Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Factura la apă, titlu executoriu. Noi REGULI pentru consumatori şi operatori şi AMENZI pentru nerespectarea acestora


Publicat

blocuri, alba iuliaÎn Monitorul Oficial a fost publicată, în data de 30 iulie, Legea 224/2015 care modifică Legea 241/2006. Astfel au intrat în vigoare noi reglementări cu privire la operatorii de apă și consumatori. Ștefan Bardan, director comercial APA CTTA SA Alba a prezentat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, o sinteză cu cele mai importante modificări.

Potrivit noilor reglementări, factura la apă reprezintă titlu executoriu. De asemenea, noua lege permite încheierea de contracte individuale cu consumatorii și prevede că, acolo unde există sisteme de canalizare, consumatorii sunt obligați să se racordeze la acestea, cu excepția cazurilor în care au instalată deja o fosă septică sau o stație de epurare, în caz contrar, Garda de Mediu poate aplica amenzi de la 2.000 la 4.000 de lei. Diferențele de consum dintre contorul principal de la intrarea în scara de bloc și contoarele de apartament se împart, potrivit legii, în mod egal pe proprietate, nu în funcție de consum, sau de numărul de persoane dintr-un apartament.

Totodată, în cazul lucrărilor de intervenție sau extindere a rețelelor de apă/canalizare, executanții au acum dreptul de a intra pe terenuri publice și pe terenuri private fără acordul prealabil al proprietarului. În cazul în care este vorba despre domeniul public nu se plătesc despăgubiri, iar în cazul proprietăților private se va stabili o justă despăgubire.

Primăriile și Consiliile Locale pot lua măsuri de protecție socială pentru plata serviciului de alimentare cu apă și de canalizare și acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru persoanele cu venituri reduse. Aceste reglementări sunt încă inaplicabile, până la apariția normelor metodologice.

Principalele modificări aduse de noua reglementare sunt:

– art. 3 a fost modificat și completat cu definiţiile unor instituţii care se utilizează și se regăsesc în prezent în procedurile de elaborare a documentaţiilor privind proiectele de investiţii finanţate din surse interne și externe nerambursabile.

Exemple: Master Plan judeţean – la nivelul fiecărui judeţ trebuie să existe un Master Plan care trebuie corelat cu strategiile locale. Master planul trebuie elaborate de judeţ; Strategie locala a serviciului de alimentare cu apă – fiecare UAT trebuie să aprobe o strategie care să stabilească obiective, programe de investiţii, etc; – Strategia ADI – document de politici publice elaborate și aprobat de ADI, în conformitate cu Master planul judeţean/zonal și conţine planul de investiţii și lista investiţiilor prioritare. Dintre toate aceste noi definiţii introduse, foarte important este prețul/tarif uni și strategie de tarifare – care prevede ca prețul / tarifu unic asigură acoperirea costurilor de operare și a costurilor de investiții. În situația în care există sesizări, plângeri cu privire la prețul/tariful unic, operatorul poate justifica acest lucru, scoțând în evidență investițiile majore

– prin art. 12, al. 1, lit. m se prevede că unitățile administrativ teritoriale pot emite hotărâri prin care se stabilesc măsuri de protecție socială pentru plata serviciului de alimentare cu apă și de canalizare și acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru persoanele și locuințele/gospodăriile populației la care este depășită rata de suportabilitate, în condițiile legii;

Prevederile acestui articol nu pot fi aplicate în prezent deoarece la art. 3 se prevede ca în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice vor elabora norme metodologice privind acordarea ajutoarelor sociale prevăzute la art. 12, alin (1) lit. m din Legea nr. 241/2006

– art. 27 aduce o noutate absolută, cu efecte importante, în sens negativ, în bugetele operatorilor de apă – canal, prin instituirea dreptului de trecere pentru sistemele de apă canal asupra terenurilor afectate de lucrări de execuție, reabilitare și întreținere. Acest drept de trecere se exercită cu titlu gratuit, în cazul terenurilor aparținând proprietății publice sau private a statului sau a unităților administrativ teritoriale sau cu justa despăgubire în cazul terenurilor aparținând unor persoane fizice sau juridice de drept privat.

– art. 28, prin completările cu 4 aliniate, reglementează condiţiile de construire a branşamentelor proprii de apă în imobilele condominiu astfel: acestea se execută de către utilizatorii individuali în condiţiile legii și a avizului de bransare emis de operator; se predau cu titlu gratuit, inclusiv contorul, autorității administraţiei publice locale; recepţia și preluarea branşamentului ca mijloc fix se efectuează conform legislaţiei în vigoare; evacuarea apelor uzate de la utilizatorii individuali din imobilele de tip condominiu care și-au realizat branşamente proprii de apă se face la instalaţiile interioare comune de canalizare.

– art. 31, reglementează posibilitatea și modul de incheiere al contractelor individuale în condominium, condiţionat din punct de vedere ethnic fie de montarea unor contoare cu citire la distanță în cazul distribuţiei vertical , fie de contorizarea în spațiile commune în cazul distribuţiei pe orizontală, astfel încât operatorul să aibă acces la aparatele de măsură, cumulative cu sarcina prevăzută în sarcina utilizatorilor de a preda operatorului toate certificatele de verificare metrological ale acestora. De asemenea, contoarele sus menţionate trebuie să fie de acelaşi tip iar contractarea individuală trebuie aprobată în unanimitate de către toți membrii din condominium. Prin încheierea contractului individual în condominium se păstrează limita de proprietate și separarea instalaţiilor la contorul de branşament ca și în prezent, iar utilizatorii individuali au o serie de obligaţii. În acelaşi sens, se reglementează modul de facturare al diferențelor înregistrate între contorul de branşament și suma contoarelor individuale, legiuitorul statuind că eventualele diferențe se repartizează egal pe unitate imobiliară și se facturează individual.

– completarea art. 31 cu alin. 5 reprezintă un deziderat vechi al operatorilor de apă și canal, o cerinţă formulată de la începutul aplicării programului POS Mediu, urmare a conduitei multor proprietari de imobile situate în zone unde există sisteme publice de canalizare și care refuză racordarea acestor imobile la noua reţea: „utilizatorii persoane fizice sau juridice inclusiv cele care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou înfiinţate, daca aceştia nu deţin staţii de epurare avansate care respecta condiţiile de descărcare a apelor epurate in mediul natural”. Art. 39 prin nou introdusul aliniat 4 instituie contravenţie fapta următoare: „constituie contravenţie nerespectarea de către utilizator a prevederilor art 31 alin. 5 și se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei” iar art. 40 se completează cu un alin. 1 cu următorul cuprins: „constatarea contravenţiei si aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 39 alin. 41 se face de către personalul împuternicit al Gărzii Naţionale de Mediu”. În temeiul acestor prevederi, operatorii pot sesiza Garda de Mediu.

– o modificare cu consecinţe extrem de importante in planul mecanismului de recuperare a creanţelor deţinute de operatorii de apa impotriva utilizatorilor o reprezintă procedura/modul de obţinere a titlului executoriu pe care sa il puna in executare operatorul – creditorul „factura individuala pentru serviciul de alimentare cu apa si de canalizare constituie titlu executoriu”.

În prezent, pentru debitele scadente si neachitate de utilizatori, operatorul formulează cereri de chemare în judecată: cerere cu valoare redusă – timbrată cu 50 lei, cerere pe drept comun – timbrată la valoare sau ordonanţe de plată – timbrate cu 200 de lei. Soluţionarea unui dosar poate dura și 12 luni. Potrivit acestei prevederi, factura constituie titlu executoriu. Titlurile executorii, altele decât cele judecătoreşti, pot fi puse în executare numai dacă sunt investite cu formula executorie.

În funcţie de practica instanţelor si de costurile efectuate se va alege metoda de recuperare a debitelor restante.

– art. 32, prin cele două noi aliniate, 5 și 6, oferă posibilitatea asociaţiilor de proprietari/locatari, în calitate de cedenți, să cesioneze către operatori în calitate de cesionari, în vederea recuperării debitelor în imobilele de tip condominiu cu vechime mai mare de 60 de zile, în cazul în care valoarea debitelor reprezintă cel mult 15% din valoarea lunară a facturii aferente fiecărui branşament.

Operatorii regionali nu au dreptul să sisteze furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare în imobilele tip condominiu dacă sunt îndeplinite condiţiile de la articolele sus menţionate.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: ACCIDENT la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit în giratoriul din zona Pieței agroalimentare Cetate

Publicat

Un accident rutier s-a produs luni dimineața, în giratoriul aflat în zona Pieței agroalimentare Cetate din Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, cel mai probabil după ce unul dintre șoferi nu a acordat prioritate.

Evenimentul rutier s-a produs în giratoriul aflat la intersecția dintre Bulevardul Revoluției 1989 și strada Toporașilor din Alba Iulia.

Un cititor Alba24 a surprins pe imagini mașinile avariate.

Este vorba despre un autoturism marca VW și un altul marca Land Rover.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele PLUS Alba, Mihail David: ”Deputatul Beniamin Todosiu este un mincinos”. Conflictul în alianța cu USR continuă

Publicat

Conflictul din interioriul Alianței USR PLUS Alba făcut public de președintele USR, Benianim Todosiu, pare a fi departe de sfârșit.

 Mihail David, președintele PLUS Alba, a reacționat luni dimineață, într-un drept la replică, asta după ce în timpul unei conferințe de presă susținută sâmbătă, a declarat că Todosiu e liber să aibă orice opine vrea el. 

”Deputatul Beniamin Todosiu este un mincinos”, așa și-a început președintele PLUS Alba, Mihail Todosiu, dreptul la replică, transmis pe adresa redacției alba24.ro, pe care îl redăm mai jos. 

”Deputatul Beniamin Todosiu este un mincinos. Am scris de două ori această propoziție și de două ori am șters-o, nervos și dezamăgit. Nu am șters-o pentru că e îmi e coleg de partid, ci pentru că mi-am dat seama că ideea în sine mă face să mă simt rău.

Am văzut astfel de apucături destul de des în alianța noastră sau chiar la noi în partid. Nu sunt surprins, pentru că îmi dau seama că dincolo de bunele noastre intenții rămân unele moravuri care s-au impus în societatea noastră. Dublul discurs, minciuna prin omisiune, sabotarea colegilor nu sunt străine în societatea în care trăim.

E una dintre temele importante la care avem mult de lucrat în anii care vin. Le-am promis cetățenilor că vom schimba politica din România.

CITEȘTE ȘI: Conflict deschis în Alianța USR PLUS Alba, după votul de vineri din Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia. Ce s-a întâmplat

În același timp, trebuie să le promitem colegilor noștri de partid că nu vom tolera comportamente lipsite de etică și morală în propriile noastre organizații. Așa că am șters ce scrisesem despre Beniamin Todosiu, pentru că îmi era rușine de rușinea lui și de sentimentele pe care le-ar putea avea colegii noștri.

A fost o ultimă încercare de a-i proteja reputația acestui deputat.

Beniamin Todosiu mi-a transmis că „are resursele necesare să mă denigreze dacă este nevoie”. Îl invit să o facă, dar cu o singură condiție: să fie transparent. Să plătească denigrarea mea, dar să știe toți colegii pe ce a cheltuit banii, ca să nu uite că am promis să fim transparenți. În raportul de activitate să treacă suma cheltuită la capitolul: bani pentru denigrarea lui Mihail David, colegul meu de la PLUS Alba. În rest, mă lasă rece emoțiile și dorințele sale personale, nu îmi e teamă de niciun fel de amenințare, pentru că de partea mea este adevărul.

Totuși, asta nu înseamnă că nu regret situația în care ne găsim și că trebuie să fac această declarație din motive de campanie internă ale unuia sau altuia, indiferent cine e el.

Beniamin Todosiu lansează atacuri false la adresa colegilor săi și spune că noi, cei de la PLUS, ne batem joc de cetățenii din Alba Iulia. De ce crede el asta? Pentru că cei care sunt consilieri locali PLUS au votat pentru mandatarea primarului Gabriel Pleșa să semneze contractul cu compania de transport care a câștigat o licitație publică pe baza unui caiet de sarcini aprobat de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, licitație care nu a fost contestată în instanță. Astfel nu am ajuns în situația foarte probabilă în care din data de 10 martie municipiul putea rămâne fără transport în comun.

Dacă Beniamin Todosiu își închipuie că va folosi Alianța și viitorul partid cum îl taie pe el capul, punând în pericol orașul și locuitorii săi, iar noi o să stăm și o să privim doar pentru că el e parlamentar din partea noastră, îmi e teamă că face confuzie între principii și interese.

Pentru cine nu știe, Beniamin Todosiu este deputat de Alba și Președintele Filialei Județene USR. Poate e stresat de apropiatul proces de fuziune, poate i se pare că e bine să își atace necolegial colegii de Alianță, viitori colegi de partid. Oricum ar fi, de dragul efortului meu și al celor cu care am muncit în anii aceștia, nu mă las intimidat de astfel de apucături. Și nu îmi e teamă că se va supăra cineva pentru că am spus adevărul.

Am venit la PLUS ca să muncesc pentru cetățenii orașului și județului meu, nu să fac combinații și să trag sfori pentru o funcție. Adevărul bate funcția și așa îmi răpește munca la partid mai tot timpul pe care aș putea să îl dedic celor dragi, așa că ar fi rușinos să îi și mint despre ce se întâmplă în politică.

Și din acest motiv nu accept comportamente lipsite de etică și decență cum a fost cel al lui Beniamin Todosiu”, a declarat Mihail David, președintele PLUS Alba.

Context

Confictul intern din cadrul Alianței USR PLUS la nivelul județului Alba a fost făcut public, vineri seara, de președintele USR Alba, deputatul Beniamin Todosiu, după ședința de Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, ședință în care doi consilieri locali PLUS au votat diferit față de colegii lor din USR.

Mai exact, consilierii PLUS Sergiu Vârtei și Ionela Gavrilă au votat pentru mandatarea primarului Gabriel Pleșa de a semna contractul de atribuire a societății STP pentru gestionarea transportului local, în timp ce consilierii locali din USR au votat împotrivă sau s-au abținut.

CITEȘTE ȘI: Scandalul dintre Primăria Alba Iulia și firma de transport STP: PLUS explică de ce nu a votat cu USR în Consiliul Local

Mai multe surse politice au susținut că în interiorul Alianței USR PLUS Alba, încă dinainte de alegerile locale din 2020, există un conflict între cele două formațiuni, însă acesta nu a fost făcut public până vineri, 26 februarie.

La scurt timp după ședința de Consiliu Local, Beniamin Todosiu, într-o postare pe Facebook, preciza: cei doi consilieri locali PLUS ”și-au bătut joc de albaiulieni și au angajat primăria într-un contract despre care există suspiciuni rezonabile că e păgubos și cu vădite semne de ilegalitate”.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Consiliul Național al Elevilor nu este de acord cu venirea la școală în scenariul roșu pentru cei din clasele VIII și XII

Publicat

Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că dezaprobă ideea ca tinerii din clasele terminale să meargă la şcoală în condiţiile în care localitatea în care învaţă se află în scenariul roşu şi solicită ca aceştia şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că ia în calcul ca elevii din clasa a VIII-a şi clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă şcoala este încadrată în scenariul roşu de funcţionare.

„Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Naţional al Elevilor, în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate în mod corespunzător. În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea impunerii obligativităţii elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare şi, astfel, solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde se aplică scenariul roşu”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit CNE, este important ca fiecare elev major sau părinte să poată decide, de la caz la caz, indiferent de scenariul în care este încadrată şcoala, modul de desfăşurare a cursurilor.

„Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roşu, din cauza numărului mare de infectări, elevii majori sau părinţii elevilor minori sunt îndreptăţiţi să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la şcoală şi să închizi ochii în faţa unui pericol semnificativ”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în luna MARTIE. Variații mari de temperatură, zilele cu ploi și ninsori. Prognoza meteo lunară

Publicat

Vremea în luna martie se anunță a fi una capricioasă, cu variații mari de temperatură de la o săptămână la alta. Nu scăpăm nici de reprize de ploi sau ninsori.

Vor fi câteva zile cu maxime de aproape 20 de grade, iar apoi vremea se răcește până la 4-5 grade. ”Tiparul” se repetă aproape în fiecare săptămână. Abia spre finalul lunii se mai stabilizează la valori medii de 15 grade.

Vezi MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și SMS de Mărţişor

În județul Alba, perioade cu ploi/ninsori sunt anunțate în jurul datelor de 7, 11, 14, 15, 21, 27 și 30 martie.

Prognoza meteo la nivel național, luna martie 2021 – sursa ANM:

Săptămâna 1-7 martie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregi țări.

Precipitațiile vor fi deficitare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane din jumătatea vestică a țării.

Citește și Tradiţii şi superstiţii de 1 Martie. Semnificaţiile mărţişorului, simbol al primăverii

Săptămâna 8-14 martie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu o tendință ușor deficitară în regiunile extracarpatice.

Săptămâna 15-21 martie

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 22-29 martie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate