Administrație
Fără fum, miros de mâncare și mai puține trăsuri în Cetatea Alba Iulia. Reguli noi la licitația din aprilie
Mâncarea dă viață locului și de cele mai multe ori pofta pentru o mică gustare ne face să ieșim din casă. Cetatea Alba Carolina nu a fost niciodată vizitată sau cunoscută datorită mâncării, încă puținele tonete care îți pregăteau pe loc ceva dulce erau preferatele albaiulienilor și ale turiștilor, dovadă că doar la ele existau cozi. Începând cu data de 1 mai, plăcintele, kurtos colacul și clătitele făcute pe loc vor dispărea. Comercianții vor fi nevoiți să găsească o nouă soluție pentru pregătirea mâncării deoarece administrația locală nu mai dorește miros de mâncare și fum în Cetate.
Un nou regulament de funcționare a spaţiilor comerciale mobile, „trăsurile” din Cetatea Alba Carolina, a fost aprobat în ultima ședință de CL Alba Iulia și schimbările făcute nu îi favorizează deloc pe viitorii comercianți. Cei care sunt în acest moment proprietarii trăsurilor s-ar putea să-și piardă locul deoarece o nouă licitație va avea loc luna viitoare. Prețul de pornire la licitație pentru căruțele care au domeniul de activitate alimentație publică a ajuns să fie de cinci ori mai mare decât cel propus inițial, de la 120 de euro a sărit la 500 de euro lunar, plus o garanție de 3.000 de euro.
Pe lângă faptul că vor avea de plătit aceste sume de bani, micii „bucătari” nu vor mai fi lăsați să-și prepare mâncare în Cetate. Comercianții vor trebui să găsească o nouă metodă pentru a veni cu mâncarea gata pregătită.
„Am transformat și partea aia într-un talcioc. Mai trebuie mici și bere. Suntem lângă Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail, în mod normal nici nu ar trebui să stați acolo pentru că este o chestiune de protecție a monumentului. Nu sunt de acord cu pregătirea kurtos colacului”, spunea primarul în ședință.
Singurii favorizați de această măsură rămân cei cu unica terasă unde se servește mâncare în Cetate, Carolina Cafe.
O nouă schimbare este că în loc de 18 tonete, doar 13 vor mai fi scoase la licitație. De asemenea, personalul care va lucra la trăsurile din Cetate va fi îmbrăcat în portul tradițional românesc sau de epocă.
Pentru căsuțele care se ocupă cu artizanat, prețul de pornire a licitației va fi de 100 de euro. Licitația va avea loc pe parcursul lunii aprilie.
1 mai
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
flamanzila
miercuri, 28.03.2018 at 19:10
pana acum am tot criticat masurile primarului Hava dar cu privire la masura luata –jos palaria. zona istorica sa ramana istorica nu zona comerciala. cine vrea mancare are la dispozitie localurile care sunt create pt.acest lucru. si sunt destule in oras.
albaiulian
miercuri, 28.03.2018 at 22:05
Asa ma flamanzila doar la Carolina se poate manca. lasa ca venim cu sandwich urile de acasa si stam sa ne uitam la „statuile stravechi” ; poate deschide si supermarketul de langa facultate nu stii ce program are?! am uitat , ala i muzeu -se viziteaza pietriile dinauntru. Hava are el anumite obligatii si interese ar trebui sa mai lase si pe altul si sa vada de nepoti ca se plictisesc in orasul asta smart
Flamanzila du-te viziteaza cu stomacul gol
Doar eu
miercuri, 28.03.2018 at 23:48
Ce idee tâmpită. Micii comercianti din ce in ce mai greu se descurca…. Asta se urmărește. Chiria mare, conditii proaste și paba la urma esti obligat sa renunți. Si așa nu poti avea o afacere cat de mica in România.
Doki
joi, 29.03.2018 at 14:48
Viziune pe termen lung a primarului Hava . Nasol. Toata ziua se plang la primarie ca orasul, implicit cetatea este un obiectiv de o zi.Dar ce oferim turistilor ??? In afara de bicicletele cu 4 roti si cele electrice chiar nu mai ramane altceva de facut in cetate(pa langa vizitat muzeu si admirat ziduri). Tirul cu arcul a fost scos intr-un mod politienesc ce aduce aminte de epoca de aur. Desi timp de 5 ani nu a provocat nici un accident dintr-o data se trezi unu’ ca e periculos, chiar daca a venit la fata locului un ofiter de la Arme si munitii si a zis ca e OK respecta normele legale, nu s-a mai aprobat. Motiv? De 2 ori pe an primaria are nevoie de acel loc verde de langa Carolina Cafe si decat sa se deranjeze sa se inteleaga pe teren mai bine „interzicem” activitatea. Pentru 2 evenimente pe an facem praf un sezon si o activitate inedita la care turistii petreceau inca cel putin o jumatate de ora si faceau si zeci de poze pe care mai apoi le puneau pe net, deci implicit promovare GRATUITA !!! Ma intreb oare placintele si cozonacul secuiesc pe cine a deranjat? Cred ca fumurile sunt doar o gaselnita. De fapt o fi vorba de vechea zicala romaneasca:” Sa moara capra vecinului” adica daca la clatite si cozonac e coada atunci sa le dam in cap. In loc sa aducem alte si alte activitati, de ex. statui vivante, un mini parc de distractii facut in stil sa zicem interbelic ,… etc etc si uite asa, din lipsa de viziune mintile iluminate pun bete’n roate …
Miki
joi, 29.03.2018 at 21:57
Nenea Hava nu dă mâncare la turiști !!!
El dă mâncare (și dale) la ai lui (consilieri și amici)…
Ale cui sunt Carolina, Gavroche ???
Când tu duci copii peste tot in campanie, nu le dai și lor nimic?
Dai la niste căruțași ?
Auzi frate, e in fata catedralei, pai de ce nu le zici sa meargă mai jos pe “traseu” ca e singurul loc pe unde se plimba oamenii cu copiilor lor… iar voi îi trimiteti in restaurante sau sa-și ia sandwich cu ei !
Domnu’ primar, atot puternice!, oamenii nu sunt prosti !
Eu chear vroiam sa găsesc mai multe locuri cu mancare “pe traseu”…acolo imi plimb copilul…
TheMother****r
vineri, 30.03.2018 at 12:14
ok .. de acord, atunci hai sa inchidem si toate localurile deschise in santurile cetatii. Utilizarea acestora in modul actual, distruge galeriile in care sunt amenajate. Muzica inseamna vibratie, vibratia se transmite in pereti care fisureaza si se distrug. Asa ca daca vrem sa protejam partea istorica a orasului, hai sa luam masurile pana la capat. nu ?