Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV: Dialog cu Vlad Logigan, despre teatru și pandemie: ”Mi-a plăcut mult la Alba Iulia, m-aș întoarce cu plăcere să joc”


Publicat

Când actorii nu mai vin la Alba Iulia din motive obiective, mergem noi la ei. Alba24 a discutat cu Vlad Logigan unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori din România. A jucat în șapte filme, un serial de televiziune și în zeci de spectacole de teatru. 

Este cunoscut publicului din filme precum Ghinionistul, Selfie69, Vera, Live, Selfie, 12 Minutes, Nuntă în Basarabia și din serialul ”Ai noștri”.

De asemenea, a jucat în zeci de spectacole de teatru. La Alba Iulia a putut fi văzut în ”Domnul Ibrahim și florile din Coran”. Vlad este și profesor asociat la UNATC Bucuresti, Catedra Arta actorului.

Cum ți-ai petrecut această perioadă? Ai avut timp, de ”munca actorului cu sine însuși”? Ai avut timp să citești mai mult, să te gândești la personaje?

Da, am avut timp. Am avut tot timpul, nu? Că spectacolele s-au anulat, repetițiile s-au anulat, cursurile de la facultate s-au anulat în prima fază, după aceea le-am trecut pe online… Așa că am avut timp de ”munca actorului cu sine însuși”, am avut timp să citesc mai mult, chiar să și fac sport, ceea ce în mod normal nu aveam timp să fac pentru că eu plecam dimineața la 10 și mă întorceam la 10, 11 noaptea, acasă.

Se pare că va fi primul an fără festivaluri de teatru. Ce efecte are acest lucru pentru breaslă și pentru public?

Nu știu ce efecte va avea acest prim an fără festivaluri de teatru. Poate la toamnă să fie totuși festivaluri de teatru. Scenariile optimise vorbesc totuși de faptul că ne putem întoarce în săli în septembrie sau octombrie și eu aștept cu bucurie această variantă. Ar fi minunată.

Ni se spune că va trebui să trăim cu virusul o perioadă, cu distanțarea socială… Cum va putea trăi teatrul cu virusul?

Teatrul va putea trăi cu virusul, liniștit. Așa cum în alte țări au putut deschide teatrele și cinematografele, cu distanțare socială, adică locul din fața ta, din spatele tău, cele din dreapta și din stânga ta nu sunt ocupate, oamenii vin cu măști, cu mănuși, se dezinfectează… teatrul se poate adapta. În cursul istoriei s-a adaptat la foarte multe lucruri. Aceasta nu e prima pandemie sau epidemie mare pe care teatrul o vede și s-a adaptat cu ușurință.

Ce părere ai despre conceptul acesta de teatru online? Funcționează sau lipsește ceva?

Am o părere foarte bună. Cred însă ce e la început și are încă stângăciile lui. Ca orice formă de teatru, să zicem commedia dell’arte când a apărut, în prima lună nu era commedia dell’arte pe care am ajuns noi să o cunoaștem peste sute de ani. Ea a avut o perioadă de înflorire, de două sute și ceva de ani, deci s-a dezvoltat, și-a găsit felurile… La fel și cu teatrul online. E nou… Eu cred că e o altă formă de teatru.

Ce personaj ai vrea sa joci în primul spectacol după redeschiderea teatrelor? Sper că nu va fi cazul de Richard al III-lea…

Aș vrea să joc… Nu știu. M-aș bucura de oricare spectacolar fi programat primul. M-aș duce și l-aș juca cu cea mai mare plăcere. Așa fac cu toate spectacolele. Nu am spectacole preferate, pentru că actorul are avantajul de a-și construi singur partitura.

Chiar dacă are direcție dată de autor, are direcție dată de regizor, trebuie să o adapteze la ce fac colegii, să se orchestreze, ca instrumentele dintr-o orchestră… Actorul rămâne totuși cu avantajul că își poate construi singur partitura.

Și atunci când poți să ți-o construiești singur, poți să faci să îți placă. Eu aleg ce gesturi fac, unde, eu aleg nuanțele, eu aleg ce simt când spun asta, cât de tare simt asta, când mă întorc, când mă ridic… și atunci le fac să îmi placă din start. De aceea m-aș bucura de oricare dintre ele.

 

Ai jucat vreodată la Alba Iulia? Ai vreo amintire legată de oraș?

Da, am jucat la Alba Iulia. Acum vreo trei ani, cred. Am fost cu ”Domnul Ibrahim și florile din Coran” de la Teatrul Metropolis, cu Marian Râlea și Claudiu Bleonț, în regia lui Chris Simion. Mi-a plăcut foarte mult acolo, am jucat cu plăcere și m-aș întoarce cu plăcere să joc din nou.

Vlad Logigan

Data și locul nașterii: 12 septembrie 1983, Iași

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, Doctorat  Arta Actorului, promoția 2012

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, Master Arta Actorului, Clasa prof. univ. dr. Gelu Colceag, promoția 2007

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Teatru, Specializarea – Arta actorului, Clasa prof. univ. dr. Gelu Colceag, promoția 2005

Spectacole de teatru: „Fluturii sunt liberi” (Teatrul Foarte Mic, regia Diana Iliescu), „Doi tineri din Verona” (Teatrul de Comedie, regia Felix Alexa), „Crima si Pedeapsa” (Teatrul Bulandra, regia Yuriy Kordonskiy), „Ce pacat ca-i curva” (Teatrul Bulandra, regia Alexandru Darie), „In rolul victimei” (Teatrul Metropolis, regia Felix Alexa), „Visul unei nopti de vara” (Teatrul Metropolis, regia Dragos Galgotiu), „Tarelkin” (Teatrul Metropolis, regia Gelu Colceag), „Domnul Ibrahim si florile din Coran” și multe altele.

Este profesor asociat la UNATC Bucuresti, Catedra Arta actorului.

Foto: Facebook Vlad Logigan, Fotografia principală: Adi Bulboacă

Trailerul filmului Nuntă în Basarabia:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

MAXIMATOR, alianța serviciilor secrete care a dublat din umbră Five-Eyes. Numele, ales de spioni ”la o bere”, în Bavaria

Publicat

Lumea serviciilor de informații are parte de o dezvăluire extrem de importantă, ce arată existența unei alianțe secrete care funcționează de 50 de ani, între 5 țări europene. Miza este enormă: accesul la mesaje criptate.

Alianța dintre Danemarca, Suedia, Germania, Olanda și Franța dublează celebra Five-Eyes și a gestionat, timp de zeci de ani, informații criptate la care a avut acces grație dispozitivelor criptografice ”aranjate”, vândute atât prietenilor, cât și competitorilor.

Acestea sunt concluziile unui raport detaliat publicat de profesorul olandez de informatică, Bart Jacobs.

Acesta a dezvăluit public, în premieră, existența „Maximator”, înființată în 1976, când Danemarca, Germania și Suedia au format prima alianță în umbră cu scopul de a intercepta și descifra mesajele trimise de sateliți. Olanda a fost invitată în grup în 1977, grație stațiilor de interceptare din Caraibe, iar Franța a intrat în 1985.

Cooperarea în materie de informații (SIGINT) între cinci țări anglo-saxone: Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă și Statele Unite, care formează celebra Five-Eye, este bine documentată. Profesorul Jacob scrie că ce nu se știa public până acum era că există o a doua alianță vestică, paralelă, care are de asemenea 5 mebri, înființată în 1976 pe nume Maximator.

Contextul în care apar dezvăluirile sunt legate de un alt mare scandal de spionaj: Crypto AG.

Această alianță ajută să înțelegem și mai bine, consideră Jacobs, implicațiile scandalului Crypto AG.

Compania Crypto AG, s-a remarcat cu un contract încheiat în timpul celui de-al doilea război mondial destinat construirii unei mașini de codare pentru trupele americane.

A ajuns să domine piața fabricanților de mașini de codare vreme de decenii, trecând de la echipamente mecanice la circuite electronice și, în fine, la cipuri de silicon și software și a vândut echipamente către peste 100 de țări în secolul 21. Printre clienți s-au numărat țări ca Iran, junte militare din America Latină, cei doi rivali cu arme nucleare India și Pakistan sau chiar Vaticanul.

Deși implica foarte multe milioane de dolari, s-a dovedit că afacerea era de fapt una mai degrabă de spionaj, decât una comercială: niciunul dintre acești clienți n-a știut vreodată faptul că firma Crypto AG era deținută în secret de către CIA într-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informații vest-germane. Spionii CIA au au aranjat echipamentele companiei în așa fel încât au putut sparge cu ușurință codurile utilizate de țări pentru a cripta mesajele.

Informații cruciale despre funcționarea și punctele slabe ale dispozitivelor criptografice vândute de Crypto AG (și de alte companii) au fost distribuite în cadrul rețelei Maximator. Acest lucru le-a permis membrilor să decripteze mesajele interceptate din peste o sută de țări care au cumpărat dispozitive compromise din anii ’70 încoace”.

Alinața serviciilor secrete cu nume de bere bavareză

Cooperarea bilaterală în domeniul informațiilor criptate a existat deja între majoritatea din aceste patru țări inițiale.

”Una dintre motivațiile de a începe să coopereze mai pe larg a fost apariția informațiilor de semnal prin intermediul sateliților, care a necesitat investiții substanțiale.

O a doua motivație a fost de a lucra în comun la provocările tehnice de interceptare și metodele de schimb.

Ideea a fost să-și combine forțele și să își împartă sarcinile pentru a reduce costurile și a deveni astfel mai eficiente.

Cooperarea a implicat atât cripto-analiza, cât și analiza semnalelor din eter, prin trafic SHF (satelit) și HF (undă scurtă).

Solicitarea Franței de a se alătura în 1983 a fost susținută în special de Germania, deoarece cooperarea dintre cele două țări a fost puternică după cel de-al Doilea Război Mondial, bazată pe contacte strânse între figurile de frunte, Gustave Bertrand și Reinhard Gehlen. Rezultatul: Franța a fost invitată în 1984 și s-a alăturat în 1985” scrie Bart Jacobs, care adaugă că Alianța este în picioare și astăzi.

 

Numele Maximator se referă la o marcă de bere din regiunea sudică a Germaniei, Bavaria, și a fost ales de spioni în 1976, în jurul unei mese încărcate cu bere locală.

  • ”La un moment dat, în timp ce cugetau la un nume pentru alianța lor în devenire, s-au uitat la paharele lor pline cu berea Doppelbock a mărcii locale Maximator și au luat o decizie”.

Tradiția Maximator se bazează mult pe legături strânse între persoane, de unde și secretul adânc care o înconjoară. Alte țări au încercat să se alăture, dar au fost refuzate din diferite motive: nu aveau suficientă relevanță din punct de vedere tehnic (Norvegia, Spania, Italia) sau din motive politice.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum au încercat hackerii să fure date și bani direct prin telefon. Raport al incidentelor și metodelor, realizat de ANCOM

Publicat

mobil internet

Nu numai tehnologia evoluează în zilele noastre, ci și metodele prin care hackerii caută să te lase fără bani și fără date sensibile. Iar ANCOM vine cu un raport care-ți arată ce înseamnă acest lucru.

2019 nu a fost un an lipsit de incidente de securitate cibernetice, iar ANCOM a încercat să le contabilizeze tocmai pentru a-ți arăta de ce pericole trebuie să te ferești. Spre exemplu, cele mai multe atacuri au avut loc prin intermediul telefonului mobil.

Raportul complet îl poți vizualiza aici. 

Ceea ce e normal, dacă stai să te gândești că mai toată lumea se folosește de telefon pentru a sta pe diverse rețele de socializare și nu numai.

2019 a adus, din păcate, și o creștere a numărului incidentelor de securitate cu impact semnificativ de 43% (de la 556 la 794) față de anul precedent.

  • Informațiile colectate de la furnizori și analizate de către ANCOM arată o creștere importantă a numărului incidentelor de securitate cu impact semnificativ – cu peste 40% (de la 556 la 794) în anul 2019 față de anul 2018. Cu toate acestea, operatorii au avut un timp mediu de soluționare a incidentelor sub 6 ore, înregistrându-se doar o ușoară creștere față de anul trecut”, precizează cei de la ANCOM.

Per total, anul trecut s-au înregistrat 794 de incidente cu impact semnificativ asupra securității și integrității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, în creștere cu 43% față de 2018. Acestea au afectat, în total, peste 23 de milioane de conexiuni. Și trendul s-a schimbat.

Dacă în 2018, hackerii îți urmăreau apelurile și mesajele de tip SMS, acum se uită la aplicațiile pe care le ai în telefon. Internetul mobil a devenit țintă.

Articol pe larg pe playtech.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Proiectul de reformă al MAI va include un departament legat de poliția animalelor. Anunțul ministrului Marcel Vela

Publicat

caine

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că proiectul privind reforma ministerului va fi repropus spre aprobare spre sfârșitul lunii iunie și va include un departament legat de poliția animalelor.

„Acest proiect ce ține de o decizie normativă privind organizarea, restructurarea și eficientzarea MAI l-am susținut încă de anul trecut, urmând să-l repunem pe tapet la finalul lunii iunie”, a declarat Marcel Vela, la Digi24.

În cadrul acestui proiect se are în vedere și înființarea Poliției Animalelor.

„În zona de ordine publică putem înființa un departament de poliția animalelor. Trebuie stabilit  cine ar trebui să se ocupe, vom analiza împreună și cu ONG-urile care se ocupă de protecția animalelor, plus că intervine și o latură de abordare strict de specialtate în domeniul veterinar”, a mai spus acesta.

Potrivit ministrului, în noul proiect este posibil ca Poliția Locală să preia această atribuție, privind protejarea animalelor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Andrei Haneș și pasiunea pentru taragot, inspirată de Dumitru Fărcaș. Tânăra speranță a muzicii tradiționale din Apuseni

Publicat

Andrei Haneș  Munților Apuseni, este una dintre marile speranțe ale muzicii Munților Apuseni, grație talentului său extraordinar, dublat de ani de muncă. Andrei cântă la taragot, fiind remarcat de Dumitru Fărcaș, care, după ce l-a auzit, i-a prezis un viitor strălucit. Marele artist l-a luat sub aripa lui și a insistat ca Andrei să meargă la Cluj, să studieze muzica.

”Am 17 ani, sunt elev la Colegiul de muzică Sigismund Toduță din Cluj Napoca, unde îl am ca profesor de taragot pe maestrul Ioan Berci, căruia îi mulțumesc nespus pentru tot interesul și toată răbdarea acordată.

Pot spune că îl consider al doilea părinte, un om de care m-am apropiat foarte mult sufletește.

După terminarea liceului intenționez să îmi continui studiile la conservator, aș fi tentat să merg pe profilul pedagogie muzicală, dar vom mai vedea, nu sunt chiar sigur” spune Andrei Haneș.

În ultimii ani a participat la multe concursuri, unde a câștigat mai multe trofee, dintre care, cu o însemnătate deosebită este trofeul festivalului „Taragotul de Aur, Dumitru Fărcaș” de care Andrei, dar și familia sa, care l-a susținut întotdeauna, sunt foarte mândri.

”Am marele regret că maestrul Dumitru Fărcaș nu este în viață. La insistențele dumnealui am început studiile la liceul la care sunt acum, și a dorit foarte mult să fiu elevul domnului profesor Ioan Berci. Țin în continuare legătura cu fiica dumnealui, Andreea Fărcaș, o femeie deosebită care se aseamănă foarte mult cu maestrul adică este un om de mare caracter” spune Andrei Haneș.

În ce privește timpul acordat taragotului, Andrei studiază între două și opt ore pe zi, în funcție de cât timp are la dispoziție.

”Mă bucur foarte mult că în scurta mea carieră de până acum am avut ocazia să cânt cu mari artiști ai taragotului cum ar fi Dumitru Fărcaș, Luca Novac, Pera Bulz, Adrian Neamțu, Petrică Vița, Sergiu Cipariu și alții. Dar și aici am datoria de a-i mulțumi maistrului Dumitru Fărcaș deoarece dumnealui m-a prezentat acestor martori taragotiști la Festivalul taragotului de la Vața.

Îmi face plăcere să cânt cu absolut toată lumea de la care am ceva de învățat și aici aș vrea să îi mulțumesc unui priceput acordeonist, și anume Domnului Sergiu Croitoru, de care am fost acompaniat la foarte multe evenimente și de la care am învățat foarte multe lucruri și multe melodii vechi din zona noastră.

O melodie care este pe placul sufletului meu de la noi din zonă este melodia din „Vâlcoi în susul țării” a cunoscutului interpret Nicolae Opruț” spune Andrei.

Important a fost și sprijinul familiei sale, fiind încurajat încă de mic, mai ales de tatăl său, Ionel Haneș. În primii doi ani ”a luat ore în particular” de la prof. Gheorghe Bădău, Ioan Selagea și Horia Tanislav, în prezent fiind sub îndrumarea prof. Ioan Berci.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate