Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Expoziție de fotografie dedicată Anului Centenar: ”File de istorie – Alba Iulia, Orașul de Jos – Hotel Apulum”

Publicat

afis expozitie hotel apulum

Centenarul Marii Uniri va fi marcat și printr-o serie de expoziții care surprind într-un mod inedit file din istoria municipiului Alba Iulia. O astfel de expoziție, denumită „File de istorie – Alba Iulia, Orașul de Jos – Hotel Apulum” va fi deschisă în 30 noiembrie 2018, la ora 20,00, fiind realizată într-un spaţiu neconvenţional pe panouri de mari dimensiuni în parcarea de vis-a-vis de Casa de Cultură a Studenţilor.

Expoziţia cuprinde imagini cu Alba Iulia de acum 100 de ani dar şi cu Hotelul Apulum din centrul municipiului, imobil care în 1918 a fost unul dintre locuirile de întâlnire pentru făuritorii Marii Uniri. Ulterior, în ciuda importanţei istorice pe care a avut-o, hotelul a avut o poveste tristă fiind demolat de regimul comunist pentru că nu se mai încadra în planurile de dezvoltare ale oraşului.

În anul 1887, în timpul monarhiei austro-ungare, locuitorii orașului Alba Iulia se bucurau de deschiderea unui nou stabiliment modern de cazare ridicat în zona de promenadă a „Orașului de Jos”, pe latura vestică a străzii Hunyaditér/ Piața Huniade (devenită „Mihai Viteazul” după anul 1918).

Hotelul a fost edificat în stil neoclasic și a fost prevăzut cu restaurant, cafenea, un salon mare și o sală a oglinzilor destinate întrunirilor politice, culturale sau artistice. La vremea respectivă hotelul a fost botezat „Hungaria”; ulterior, după Marea Unire, numele i s-a schimbat în „Dacia”, iar din anul 1968 în „Apulum”.

Hotelul a intrat în istoria locală și națională în luna noiembrie 1918 când s-a luat hotărârea ca Alba Iulia să găzduiască lucrările premergătoare Marii Unirii și să fie orașul în care se va consfinți mărețul act. În acest sens, hotelul a găzduit din data de 29/30 noiembrie 1918 Comisia de verificare a Marii Adunări Naționale (care a validat credenționalele deputaților), Consiliul Național Român Central, dar și pe o parte dintre delegații care au avut rol hotărâtor în ședințele care s-au desfășurat la etajul hotelului în cursul zilei din 30 noiembrie.

După 1918 hotelul a găzduit adunările comitetului județean Alba și ale Partidului Național Român. Din anul 1934 hotelul a trecut în proprietatea Băncii Transilvania filiala Alba Iulia, care deținuse anterior și aripa dreaptă a hotelului.

Informațiile despre activitatea hotelului în perioada următoare și până la demolarea sa, sunt lacunare; se știe că în perioada interbelică a găzduit creațiile artistice ale pictorului rus Sebastian Sapirof și, după cel de-al doilea război mondial, a fost locul preferat de pictorul și caricaturistul local Eugen Handelsmann pentru a-și expune lucrările în care surprindea Alba Iulia și pe locuitorii ei.

Tot în această perioadă hotelul a fost surprins în câteva instantanee de către fotograful local Arthur Bach (1894-1979) și într-o ilustrație semnată de F. Schäser.

Clădirea a fost propusă pentru demolare spre sfârșitul anilor ʼ80, când o marte parte din „Orașul de Jos” a devenit subiectul unor mari schimbări și transformări arhitecturale.

Pentru distrugerea clădirii, autoritățile au trebuit să monteze explozibili de două ori, întrucât prima încercare a eșuat din cauza rezistenței zidurile. Operațiunea de demolare s-a realizat în anul 1988, iar clădirea care a animat orașul Alba Iulia mai bine de un secol a devenit istorie.

În amintirea grandiosului edificiu, pe fațada blocului modern care i-a luat locul, a fost montată o plăcuță de marmură care să spună trecătorilor că în anul de răscruce 1918 acolo s-au luat unele dintre cele mai importante decizii privitoare la istoria națională a României.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. dorinteodor

    vineri, 30.11.2018 at 09:55

    eu cred ca Dacia ar putea fi reconstruita pe terenul din apropiere care acum e parcare…..

  2. pilu

    vineri, 30.11.2018 at 20:15

    Asa si-au batut joc niste arhitecti tampiti (se stiu care sunt) de niste cladiri simbol ale orasului (si cei daca erau facute de austro-ungari) care a devenit in final o porcarie comunista.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax