Connect with us
Advertisement

Actualitate

Expoziția „Școală și școlari de odinioară”, prezentată la Serviciul Arhivelor Alba. Detalii despre materii, examene şi orarul elevilor din anii 1919-1914

Publicat

Vernisajul expoziției „Școală și școlari de odinioară” a avut loc marți, la sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale. În cadrul expoziției, sunt prezentate documente, manuale, fotografii și obiecte tridimensionale din şcolile din judeţ, reprezentative pentru perioada 1919-1944. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 1-30 aprilie.

Expoziţia „Şcoală şi şcolari de odinioară” s-a deschis marți, la sediul Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale, în prezența reprezentanților de La Consiliul Județean, Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba, a școlilor din județ, dar și a simplilor curioși, dornici să afle cum se desfășura procesul de învățământ odinioară. Expoziția prezintă obiecte tridimensionale, precum călimară, toc, penar, pușciuliță, cănuțe sau clopoțel, dar și manuale şi reviste şcolare, fotografii sau documente, referitoare la desfăşurarea activităţilor şcolare şi extraşcolare şi la examene, din perioada 1919-1944.

Din documentele expuse aflăm că, acum aproape 100 de ani, pe lângă materiile principale care se studiază și astăzi în școli, elevii mai învățau și anumite noțiuni de igienă, dar și religie. De asemenea, aceștia aveau obligativitatea de a participa duminicile și în zilele de sărbătoare, împreună cu învățătorul, la slujbele religioase.

Totodată, documentele expuse mai atestă și faptul că elevii trebuiau să urmeze 7 clase obligatorii. În primele patru se acumulau cunoștințele de bază, iar în celelalte trei se puneau în practică cele învățate. În ceea ce privește orarul școlar, acesta era zilnic, de la ora 9.00, la ora 16.00, cu o pauză de două ore, cuprinsă în intervalul orar 12.00-14.00, în care elevii care stăteau mai departe de școală sau cei care erau mai nevoiași, aveau posibilitatea de a lua masa la cantina școlii, unde preparatele erau gătite de către bucătari, împreună cu elevele din ciclul II primar. De asemenea, mare parte din ceea ce se gătea, provenea din grădina școlii, lucrată de elevi și îngrijitori. După ora 16.00, spre seară, când municile câmpului erau gata, în incinta școlii aveu loc cursuri intitulate „pentru adulți”, deși destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 12 și 18 ani, care erau analfabeți.

Printre alte subiecte tratate în procesele verbale sau documentele prezentate se află și cele legate de atelierele școlii (unde elevii confecționau șaluri, perii sau costume naționale) sau de activitățile de la sfârșit de an școlar. La finalul fiecărui an școlar, elevii trebuiau să susțină câte un examen la fiecare materie studiată, iar examenul era susținut public, în prezența cadrelor didactice, colegilor și părinților. Acestea se încheiau cu expoziții școlare, momente muzicale prezentate de corul școlii sau teatru. La sfârșitul acestora, se organizau colecte în bani, care mai apoi erau redirecționați spre cantina școlii, spre copiii nevoiași, spre spitale, muzee sau monumente din județul Alba.

La eveniment a participat și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel: „Am învățat și eu în clasa I în aceste condiții. Din punctul meu de vedere, multe lucruri ar trebui să se mai facă în școli acum, dar nu mai e voie, pentru că elevii se simt exploatați. (…) Pe vremuri, erau puțini profesori…Acum sunt mulți, dar nu toți sunt dedicați meseriei. Eu vreau totuși să îi felicit pe dascălii care pun suflet în ceea ce fac”, a precizat acesta.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 1-30 aprilie 2014.

Evenimentul este organizat de Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Mănăstirea „Buna Vestire” din Pătrânjeni.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement