Connect with us
Advertisement

Eveniment

Familia din Alba Iulia cu casa în zona de protecție a autostrăzii a câștigat lupta cu CNAIR. Ce sumă a obținut în instanță

Publicat

Familia din Oarda (cartier al municipiului Alba Iulia) a cărei locuinţă este grav afectată de şantierul autostrăzii Sebeş – Turda, aflat la câţiva metri de proprietate, a câştigat definitiv procesul prin care a solicitat daune materiale şi morale. 

Astfel, prin sentinţă definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia, s-a stabilit că reclamanţii vor primi daune totale de 85.000 de euro.

Suma de 70.000 de euro reprezintă daune materiale, iar 15.000 de euro sunt daunele morale.

Decizia va deveni executorie după ce va fi motivată şi comunicată părţilor.

Familia a dat în judecată CNAIR, Ministerul Finanţelor şi Guvernul, iar hotărârea a fost pronunţată în 6 martie 2020.

  • ”(…) Este evident că reclamanţilor le este afectat exerciţiul dreptului de proprietate prin îngrădirea atributelor de posesie, folosinţă şi dispoziţie, aceştia neputându-le exercita în mod absolut şi exclusiv analizând situaţia concretă din speţă prin prisma jurisprudenţei CEDO în materie, instanţa constată că, deşi reclamanţii păstrează formal dreptul de dispoziţie asupra imobilului, prin modalitatea de stabilire a traseului autostrăzii a avut loc o ingerinţă în dreptul lor de proprietate care a suferit serioase limitări, ca urmare a interdicţiilor impuse de amplasamentul în zona de protecţie. Atributul folosinţei este încălcat prin faptul că deşi sunt proprietari, aceştia nu sunt lăsaţi să utilizeze imobilele conform intereselor proprii, în acest mod, orice utilizare a terenului devenind imposibilă, iar o eventuală demarare a unor construcţii fără actele administrative prevăzute de lege, fiind calificată ca infracţiune”, a precizat Tribnalul Alba în hotărârea care a rămas definitivă.

Ce s-a întâmplat:

Autoritățile au îngustat culoarul de expropriere strict în jurul unor gospodării din zonă, pe care le-au ocolit și i-au lăsat pe locuitori într-un adecărat șantier. Disconfortul acestora durează deja de ani de zile, timp în care au fost ignorați.

Printr-o decizie a Consiliului Local Alba Iulia, zona a fost ”reamenajată”. Rezultatul, o aberație. Familia are o treime din locuință în intravilan și două treimi în extravilan. Linia imaginară secționează casa prin hol, o aberație de care a fost în stare Statul Român.

Instituțiile statului nici măcar nu s-au sincronizat, după atâția ani. La cartea funciară, terenul figurează ca fiind în intravilan, iar la taxe și impozite în extravilan.

În ceea ce privește casa acestei familii… construcția este și în intravilan, și în extravilan.  Din totalul de 1140 de metri pătrați,  în intravilan au rămas 290 de metri pătrați.

  • „Nu doresc nimănui să rămână într-un șantier, la baza unui viaduct. Până nu trăiești asta, nu înțelegi. Toți factorii stresanți au fost asupra noastră. Viaductul are rădăcina la 40 de metri. Au forat cu foreze de mare putere… Am făcut nenumărate adrese la instituțiile statului, și anume, la Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică… Am sunat și la 112. Când au venit m-au certat” a spus pentru Alba24, Flori Lăncrănjan, proprietara casei.

Cert este că statul a pierdut bani, din cauză că nu a dorit să cumpere casa acestei familii încă de la început.

Alba24 a scris pe larg despre acest subiect:

VIDEO REPORTAJ: Autostrada dintre case. Cum îi tratează statul pe oamenii abandonați pe traseul A10 Sebeș-Turda

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement