Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GALERIE FOTO: Expoziția „Handi 100. Un cavaler al Veselei Figuri: Eugen Handelsmann”, deschisă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia s-a deschis, vineri, o nouă expoziţie, „Handi 100. Un cavaler al Veselei Figuri: Eugen Handelsmann (1912-1989)”, prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui caricaturist albaiulian. Expoziția a fost vernisată începând cu ora 17.00 de către consilierul județean Elena Anghel, muzeograful Gabriela Mircea, conf. univ. dr. Diana Câmpan și directorul Muzeului, Gabriel Rustoiu. La eveniment au participat și câțiva membri ai familiei artistului, dar și o mulțime de prieteni ai săi și iubitori ai veselelor sale figuri. Lucrările rămân în spațiul Muzeului timp de o lună, până pe data de 8 iulie.

Priviți din toate părțile de personaje cunoscute sau necunoscute, „caricaturizate vesel” de Eugen Handelsmann, cei prezenți la vernisaj au ascultat povești despre caricatursitul albaiulian, „cel mai pitoresc personaj din Alba Iulia de la Mihai Viteazul încoace”, după cum l-a caracterizat epigramistul Eugen Albu din Cluj Napoca.

„Albaiulian prin naștere, Eugen Handelsmann a fost atât de atașat de oraș încât s-a transformat într-un fel de duh al său. Umbla pe străzile orașului,  aproape până în ultima clipă a vieții, în 1989, a fost activ și a participa la campaniile de vânătoare din zonă. Mereu îl pierdeau din trupele de vânătoare și se întorceau să îl recupereze pe Handy. Aici, la Muzeul Unirii venea frecvent și era o bucurie. I s-au făcut câteva expoziții, dintre care una personală la Sibiu, unde era aproape „adoptat” de Uniunea Artiștilor de acolo, dar nu a reușit să fie admis și a rămas un amator. Ar merita să se facă o campanie de strângere a lucrărilor sale la nivelul întregii țări”, a spus Gabriela Mircea.

„Eugen Handelsmann este unul dintre personajele de geniu ale culturii române pe care l-am ratat în aprecierea noastră cât timp a fost alături de noi (e un mare defect pe care îl avem noi ca națiune), dar acest mare artist al județului nostru vine și pune degetul pe o rană pur și simplu artistică, ce ține de cochetăria noastră a tuturor în spațiul acesta al artelor. Cred că această categorie a artiștilor, dedicați spațiului umoristic sunt printre cei mai înțelepți dintre creatorii de sistem artistic de la noi. E un mare lucru în lumea de astăzi, îngrozitor de profană și ostentativ materialistă să poți să descoperi bruma aceea de normalitate, să vezi partea plină a paharului. Întâlnirea aceasta cred că este un excelent semnal de alarmă pentru întreaga societate românească. Putem să construim împreună la modul pozitiv. Cred că acesta ar fi fost și mesajul lui Eugen Handelsmann”, a spus Diana Câmpan.

La expoziție au fost prezenți și ginerele artistului, „uniristul” Iani Mitracu și cumnata nepotului lui Handelsmann, Doina Draghiciu. Aceasta a citit publicului un mesaj adresat „unchiului Jenő”, scris în urmă cu aproximativ doi ani, într-un acces de dor: „Mi-l amintesc adesea privindu-l cu ochii minții întotdeauna din spate, ușor gârbovit, cu nelipsitu-i loden cachi, cu pălăria neagră cu boruri largi, cu șnurul negru de catifea, cochet înnodat sub gulerul alb al cămășii. L-am cunoscut prin anii 80, la puțin timp după stabilirea mea în Bălgrad. Prezența lui era în mod paradoxal tonică, în pofida faptului că el, ca om, se considera un nefericit. Handy era un boem în tot și în toate, lipsit de orice prejudecăți. Era prieten cu toată lumea, avea o ofertă sentimentală, afectivă și materială față de toți, de la oamenii simpli până la bunele lui cunoștințe. Avea un cult aparte pentru mama sa. Îmi spunea „Doinița”, pentru mine aceasta era o întoarcere în copilărie, așa mă trata, ca pe un copil, deși în acea vreme eram deja mamă. Ce n-aș da să pot întoarce timpul în care l-am cunoscut”.

Expoziţia conţine 106 lucrări de grafică şi 53 de pictură semnate de artistul albaiulian, toate provenite din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, precum şi din colecţiile particulare Remus Baciu, Henrietta şi Iani Mitracu. Din mulțimea de chipuri care „tapetează” pereții sălii de expoziție, Șerban Cioculescu, Radu Beligan, Dida Drăgan, Gheorghe Mihăiță, Toma Caragiu, Corneliu Baba, Ștefan Mihăilescu Brăila, Sergiu Nicolaescu, Puiu Călinescu, Colea Răutu, Corina Chiriac, Nicu Constantin sunt doar câteva dintre figurile desenate de Handy, printre alte fețe mai puțin cunoscute, dar cel puțin la fel de expresive. Câțiva critici de artă ar fi sugerat, ca sursă de inspirație stilistică și cromatică a caricaturistului, pe pictorul italian expresionist, Amedeo Modigliani.

Printre fețele și „momentele” desenate de Eugen Handelsmann, în cuburile de sticlă ale Muzeului au fost expuse obiecte personale aparținând artistului (un set de pensule, parcă proaspăt scoase din borcanele cu culori, celebra sa pălărie neagră cu boruri largi, o jachetă de blugi, dar și câteva fotografii din arhivele personale ale familiei).

Cu ocazia Centenarului și a expoziției, a fost publicat și un album aniversar, „Handy 100”, care prezintă pe larg lucrările afișate și informații despre acestea, cât și despre artist. Albumul a fost redactat în 100 de exemplare, dintre care o parte a fost distribuită celor care au participat la vernisaj.

Evenimentul este parte a celei de-a treia ediții a Festivalului internaţional de literatură umoristică, fotografie şi caricatură „Alb- Umor”, organizat de Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Cunoscut pentru miile de caricaturi realizate, Eugen Handelsman s-a născut în anul 1912 și a murit în anul 1989. Ceea ce puțini știu este faptul ca artistul de geniu pe lângă talentul său incontestabil de a realiza caricaturi, era și un vânător și un pescar pasionat. Acesta a decedat în anul 1989 din cauza unui accident vascular.

FOTO: Vali CIONTEA

[nggallery id=334]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Șase expoziții și peste 50 de publicații înregistrate la Arhivele din Alba în prima jumătate a anului 2012. Vezi raportul de activitate | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax