Actualitate
„Colecţii şi colecţionari” la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a vernisat, marţi, expoziţia intitulată „Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba. Colecţia Cristian Florin Bota”.
Peste 500 de cărţi poştale documentare au fost prezentate cu această ocazie vizitatorilor instituţiei, cu precădere oameni de cultură, profesori şi cunoscuţi ai colecţionarului Cristian Florin Bota. Acestea reproduc imagini din diferite localităţi ale judeţului Alba, dintre care cele mai vechi sunt datate de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Astfel, pentru Alba Iulia se remarcă fotografiile cu porţile fortificaţiei de tip Vauban, cele două catedrale, Biblioteca Bathyaneum, instituţii de învăţământ (Liceul Mailath şi Liceul Mihai Viteazu) şi clădiri utilizate de unităţile militare (cazărmile, casina şi pavilionul ofiţerilor). Remarcabile sunt şi imaginile care surprind etape ale construirii Catedralei Încoronării. De asemenea, alte sute de imagini surprind instantanee interbelice din mai multe centre orăşeneşti din judeţul Aba (Teiuş, Zlatna, Abrud, Câmpeni, Aiud sau Sebeş). Invitatul special al evenimentului a fost Silviu N. Dragomir, colecţionar renumit şi autor al volumului “Istoria cartofiliei româneşti”. Considerat „părintele cartofiliei în ţara noastră”, Silviu Dragomir a vorbit celor prezenţi la Muzeul Unirii despre importanţa valorificării fiecărui obiect, oricât de banal şi lipsit de semnificaţia ar părea la momentul respectiv: „În cadrul colecţionării e bine ca nimic să nu se arunce. Începând de la păpuşi, hărţi, cărţi, jucării mecanice, partituri muzicale, autografe şi inclusiv acele cartele telefonice de care ne lipsim odată ce nu le mai folosim, toate pot deveni obiectul colecţionarilor. Vreau să vă reamintesc că în Guiness Book, la subcapitolul România este menţionat cel mai scump ziar din lume, Bourul şi Vulturul, trimis prin poştă cu capete de zimbru. La ultima licitaţie de acum doi ani a fost recumpărat de un colecţionar american cu 8 milioane de dolari”.
Cu ocazia vernisajului, Cristian Florin Bota a prezentat şi oferit vizitatorilor volumul ce poartă acelaşi nume, „Colecţii şi colecţionari. Oameni şi locuri din judeţul Alba”, un colaj format din peste 8000 de cărţi poştale strânse de acesta în decursul a două decenii.
Cărţile poştale expuse reprezintă creaţiile unor cunoscuţi fotografi care au activat pe teritoriul judeţului Alba, respectiv Samoilă Mârza sau Arthur Bach. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, iar expoziţia va fi deschisă vizitatorilor până în 15 mai.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News