat reprezentanți ai liceelor militare din Cipru, Portugalia, Italia, Franța, Austria și România, și cu statut de invitat Serbia și Ucraina.

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” a fost reprezentat la această întâlnire de comandantul instituției, colonel Marcel Domșa, alături de care s-a aflat și colonelul Sorin-Gabriel Hazu din partea Direcției generale management resurse umane.

Forumul reprezintă un proiect inițiat la nivelul Uniunii Europene și își propune printre altele crearea de module comune de instruire privind istoria, geografia Uniunii Europene și valorile comune europene, schimbul de bune practici, crearea de parteneriate și proiecte comune în cadrul ERASMUS+, schimbul de elevi și profesori.

Numărul de participanți la acest forum a crescut de la o întâlnire la alta, ceea ce demonstrează atractivitatea problematicii dezbătute, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate