Eveniment
Extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul din Alba Iulia, la a patra licitație. Valoarea estimată, majorată
Consiliul Județean Alba a lansat o nouă licitație pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul din Alba Iulia. Cea de-a patra licitație pentru execuția lucrărilor a fost lansată marți, 8 februarie, în platforma SEAP.
Valoarea totală estimată a fost majorată față de licitația anterioară și a ajuns astfel la peste 6,8 milioane de lei. Investiția vizează construirea unui corp nou – subsol și parter – cu o suprafață totală utilă de peste 860 mp. Prin proiect se propune reorganizarea unor spații din UPU existent, realizarea unui corp extindere UPU și corp extindere decontaminare (realizare filtru decontaminare) și amenajări exterioare.
Consiliul Județean Alba a lansat marți, 8 februarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţie „Extindere și dotare Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia”.
Valoarea totală este estimată la 6.881.451 de lei, fără TVA. La primele două licitații, valoarea estimată a fost de 6.037.830 de lei, fără TVA, iar la cea de-a treia licitație, lansată în 22 decembrie 2021, valoarea estimată a fost de 6.728.836 de lei, fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, principala problemă actuală o reprezintă timpii de așteptare a pacienților ce trec pragul Unității de Primiri Urgențe (UPU) Alba Iulia. Acest lucru se datorează capacității insuficiente de primire a pacienților și implicit circuitelor funcționale slab eficientizate.
Dacă pentru cazurile de cod roșu și galben timpii de preluare a pacienților în ariile de lucru sunt conformi cu algoritmul național de triaj, pentru pacienții cod verde, albastru și alb acești timpi au cunoscut creșteri semnificative, de ordinul orelor (4 – 6 ore) datorită prezentărilor tot mai numeroase în UPU, de la an la an.
Aceasta duce la nemulțumiri atât din partea pacienților și aparținătorilor dar și din partea personalului medical care este nevoit să acorde asistență medicală în condiții improprii, sub o mare tensiune.
De asemenea, aparatura, echipamentele și dotările medicale aferente UPU actual, indispensabile în bunul mers al activităților zilnice întreprinse aici, au o vechime de circa zece ani, sunt insuficiente sau lipsesc.
Lucrările de intervenție vizează:
1. Reorganizare spații UPU existent
Se propune extinderea spațiilor existente de Urgențe Majore și Resuscitare prin realizarea unor legături funcționale în corpul propus posterior. Pentru asigurarea legăturilor funcționale se vor realiza intervenții la elementele structurale ale construcției existente și menținute (corp B) prin spargerea locală a parapeților de ferestre.
Salonul observație cazuri de scurtă durată este înlocuit de spațiul Urgențe Minore, care se extinde și în corpul propus.
Salonul observație cazuri de scurtă durată devine cameră pentru spitalizare provizorie prevăzută cu grup sanitar.
Se propune relocarea pediatriei în corpul nou propus, și crearea unui compartiment complex. În locul pediatriei existente se realizează spațiul pentru consultații urgențe cod alb și albastru „Fast Track”.
Spațiul secretariatului se mută în corpul nou, iar în locul acestuia se realizează un depozit și un spațiu destinat asistenței sociale și consilierii aparținătorilor pacienților.
Spațiul medicului șef se mută în corpul nou, iar în locul acestuia se creează o a doua sală odihnă medic de scurtă durată (medic gardă).
Se relochează în corpul nou de extindere spațiile: boxă deșeuri, lenjerie murdară, materiale curățenie și lenjerie curată.
Extinderea Unității de Primiri Urgențe va deservi spații precum primire urgențe minore, imediate și majore, spații tehnice, camere medici, sală întâlniri colective, vestiare, adăpost protecție civilă, etc.
Se va realiza un corp nou cu regim de înălțime S + P care se alipește pe două laturi de corpurile existente.
Suprafața utilă a extinderii UPU – subsol va fi de 320,80 mp, cea a extinderii UPU – parter de 536,89 mp și cea a filtrului de decontaminare de 6,09 mp (total 863,78 mp).
La nivelul subsolului se propune o curte de lumină. Aceasta va asigura iluminarea și ventilația naturală a grupurilor sanitare, a spațiului de întâlniri colective și biroului IT din subsol.
Se vor construi trotuare perimetrale și o rampă de acces care va face legătura dintre cele 2 niveluri ale cotelor amenajate ale terenului. Aceasta va fi amplasată între extinderea C5 – nouă propusă și corpul C + D.
Accesul în Decontaminare se va face printr-un sistem de 2 rampe – pentru accesul persoanelor cu dizabilități.
4. Spațiu decontaminare
Se propune modernizarea spațiului decontaminării prin realizarea unei extinderi de tip filtru pentru spațiul de decontaminare. Extinderea se va realiza în zona de acces ambulanțe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News