Administrație
Extinderea reţelei de apă din Aiud, amânată din cauza contestaţiilor. Licitaţia va fi reluată după ce instanţa va soluţiona plângerile
Lucrările de extindere a reţelei de apă din municipiul Aiud sunt întârziate din cauza contestaţiilor depuse de ofertanţi. Este vorba despre 7 firme care au participat la procedura de achiziţie organizată de SC Apă CTTA Alba SA. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Aiud, ofertele nu respectau cantităţile de lucrări din documentaţia tehnică.
„Ţinând cont şi de prevederile legale în vigoare, conform cărora nu mai sunt acceptate devize de lucrări suplimentare, dar şi din dorinţa ca toate lucrările prevazute în proiectul tehnic să fie executate, contractul de lucrări nu a fost atribuit. Doi dintre ofertanţii participanţi la această achiziţie au depus contestaţii la CNSC, care a emis o decizie în favoarea anulării procedurii. Împotriva acestei decizii au fost depuse 2 plângeri la Curtea de Apel Alba Iulia, iar demersurile în cadrul proiectului de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzata din Aiud vor continua după ce instanţa se va pronunţa cu privire la plângerile formulate împotriva deciziei CNSC”, a comunicat purtătorul de cuvânt al primăriei Aiud, Ada Rus.
Proiectul, ce are o valoare totală de aproximativ 102 milioane de euro, finanţat prin Programul Operational Sectorial „Mediu”, în perioada 2011-2014, cuprinde extinderea reţealei de distribuţie a apei potabile, pe o porţiune de 9,920 km, iar în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare, aceasta va fi extinsă pe o porţiune de 13,866 km şi reabilitată pe o lungime de 6,009 km. Vor fi totodată executate 6 staţii de pompare pe reţeaua nouă de canalizare şi este prevăzută şi modernizarea staţiei de epurare.
Valoarea totală a investiţiei în municipiul Aiud este de 15.024.000 euro, fără TVA, din care 78,41% reprezintă contribuţia nerambursabilă din partea UE, 11,99% contribuţia Guvernului României, 7,75% este partea asigurată de SC Apa CTTA Alba, iar 1,84% constituie contributia Municipiului Aiud. Toate staţiile de epurare din cadrul proiectului judeţean vor fi licitate împreuna şi distinct de restul lucrărilor, sens în care operatorul judeţean pregăteşte documentaţia necesară.
Primarul Aiudului, Mihai Horaţiu Josan, a declarat: „Acest proiect este unul cât se poate de benefic pentru Aiud, de aceea implementarea lui efectivă este asteptată cu interes atât de noi, cei din administratia locală, cât şi de cetăţeni. Modernizarea infrastructurii este unul dintre obiectivele majore pe care mi le-am asumat, inclusiv la cererea aiudenilor, iar programul finanţat prin POS Mediu a fost o oportunitate extraordinară în acest sens. Regret că licitatia a fost amânată, era dreptul ofertanţilor să depună contestatii, dar este păcat că din această cauză se întârzie lucrările. Decizia CNSC a fost clar în favoarea anulării procedurii, ceea ce înseamnă că achizitia publică organizată nu a avut nici cea mai mică greşeală. Sperăm ca, imediat după pronunţarea instanţei, să se organizeze o nouă procedură şi sunt sigur că operatorul judeţean este pregătit în acest sens, iar lucrările să înceapă cât mai repede”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News