Connect with us
Publicitate

AIUD

Extindere pentru acces de urgență, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud. Proiect, în ședința CJ Alba

Publicat

Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud va beneficia de o extindere pentru realizarea unui acces de urgență, în vederea eficientizării activității medicale. Proiectul mai prevede, de asemenea, crearea unui nou flux de circulație exterioară, realizarea a 24 de locuri de parcare și redimensionarea porții de acces. 

Consilierii județeni din Alba vor avea de votat în ședința din 23 iunie un proiect privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiții „Extindere pentru acces de urgență aripă nord – Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud”.

Potrivit documentației, în contextul actual privind măsurile ce se impun pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, respectiv gestionarea traseelor pentru pacienți este necesară realizarea unui acces de urgență (ambulanță) la fațada nordică, în zona liftului care se construiește prin proiectul la pavilionul central (corp C3).

În prezent, prin intermediul rampei existente de la fațada vestică nu se poate face trierea pacienților critici, deoarece aceasta are acces în secția Covid-19.

Prin această investiție se va eficientiza activitatea medicală prin reducerea timpului de transport al pacienților în stare critică deoarece după trierea acestora la parterul clădirii, pot fi transportați pe secții prin intermediul liftului. Zona liftului va avea acces direct din exterior și se va racorda la rampa propusă.

Ce prevede proiectul

Conform documentației, proiectul prevede:

 • realizarea unei noi rampe de acces din beton armat pentru ambulanță pe latura nordică a pavilionului central al spitalului de pneumoftiziologie Aiud
 • racordarea rampei la zona de primire și la zona de distribuție a pacienților (ascensorul de persoane aflat la momentul actual în faza de execuție) și crearea unui nou acces în incinta unității medicale printr-o pasarelă exterioară deschisă, cu copertină
 • crearea unui nou flux de circulație exterioară între zona de primire și zona de decontaminare localizată în exteriorul clădirii, în colțul opus accesului nou-propus
 • reamenajarea zonei nord-estice a amplasamentului prin crearea unui flux auto de circulație cu sens unic în interiorul parcelei, unui număr de 24 locuri de parcare dintre care unul pentru persoanele cu dizabilități, unei rețele de trotuare și alei pietonale cu dispunere coerentă care să deservească unitatea sanitară și anexele specifice și prevederea unui iluminat corespunzător în această zonă

Extinderea se va realiza pe structură proprie, independentă de construcția existentă. Structura de rezistență a întregii intervenții va fi din beton armat. În ceea ce privește finisajele, se vor utiliza tencuieli decorative de culoare albă, iar circulațiile propuse (atât cele pietonale, cât și cele auto vor avea drept finisaj dale din beton).

Rampa de acces a ambulanței va fi prevăzută cu un parapet din zidărie cu o înălțime de 40 cm, iar pe porțiunile cu circulație mixtă (auto + pietonală) – respectiv pe zona de îmbarcare / debarcare pacienți, acest parapet din zidărie se va continua cu o balustradă metalică cu o înălțime de 50 cm.

Pasarela și zona de acces nou propusă, precum și pachetul de trepte vor beneficia de același parapet din zidărie cu o înălțime de 40cm și aceeași balustradă metalică cu o înălțime de 50 cm.

Proiectul mai prevede rezolvarea deficiențelor din punct de vedere al accesibilității, respectiv crearea unui acces coerent, în condiții de siguranță și de maximă eficiență pentru ambulanțe direct la zona de triaj și mai apoi la zona de distribuție a pacienților, iar pe de altă parte crearea de noi locuri de parcare menite să elibereze zona de acces în vederea evitării formării de blocaje.

O altă soluție adoptată legată de accesibilizare este redimensionarea porții de acces, respectiv mărirea gabaritului de la 4,30 m la 5,70 m și înlocuirea acesteia cu o barieră acționată cu comandă electrică în vederea eficientizării fluxului de circulație, cu scopul conformării la standardele și cerințele funcționale actuale.

Refuncționalizarea se rezumă la crearea unei legături coerentă și absolut necesară între trei zone de importanță majoră și anume: zona de acces ambulanță – zona de triaj – zona de distribuție a pacienților către saloane sau zonele de tratament (respectiv ascensorul ce se realizează la momentul actual pe fațada nordică). Se reorganizează, astfel, fluxurile de circulație, în vederea evitării contaminării prin limitarea accesului la zona destinată exclusiv pacienților Covid-19.

Valoarea totală a lucrărilor este de 1.382.410,35 de lei, cu TVA inclus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

CÂMPENI

O porțiune de 2 kilometri dintr-o stradă din orașul Câmpeni va fi asfaltată printr-o investiție de peste 5,6 milioane de lei

Publicat

Un tronson de 2 kilometri dintr-o stradă din orașul Câmpeni, ce face legătura cu DN 75, spre Mihoiești, urmează să fie modernizat și asfaltat. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 5,6 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Câmpeni a lansat marți, 5 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de modernizare a străzii Horea – drum Mihoiești, din cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Câmpeni”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 5.695.941,58 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, lucrarea vizează modernizarea unei porțiuni de 2 km din strada Horea, de la km 1+275 până la km 3+275. Strada are originea în intersecția străzii Calea Turzii cu strada Revoluția 1848 – DC 96 și a fost modernizată anterior de la km 0+000 până la km 1+275.

Tronsonul strada Horea – drum Mihoiești urmează să fie asfaltat, soluția tehnică proiectată fiind următoarea:

 • lățimea părții carosabile: între 4 și 5,5 metri
 • ampriza medie a străzii: 7,2 metri
 • accese auto: 531 mp
 • lățimea trotuarelor: între 0,3 – 2 metri
 • zid de sprijin din beton armat: 18 metri
 • parapet direcțional semigreu: 453 metri
 • parapet pietonal: 254 metri
 • fundație adâncită de parapet: 160 metri
 • podețe: 3 bucăți cu lungimea între 6,2 și 6,3 metri, cu diametrul de 600 mm
 • rigolă carosabilă: 13 metri

Pentru evitarea exproprierilor, traseul străzii existente se păstrează în plan. Acesta este alcătuit dintr-o succesiune de aliniamente și curbe, viteza de proiectare luată în calcul fiind de 25 km/h.

Structura rutieră propusă este următoarea:

 • 4 cm strat de uzură BA16
 • 6 cm strat de legătură BAD22,4
 • 16 cm strat de bază din piatră spartă
 • 30 cm strat de fundație din balast
 • 7 cm strat de nisip cu rol de separație și anticontaminant

Se propune realizarea de trotuare, pe ambele părți ale străzii, unde este posibil. Acestea urmează să fie separate de partea carosabilă prin borduri de beton.

Structura trotuarului este următoarea:

 • 6 cm strat de uzură din pavele autoblocante
 • 4 cm strat de egalizare din nisip
 • 10 cm strat din piatră spartă
 • 15 cm strat de balast

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

De astăzi: Noi norme pentru autovehicule, în Uniunea Europeană. Ce este obligatoriu

Publicat

Noul Regulament privind siguranța generală a vehiculelor se aplică de miercuri, a anunțat Comisia Europeană. Acesta introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistență pentru șofer și stabilește cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate și complet autonome în UE.

Potrivit unui comunicat al CE, noile măsuri de siguranță vor contribui la o mai bună protecție a pasagerilor, a pietonilor și a bicicliștilor din întreaga UE, salvând, potrivit estimărilor, peste 25 000 de vieți și evitând cel puțin 140 000 de vătămări grave până în 2038.

De asemenea, CE anunță că va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, care vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor, la stimularea inovării și la îmbunătățirea competitivității industriei europene a autovehiculelor.

Începând de miercuri, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:

pentru toate vehiculele rutiere (și anume, autoturisme, camionete, camioane și autobuze): asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;

pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;

pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de miercuri, și ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.

„Tehnologia ne ajută să îmbunătățim nivelul de siguranță al autoturismelor noastre. Noile funcții avansate de siguranță obligatorii vor ajuta în continuare la reducerea numărului de victime ale accidentelor. Totodată, astăzi facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că normele noastre ne permit să introducem în condiții de siguranță vehiculele autonome în UE, într-un cadru care pune siguranța persoanelor pe primul loc”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Clădirea noului liceu tehnologic din Sebeș prinde formă: a fost turnat planșeul peste subsol. Cum va arăta la final

Publicat

Noul liceu tehnologic de la Sebeș prinde formă, anunță reprezentanții administrației locale. Miercuri a fost turnat planșeul peste subsol, estimându-se că până la finalul anului vor fi încheiate lucrările de zidărie, astfel încât, în sezonul rece să se poată interveni pentru amenajările interioare.   

Este unul dintre cele mai mari proiecte finanțate din fonduri europene derulate de : 27.308.048,99 lei (prin Programul POR 2014-2020).

Conform contractului adjudecat prin licitație publică de compania Lincoln Plus, termenul de finalizare este 30 noiembrie 2023.

Va rezulta o clădire nouă și modernă pentru Liceul Tehnologic Sebeș, care va cuprinde: 34 de săli de clasă, 3 laboratoare de informatică, un laborator de fizică, un laborator de mecanică, un laborator de chimie, o sală profesorală, o sală de festivități, o sală de sport, realizarea sistemului de încălzire centralizat, amenajarea curții și a terenului aferent liceului, amenajarea terenului de sport în curtea liceului, branșamentele la rețelele de utilități.

Așa va arăta noul liceu tehnologic din Sebeș

De noua clădire vor beneficia cei 777 de actuali elevi, urmând ca unitatea școlară să crească până la numărul de 900 de elevi.

„În mod simbolic, la temelia noii clădiri am zidit memoriile academicianului Dorin Pavel, «Arhitectura apelor», ca un omagiu adus părintelui hidroenergeticii românești, o mare personalitate a acestor locuri, urmând ca acesta să fie și mentorul generațiilor de tineri care vor studia la noul liceu tehnologic de la Sebeș”, a transmis primarul Dorin Nistor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Alba Iulia, trimis în judecată pentru purtare abuzivă, după ce a lovit cu capul o altă persoană. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă, după ce l-a lovit pe un alt bărbat, cu capul în zona feței. A fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă deoarece era angajat al unui magazin și se afla în timpul lucrului. 

Momentan dosarul a fost înregistrat în data de 5 iulie 2022, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, dar nu a primit încă un prim termen de judecată.

”În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 31.05.2021, inculpatul G., angajat al unui magazin situat în municipiul Alba Iulia, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a lovit-o pe persoana vătămată cu capul în zona feței și cu un obiect din lemn în zona antebrațului mâinii stângi, provocându-i astfel leziuni ce au necesitat, pentru vindecare, un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax