Connect with us
Advertisement

Economie

Factura electronică, obligatorie de la 1 ianuarie. Specialist: Sistemul nu poate detecta duplicatele, nu este pregătit

Când intră pensiile pe septembrie

Publicat

Factura electronică, obligatorie de la 1 ianuarie. Sistemul RO eFactura, însă specialiștii se întreabă dacă sistemul fiscal este pregătit suficient pentru acest lucru. 

Sistemul e-Factura este acum incapabil să detecteze duplicatele, iar serverele ANAF nu vor rezista unui număr prea mare de cereri.

Bogdan Năforniță este unul dintre cei care avertizează asupra acestui lucru, într-un interviu pentru Economedia.

„Credem că beneficiile cu colectarea sunt deocamdată iluzorii. Există două părți prin care această colectare se va îmbunătăți.

O dată este valul de conformare voluntară care va veni cu trecerea la e-Factura și ne așteptăm ca asta să se întâmple relativ repede.

Partea a doua însă vine din concentrarea echipelor de control în urma unor analize de tip big data pe zonele cu fraudare mai mare, pe zona de TVA, cu date rezultând din e-Factura; acest lucru încă nu este gata și nici nu va fi gata prea curând.

Este un proiect complet separat, la ANAF, care este în licitație, este în proiectul de buget și este în licitație, va mai dura.

Nu cred în realitate că 2024 va fi un an cu un foarte mare impact pe colectare, așa cum s-a văzut de exemplu în Italia sau Polonia, unde tranziția la e-Factura a fost foarte pozitivă din această perspectivă, a îmbunătățirii corectării, dar totul depinde de execuție.

Ideea este aceeași în toate țările sau cu mici schimbări tehnice, contează execuția proiectului”, a declarat Bogdan Năforniță.

Factura electronică, obligatorie de la 1 ianuarie

Facturarea electronică va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile.

România instituie facturarea electronică generalizată pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026, precizează un comunicat transmis de Ministerul de Finanțe.

Factura electronică, obligatorie pentru SRL, PFA, II, PFI și ONG-uri

Sunt vizate SRL-urile dar si PFA, II, PFI, chiar și ONG-urile care desfășoară activitate economică.

Sistemul național privind factură electronică RO e-Factura va fi extins, din 2024, la toate:

  • (i) persoanele stabilite în România, indiferent dacă au cod de TVA sau nu,
  • (ii) la persoanele nestabilite în România, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru toate operațiunile care au locul livrării sau prestării pe teritoriul național.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, aceste persoane au obligația să transmită facturile emise, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura.

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024. Eliminarea unei facilități fiscale va afecta peste 1,5 milioane de români

Transmiterea facturilor prin sistem nu este obligatorie pentru exporturi și livrări intracomunitare de bunuri.

Cu excepția situației în care atât furnizorul/prestatorul, cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul RO e-Factura, persoanele menționate mai sus sunt obligate să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor Codului fiscal.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național este de 5 zile lucrătoare de la dată emiterii facturii.

  • ATENȚIE: Factura nu există decât la momentul la care aceasta este transmisă prin E-factura și se întoarce înapoi validă, cu sigiliul ANAF. În concluzie, doar în momentul în care o factură are sigiliul ANAF, devine document fiscal.

RO e-Factura: Sancțiunile prevăzute de lege

Nerespectarea prevederilor de mai sus se sancționează cu amendă între 1.000 lei – 10.000 lei, dar în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 sancționarea este suspendată.

Amenzile pentru netransmiterea facturii electronice

  • între 5.000 – 10.000 lei pentru persoanele juridice contribuabili mari
  • între 2.500 – 5.000 lei pentru persoanele juridice contribuabili mijlocii
  • între 1.000 – 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice si pentru persoanele fizice

Începând cu data de 1 iulie 2024, se introducere obligativitatea facturării electronice și transmiterea facturilor prin sistemul RO e-Factura pentru toate persoanele menționate mai sus.

Nerespectarea acestor prevederi se sancționează, la cumpărător, cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscrisă în respectivă factură primită în cazul tranzacțiilor B2B, iar în cazul tranzacțiilor B2G, cu neplata facturii.

Introducerea facturii electronice: ce spun reprezentanții Ministerului de Finanțe:

RO e-Factura are beneficii importante atât pentru administrația publică, cât și pentru mediul privat:

  • Oferă o imagine de ansamblu, în timp real, asupra execuției bugetare și în următoarea etapă, a tranzacțiilor în relația relația business-to-business (B2B);
  • Contribuie semnificativ la reducerea fraudei TVA la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene.
  • Va reduce pierderile asociate cu evaziunea fiscală;
  • Va fi un sistem interconectat cu celelalte sisteme deținute de statele membre ale UE;
  • Va asigura posibilitatea participării în procesul de achiziții publice a oricărei entități din oricare stat membru al Uniunii Europene;
  • Sistemul va oferi date în timp real, lucru care va conduce la eficientizarea procesului de colectare și, implicit, asigurarea necesității de investiții ale statului român;
  • Eficiență, predictibilitate și transparență în cheltuirea banilor de către instituțiile publice;
  • Va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară (desk – audit – control ANAF – Antifraudă de la distanță) pentru acțiunile de conformare și prevenire;
  • Datele colectate prin acest sistem vor fi suport pentru analize predictive mai detaliate ale evoluției economice, identificarea asimetriilor din economie și implementarea unor politici fiscale pertinente care să asigure un cadru natural de dezvoltare al mediului de afaceri;
  • Elimină vulnerabilitățile vechiului sistem de facturare pe suport hârtie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 29.12.2023 at 12:29

    Nu vă luaţi după necalificatul de Ciolacu, el săracu spune ce ar vrea să audă. L-am văzut la o televiziune aseară, unde dădea totul ca şi gata, dar cine cunoaşte este de altă părere. Slogane PSD-iste, adică gulgute cum ne-au obişnuit. Fără evaziune cum ar mai face rost de atâţia bani la partid ?

  2. vasi

    vineri, 29.12.2023 at 13:48

    Este sanctionat cumparatorul ,asta insemna ca factura nu mai poti sa o platesti pe loc pana nu descaci din e-factura altfel risti sa o iei in barba, si cand pica sistemul ce faci caci nu este unul bun este unul ieftin

  3. Csaba

    sâmbătă, 30.12.2023 at 09:22

    Am inregsitrat pe o platforma de facturare care transmite automat facturile, a aratat si o statistica din care reiasa ca din ultimele 72 de ore serverele Anaf au fost offline 69 de ore. Va fi un haos si ore intregi pierduti la fata calculatorului ca si la fenomenalul sistem de SIUI al Casei Nationala de Sanatate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement