Actualitate
Expediție „la mare înălțime”: Elevii Grupului Școlar „Corneliu Medrea” au traversat Apusenii, în cadrul proiectului „ProNatura”
După ce în anul 2011 Grupul Şcolar „Corneliu Medrea” din Zlatna a reuşit să câştige concursul „ProNatura”, organizat între liceele din judeţul Alba de către Consiliul Judeţean Alba, în acest an ei şi-au propus să diversifice activităţile din cadrul proiectului şi să pregătească o nouă expediţie, care să pună la încercare elevii şi cadrele didactice din cadrul liceului.
„Expediţionarii” zlătneni s-au întors cu bine din cea de a treia expediţie derulată din nou la „mare înălţime”. Expediţia de anul acesta a durat şapte zile și a început sâmbătă, 7 iulie, cu traseul Poşaga – Scăriţa Belioara, una dintre cele mai frumoase rezervaţii din ţară. Apoi, traseul a continuat pe la Muntele Mare (altitudine 1.826 m), Smidele, Balomireasa, Ciunget, cătun Steaua, comuna Horea (cătun Preluca), Mătişeşti, Ocoale, Gheţarul de la Scărişoara.
Cei 10 elevi ghidaţi de montaniarzii de la Trascău Corp Zlatna au fost conduşi de două cadre didactice, prof. Mirela Rusan şi Dani Marton.
„Din cauza distanţei mari parcurse, dar şi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a plouat 6 zile din 7, parcurgerea acestui traseu a fost deosebit de dificilă, iar elevii zlătneni au trebuit să strângă din dinţi pentru a ajunge la final. Deosebit de interesantă a fost parcurgerea rezervaţiei Molhaşurile Căpăţânii, cu dificultăţi mari de orientare şi de acces din cauza turbăriilor active din zonă. S-au strâns informaţii despre biodiversitatea din zonele traversate, precum şi date despre valorile culturale tradiţionale. S-a dormit în fân şi în cort, iar în unele seri elevii au preferat şi somnul în aer liber, lângă focul de tabără. Pe tot parcursul expediţiei, elevii au folosit pentru orientare busola şi harta, dar şi un GPS, care va prezenta la final harta traseului străbătut cu distanţa parcursă şi diferenţele de nivel. La începerea şcolii va fi realizată o expoziţie cu poze şi alte materiale despre aventurile trăite. Gheţarul de la Scărişoara a fost <cireaşa de pe tort> care a pus punct expediţiei de anul acesta, un motiv în plus ca să apreciem frumuseţile judeţului Alba. Mulţumim Primăriei Oraşului Zlatna, care ne-a ajutat cu transportul dus către Poşaga şi retur, din Gârda”, a transmis Adrian Puiuleţ, preşedintele Aociației Turism și Ecologie (ATE) Trascău Corp Zlatna.
„În această expediţie nu a fost vorba numai de munţi. A fost vorba de o încercare cu rucsacuri în spate. A fost greu, doar ca să putem simţi frumosul. A fost o relaţie elev-profesor dincolo de barierele catedrei. Fiecare dintre participanţi nu a urcat doar un munte (sau mai mulţi), ci fiecare a urcat propriul munte, din interior”, a adăugat acesta.
FOTO: ATE Trascău Corp Zlatna
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News