EVENIMENT
Fapta pentru care un bărbat din Alba va sta un an și nouă luni după gratii. Condamnat după mai bine de doi ani de judecată

Un bărbat din Alba a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare cu executare, după mai bine de doi ani de judecată pe rolul instanțelor din Alba.
Fapta pentru care a fost condamnat este nerespectarea unui ordin de protecție, la care s-a adăugat o condamnare mai veche pentru distrugere.
Mai exact, în cursul anului 2018, în luna mai, la cererea soției, pe numele bărbatului a fost emis un ordin de protecție care îi interzicea să se mai apropie de familie, sau de locuința comună. Bărbatul a plecat să locuiască la o altă adresă.
Însă, câteva luni mai târziu, în data de 18 august bărbatul s-a întors în Bistra și și-a vizitat mama. A doua zi, mama bărbatului a decedat.
O zi mai târziu bărbatul a vrut să ia legatura cu familia sa, dar soția nu a dorit acest lucru și au plecat la o rudă. Bărbatul a fost scos din locuință de către polițiști.
Noaptea, în jurul orelor 23:00, ”aflat în stare de ebrietate, inculpatul D.G. a revenit la imobilul din loc. Bistra, și a pătruns în locuință, prin spargerea unui geam de la parter. Soția a fost anunțată de un vecin, despre revenirea inculpatului, astfel că a sesizat poliția prin intermediul 112.
Inculpatul a fost găsit de organele de poliție dormind, pe o canapea, în interiorul locuinței. Datorită stării de ebrietate în care s-a aflat, a fost transportat la Spitalul Orășenesc Câmpeni, unde a rămas, până a doua zi.
Inculpatul D. G.a motivat că a pătruns în jurul orelor 12:40 în imobil, cu scopul de a se schimba de haine, pentru a merge la priveghi și înmormântare. Nu a menționat nici o justificare, cu privire la pătrunderea din timpul nopții în locuință”, se arată în motivarea instanței.
Pentru nerespectarea ordinului de protecție, bărbatul a fost condamnat în data de 18 decembrie 2019, la Judecătoria Câmpeni, la o lună de închisoare, însă la pedeapsa finală s-a mai adăugat o condamnare de un an și opt luni pentru o altă faptă comisă 2018.
În data de 10 martie 2021, instanța superioară, Curtea de Apel Alba Iulia a respins apelul bărbatului la sentința dată de magistrații Judecătoriei Câmpeni și l-au condamnat definitiv la pedeapsa cu închisoare cu executare.
La data de 11 martie 2021, în jurul orei 13.30, polițiștii din Bistra l-au depistat și reținut pe un bărbat de 58 de ani din comuna Bistra, posesor al unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de către Judecătoria Câmpeni.
Condamnatul a fost depus la Penitenciarul Aiud în vederea executării pedepsei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

EVENIMENT
Concediu 2022: Grecia, pe locul doi în lume la numărul de plaje cu steag albastru. Cele mai multe sunt în Halkidiki

Grecia se menţine pe locul doi al ţărilor cu cele mai multe plaje cu steag albastru anul acesta, cu 581 – cu 14 mai multe decât în 2021, după Spania aflată pe primul loc, a anunţat marţi Societatea elenă pentru protecţia naturii citată de EFE.
În timp ce Spania şi-a doborât din noul recordul cu 621 de steaguri, Grecia şi-a instalat steagurile albastre în 581 de plaje, 15 porturi sportive şi 6 ambarcaţiuni turistice.
Vacanță în Grecia 2022: Reguli de călătorie anunțate de autoritățile elene pentru noul sezon. Ce restricții au fost eliminate
Astfel, 14 % dintre cele peste 4.000 de plaje premiate în 49 de ţări, care participă la această clasificare a Fundaţiei pentru Educaţia de Mediu (FEE), se află în Grecia.
Zona din Grecia care a acumulat cele mai multe steaguri albastre anul acesta este peninsula Halkidiki din nordul ţării, cu 96 de steaguri repartizate de-a lungul litoralului, urmată de insula Creta, regiunea Attica şi insula Rodos, potrivit Greekcitytimes.
Ce este steagul albastru
Steagul albastru este un certificat pentru calitatea de mediu acordat anual din 1987 de FEE, cu sediul în Danemarca, şi care se acordă pentru curăţenie, frumuseţea peisajului şi infrastructura bine dezvoltată.
Printre alte criterii necesare pentru a obţine steagul albastru se numără şi siguranţa celor care se scaldă şi a vizitatorilor, calitatea serviciilor, alături de protejarea şi gestionarea sustenabilă a bogăţiei naturale a zonei de coastă, potrivit Agerpres.

Portokali Beach Sithonia – Alba24
Deşi se are în vedere mai ales protecţia mediului, steagul albastru are şi o amplă valoare turistică, întrucât este vorba despre unele dintre zonele cele mai vizitate.
Anul acesta, Grecia înregistrează cifre semnificative de turişti şi se aşteaptă ca, după restricţiile impuse de pandemie, vara aceasta cifrele să fie comparabile cu cele din 2019, considerat cel mai bun an din istoria turismului elen.
Vacanța 2022. Concediul în Grecia va fi mai scump anul acesta. Cât va costa un gyros, o bere sau o cină cu fructe de mare
Prețurile în Grecia au înregistrat rate de creștere foarte mari în ultimele luni, aproape cele mai mari din ultimele două decenii, potrivit presei elene. Totuși, țara rămâne una dintre cele mai ieftine și plăcute destinații de vacanță și în 2022.
De exemplu, celebrul gyros grecesc costă deja 4 euro, dar dacă este servit pe farfurie, poate ajunge și la 7 euro, scrie și publicația sârbă Telegraph Business.
Prețuri estimate pentru Grecia 2022
Siteul specializat nomadicmatt.com a făcut o analiză a ceea ce ar trebui să aștepte turiștii sezonului 2022 în Grecia. Prețurile sunt exprimate în euro.
- Cameră privată de la hostel: 30-60 euro/noapte (deși, pe Santorini sau Mykonos poate ajunge până la 75 de euro)
- Dormitor comun la hostel: 15-20 de euro
- Hotel cu buget redus: 40-60/noapte (deși, uneori, puteți găsi pensiuni de până la 25)
- Gyros (și alte mâncăruri ieftine de mâncare): 2-3-4 euro
- Pahar de vin la restaurant: 2,5–4 euro
- Apă îmbuteliată la magazin alimentar: 0,30 euro
- Apă îmbuteliată (într-un restaurant): 1 euro
- Salată grecească: 5,50–8 euro
- Felul principal grecesc: 8-12 euro
- Cina fructe de mare: 15-20 euro
- Prânz: 10-12 euro
- Cocktail-uri: 12-15 euro
- Bere: 2-4-5 euro
- Tururi turistice: 15-50 euro
- Tururi cu barca: 10-35 euro
- Feriboturi: 25-70 euro
- Autobuze/metrouri publice intraurbane: 1-2 euro/cursă
- Muzee majore/situri istorice: 10-20 euro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
FOTO: INCENDIU pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș. Autoutilitară distrusă de flăcări, șoferul, cu atac de panică

O autoutilitară a fost distrusă în incendiu, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș, în apropiere de tunel, joi după-amiaza. Traficul rutier a fost blocat temporar.
UPDATE, ora 19:00 – Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier pe Autostrada A1 a fost reluat.
Potrivit ISU Sibiu, pompieri militari din cadrul ISU Sibiu au intervenit de urgență cu o autospecială de stingere și un echipaj SMURD pe autostrada A1, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o autoutilitară.
La sosirea forțelor incendiul se manifesta generalizat la cabina autoutilitarei.
Șoferul a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD. A refuzat transportul la spital.
Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier este blocat din cauza acestui incident pe A1, km. 264, Sibiu – Sebeș, înainte de intrarea în tunel, zona Cristian – Săcel.
Infotrafic Poliția Română a anunțat la ora 18.30 că traficul rutier este oprit pe benzile sensului de mers Sibiu – Sebeș – Deva, valorile de trafic fiind în creștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
EVENIMENT
VREMEA în ALBA până duminică: temperaturi de vară, o furtună. Prognoza meteo de weekend, 20-22 mai

Vremea se încălzește din nou în județul Alba, în acest weekend. Vor fi maxime de 28-29 de grade Celsius, în zonele joase. Sâmbătă, este anunțată furtună.
Dacă sâmbătă va fi cea mai caldă zi din weekend, cu temperaturi ce se apropie de 30 de grade, duminică va fi mai răcoros.
La munte, maximele se vor încadra între 12-18 grade la Oașa, respectiv 17-22 grade la Arieșeni.
Prognoza meteo de weekend, 20-22 mai, în localități din județul Alba
Vineri, 20 mai
Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit
Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; parțial însorit
Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
Ocna Mureş: minime de 8 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nori și soare
Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
Câmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; parțial însorit
Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Sâmbătă, 21 mai
Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; o furtună
Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună
Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime 18 grade Celsius; o furtună
Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună
Abrud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună
Câmpeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună
Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună
Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; o furtună
Duminică, 22 mai
Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; parțial însorit
Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit
Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit
Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit
Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit
Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit
Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; parțial însorit
Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit
Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
Câmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; parțial însorit
Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit
Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; parțial însorit
sursa: accuweather.com
EVENIMENT
FOTO: Cine este primul preot militar din structurile MAI din județul Alba. A depus jurământul la Jandarmerie

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, a depus jurământul primul preot militar din structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, anunță Jandarmeria Alba.
Este vorba despre preotul militar Dorin Ursu.
Primul preot militar din structurile MAI din Alba
Părintele Dorin Ursu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este doctorand al Școlii Doctorale de Teologie din Alba Iulia.
În 2013-2022, a activat ca redactor la postul Radio Reîntregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Începând din luna iunie a anului 2018, este preot paroh al Parohiei Ortodoxe Presaca Ampoiului, protopopiatul Alba Iulia.
În urma promovării examenului desfășurat la Patriarhia Română, la începutul acestui an, devine primul preot militar din structurile Ministerului Afacerilor Interne din Județul Alba, transmite Jandarmeria.
Ceremonie la IJJ Alba
La ceremonia organizată cu ocazia începerii activității a preotului militar au participat inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, colonel Marius-Claudiu Giurea, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Alba, comisar șef Florin-Constantin Dogaru, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al Județului Alba, locotenent-colonel Nicolae-Ovidiu Costea.
De asemenea, alături de autoritățile locale și invitați, au fost prezenți și preoți militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale: Marius Soponaru, Sorin Medrea, Emanuel Cășvean, Radu Cotuțiu și Mihai Venter.
În cadrul evenimentului, părintele Constantin Bratu, preot militar în cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a oficiat o slujbă de binecuvântare și mulțumire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News