Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fără fum, miros de mâncare și mai puține trăsuri în Cetatea Alba Iulia. Reguli noi la licitația din aprilie


Publicat

Mâncarea dă viață locului și de cele mai multe ori pofta pentru o mică gustare ne face să ieșim din casă. Cetatea Alba Carolina nu a fost niciodată vizitată sau cunoscută datorită mâncării, încă puținele tonete care îți pregăteau pe loc ceva dulce erau preferatele albaiulienilor și ale turiștilor, dovadă că doar la ele existau cozi. Începând cu data de 1 mai, plăcintele, kurtos colacul și clătitele făcute pe loc vor dispărea. Comercianții vor fi nevoiți să găsească o nouă soluție pentru pregătirea mâncării deoarece administrația locală nu mai dorește miros de mâncare și fum în Cetate.

Un nou regulament de funcționare a spaţiilor comerciale mobile, „trăsurile” din Cetatea Alba Carolina, a fost aprobat în ultima ședință de CL Alba Iulia și schimbările făcute nu îi favorizează deloc pe viitorii comercianți. Cei care sunt în acest moment proprietarii trăsurilor s-ar putea să-și piardă locul deoarece o nouă licitație va avea loc luna viitoare. Prețul de pornire la licitație pentru căruțele care au domeniul de activitate alimentație publică a ajuns să fie de cinci ori mai mare decât cel propus inițial, de la 120 de euro a sărit la 500 de euro lunar, plus o garanție de 3.000 de euro.

Pe lângă faptul că vor avea de plătit aceste sume de bani, micii „bucătari” nu vor mai fi lăsați să-și prepare mâncare în Cetate. Comercianții vor trebui să găsească o nouă metodă pentru a veni cu mâncarea gata pregătită.

„Am transformat și partea aia într-un talcioc. Mai trebuie mici și bere. Suntem lângă Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail, în mod normal nici nu ar trebui să stați acolo pentru că este o chestiune de protecție a monumentului. Nu sunt de acord cu pregătirea kurtos colacului”, spunea primarul în ședință.

Singurii favorizați de această măsură rămân cei cu unica terasă unde se servește mâncare în Cetate, Carolina Cafe.

O nouă schimbare este că în loc de 18 tonete, doar 13 vor mai fi scoase la licitație. De asemenea, personalul care va lucra la trăsurile din Cetate  va fi îmbrăcat în portul tradițional românesc sau de epocă.

Pentru căsuțele care se ocupă cu artizanat, prețul de pornire a licitației va fi de 100 de euro. Licitația va avea loc pe parcursul lunii aprilie.

 

1 maiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. flamanzila

  miercuri, 28.03.2018 at 19:10

  pana acum am tot criticat masurile primarului Hava dar cu privire la masura luata –jos palaria. zona istorica sa ramana istorica nu zona comerciala. cine vrea mancare are la dispozitie localurile care sunt create pt.acest lucru. si sunt destule in oras.

 2. albaiulian

  miercuri, 28.03.2018 at 22:05

  Asa ma flamanzila doar la Carolina se poate manca. lasa ca venim cu sandwich urile de acasa si stam sa ne uitam la „statuile stravechi” ; poate deschide si supermarketul de langa facultate nu stii ce program are?! am uitat , ala i muzeu -se viziteaza pietriile dinauntru. Hava are el anumite obligatii si interese ar trebui sa mai lase si pe altul si sa vada de nepoti ca se plictisesc in orasul asta smart
  Flamanzila du-te viziteaza cu stomacul gol

 3. Doar eu

  miercuri, 28.03.2018 at 23:48

  Ce idee tâmpită. Micii comercianti din ce in ce mai greu se descurca…. Asta se urmărește. Chiria mare, conditii proaste și paba la urma esti obligat sa renunți. Si așa nu poti avea o afacere cat de mica in România.

 4. Doki

  joi, 29.03.2018 at 14:48

  Viziune pe termen lung a primarului Hava . Nasol. Toata ziua se plang la primarie ca orasul, implicit cetatea este un obiectiv de o zi.Dar ce oferim turistilor ??? In afara de bicicletele cu 4 roti si cele electrice chiar nu mai ramane altceva de facut in cetate(pa langa vizitat muzeu si admirat ziduri). Tirul cu arcul a fost scos intr-un mod politienesc ce aduce aminte de epoca de aur. Desi timp de 5 ani nu a provocat nici un accident dintr-o data se trezi unu’ ca e periculos, chiar daca a venit la fata locului un ofiter de la Arme si munitii si a zis ca e OK respecta normele legale, nu s-a mai aprobat. Motiv? De 2 ori pe an primaria are nevoie de acel loc verde de langa Carolina Cafe si decat sa se deranjeze sa se inteleaga pe teren mai bine „interzicem” activitatea. Pentru 2 evenimente pe an facem praf un sezon si o activitate inedita la care turistii petreceau inca cel putin o jumatate de ora si faceau si zeci de poze pe care mai apoi le puneau pe net, deci implicit promovare GRATUITA !!! Ma intreb oare placintele si cozonacul secuiesc pe cine a deranjat? Cred ca fumurile sunt doar o gaselnita. De fapt o fi vorba de vechea zicala romaneasca:” Sa moara capra vecinului” adica daca la clatite si cozonac e coada atunci sa le dam in cap. In loc sa aducem alte si alte activitati, de ex. statui vivante, un mini parc de distractii facut in stil sa zicem interbelic ,… etc etc si uite asa, din lipsa de viziune mintile iluminate pun bete’n roate …

 5. Miki

  joi, 29.03.2018 at 21:57

  Nenea Hava nu dă mâncare la turiști !!!

  El dă mâncare (și dale) la ai lui (consilieri și amici)…
  Ale cui sunt Carolina, Gavroche ???

  Când tu duci copii peste tot in campanie, nu le dai și lor nimic?
  Dai la niste căruțași ?

  Auzi frate, e in fata catedralei, pai de ce nu le zici sa meargă mai jos pe “traseu” ca e singurul loc pe unde se plimba oamenii cu copiilor lor… iar voi îi trimiteti in restaurante sau sa-și ia sandwich cu ei !

  Domnu’ primar, atot puternice!, oamenii nu sunt prosti !

  Eu chear vroiam sa găsesc mai multe locuri cu mancare “pe traseu”…acolo imi plimb copilul…

 6. TheMother****r

  vineri, 30.03.2018 at 12:14

  ok .. de acord, atunci hai sa inchidem si toate localurile deschise in santurile cetatii. Utilizarea acestora in modul actual, distruge galeriile in care sunt amenajate. Muzica inseamna vibratie, vibratia se transmite in pereti care fisureaza si se distrug. Asa ca daca vrem sa protejam partea istorica a orasului, hai sa luam masurile pana la capat. nu ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Construirea „Muzeului Copilului” la Alba Iulia, scoasă la licitație. Ce funcțiuni va avea clădirea și cât va costa

Publicat

mc

Construirea „Muzeului Copilului” la Alba Iulia intră în linie dreaptă. Primăria a scos la licitație lucrările de proiectare și execuție a complexului multifuncțional destinat activităților educative, recreative și socio – culturale.

Muzeul va fi unul inedit în Transilvania și chiar în România, cu dotări pentru joacă, dar și pentru învățare. Clădirea va fi construită în cartierul Tolstoi, pe strada Marcus Aurelius, și va costa peste 9,2 milioane de lei, fără TVA.  

Primăria Alba Iulia a lansat joi în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare faza DTAC+PT+detalii executie +caiet de sarcini, verificarea tehnică de calitate a documentatiilor, inclusiv servicii de asistenta tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor privind obiectivul „Construire, dotare și operaționalizare complex multifuncțional – activități educative, culturale, recreative, socio-culturale” cod SMIS 129287, finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020.

Valoarea totală estimată a contractului este de: 9.210.903,56 de lei, fără TVA.

Potrivit studiului de fezabilitate, „Complexul multifuncțional” este un loc de joacă interactiv, adresat în principal copiilor, fiind în același timp un loc în care și adulții pot interacționa cu exponatele și pot participa la activitățile oferite în acest centru. Complexul va avea impact atât la nivel de prezentare a inovației, cât și la nivelul câmpului educațional.

Prin proiect se propune executarea unei construcţii cu regim de înălțime D+P+E, amplasată în limita de proprietate a beneficiarului cu suprafața construită de 1.191 mp și suprafața desfășurată de 2.418,87 mp.

Construcția va avea următoarele funcțiuni:

– Demisol – grupuri sanitare, ateliere, spații de depozitare, oficiu;

– Parter – foaier, sală de spectacole, spațiu expozițional, depozit, modul comercial (cafenea/ magazin), ateliere creative, terasă exterioară;

– Etaj – ateliere, mediateca, zonă expozițională temporară

Primul contact cu clădirea va fi asigurat de o grădină verticală poziționată în zona accesului, a cărei geometrie conduce vizitatorul spre foierul dezvoltat pe două nivele (parter și etaj 1). De aici se va realiza distribuția vizitatorilor înspre zone diferite, delimitate prin mobilier și partiții ușoare mobile. Astfel, parterul adăpostește zona de expoziții temporare și permanente, zona de ateliere creative, zona de cafenea și spațiu comercial tematic, zona sălii auditoriu, în care se pot desfășura activități cu un public numeros și accesul spre celelalte nivele.

Dacă spațiile de la nivelul parterului descriu un parcurs dinamic, astfel încât atenția și curiozitatea să fie stimulate în permanență, la etajul 1, se propune gruparea unui număr redus de funcțiuni (expoziție temporară, ateliere creative și centru de documentare/mediatecă), pentru a crea un cadru mai intim, propice relaxării și contemplării.

La asigurarea acestor condiții participă o serie de factori ca înălțimea la care se dezvoltă etajul, care deschide privirea spre un orizont extins, curtea de lumină din zona accesului vertical, care, cu ajutorul luminii zenitale, crează un punct de reper ușor de identificat și acoperișul înierbat, populat cu vegetație autohtonă de talie mică și mare, unde se încurajează apropierea de natură și toate beneficiile acesteia.

Fiindcă parterul și etajul 1 sunt dedicate funcțiunilor cu publicul, la demisol se vor dezvolta spațiile tehnice, necesare bunei funcționări a clădirii, și anume atelier și spațiu tehnic, spațiu de depozitare și toaletele publice și ale personalului.

Lucrări tehnico – edilitare

 

În zonă există rețea de energie electrică, apă curentă, canalizare și gaze naturale. Acestea permit racordarea clădirii propuse. Poziţionarea reţelelor în planul de situaţie se va face de către proprietarii de reţele, odată cu acordarea avizului de principiu pentru branşamente.

Pentru buna funcţionare, clădirea este prevăzută a se asigura cu instalaţiile curente necesare:

– apa caldă şi rece (de la retea);

– canalizare la canalizarea stradală;

– curent electric, de la rețeaua stradala existentă;

– încălzirea se va realiza cu o CT care va functiona cu gaz;

– instalatie de ventilare/climatizare

– instalație solară pentru prepararea apei calde de consum

 

Amenajări exterioare – accese, trotuare, zone verzi

Accesul principal se va face pe strada Septimius Severus, pe latura de Vest a centrului, iar cel secundar pe latura Nordică a centrului multifunctional propus. Se va amenaja o suprafață dalată cu dale de beton prefabricate, pentru trafic ușor (pietonal), în suprafață de de 227,77 mp, incluzând și terasa amenajată pentru cafeneaua/magazin prevăzută la parterul clădirii.

Nu se vor amenaja parcări suplimentare față de cele existente în zonă (stadion și baza agrement).

În incinta, local, se vor amenaja zone plantate cu flori ornament (trandafiri și alte flori de sezon) în conlucrare cu arbuști de coroană și talie mică și medie. Intercalat acestora, va rămâne zona verde (gazon). Suprafața acestor amenajări, va fi de aproximativ 700 mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Alin Stanciu și echipa PSD pentru Alba Iulia: Votați pentru dezvoltarea comunității, pentru a avea un oraș prosper

Publicat

Alegerile nu sunt doar despre următorii 4 ani, ci și despre decizii care sunt luate pentru următorii 10 sau chiar 20 de ani. După un mandat, nu o luăm de la zero, ci continuăm să dezvoltăm sau corectăm. De aceea, este mult mai greu ca Alba Iulia să devină în 2024 un oraș asemenea celor pe care ni le dorim și le-am văzut în Olanda, Elveția sau Germania. Este vorba de indici și indicatori care trebuiau respectați, politici de dezvoltare, viziuni pe termen lung asupra traficului și spațiilor verzi etc.

Este mult mai greu să dărâmi și să repari, decât să dezvolți cu pași mici, dar corecți. Avem blocuri între case, pe care nu le putem demola, trotuare prea înguste, care cu greu pot fi extinse, puține spații pentru amenajarea pistelor pentru bicicliști, dar încă nu insuficiente, spațiile verzi s-au redus în loc să crească, iar exemplele pot continua.

În cabina de vot fiecare își exprimă liber voința și îi îndemn pe toți să voteze cu cine cred că este mai bine pentru ei, pentru familiile lor și, deopotrivă, pentru comunitățile din care fac parte, dar cu gândul la dezvoltarea și prosperitatea orașului. Putem opta pentru continuitate sau putem alege schimbarea pe care, în momentul de față, viceprimarul cu atribuții de primar, Paul Voicu și fostul viceprimar, Gabriel Pleșa nu o pot garanta, ci doar simula. Au fost acolo, amândoi, suficient timp să poată face ceea ce astăzi promit.

De la începutul campaniei, eu, Alin Stanciu, am promis doar ceea ce se poate realiza, împreună cu o echipă determinată și bine pregătită, pe care o avem pentru Consiliul Local Alba Iulia. Mă voi ține de cuvânt, la fel cum am făcut-o până acum, în mediul privat, unde activez cu responsabilitate și respect față de munca oamenilor. Pot promite, de asemenea, că absolut fiecare albaiulian va găsi în mine un om de încredere și va primi același sprijin în soluționarea problemei pe care o are. Părerile fiecărui albaiulian mă interesează. Doar ținând cont de ele putem avea o dezvoltare coerentă. De aceea, noi am propus înființarea consiliului consultativ pentru probleme cetățenești, format din reprezentanți ai tuturor cartierelor, care să propună proiecte de dezvoltare și să prezinte problemele din zona lor. Ne dorim ca Alba Iulia să redevină un oraș plăcut și prietenos și vom face tot ceea ce ține de noi ca vorbele albaiulienilor să fie ascultate.

Programul echipei PSD pentru Alba Iulia a fost întocmit ținând cont de obiectivele, cerințele, reglementările și prioritățile Uniunii Europene, deoarece Alba Iulia trebuie să aibă același parcurs – unul european. De asemenea, doar astfel pot fi absorbite mai multe fonduri europene, fie că vorbim despre reabilitarea energetică a clădirilor, asigurarea energiei din surse regenerabile, parcări subterane sau supraterane, punerea în valoare a obiectivelor de interes turistic sau investiții în infrastructura rutieră.

Toate proiectele noastre au același scop, de a crește calitatea vieții, de a avea un oraș prosper. Duminică, ne vedem la vot! Convinși că Alba Iulia poate deveni orașul prosper pe care ni-l dorim.

Alin Stanciu, candidatul PSD pentru Primăria Alba Iulia și echipa PSD pentru Consiliul Local Alba Iulia!

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

– CUI mandatar financiar județean 21200019

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalul Județean Alba cumpără un nou aparat RT – PCR pentru efectuarea testelor COVID-19. Investiție de peste 190.000 de lei

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia va fi dotat cu un nou aparat Real Time PCR pentru efectuarea testelor COVID-19, o investiție de peste 190.000 de lei.

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat joi, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția unui aparat Real Time PCR. Valoarea totală este estimată la 193.277,3 de lei, fără TVA.

Citește și DSP Alba cumpără aparate pentru efectuarea testelor COVID-19 și monitorizarea surselor de apă potabilă. Investiție de 970000 lei

Potrivit caietului de sarcini, în contextul actual în ceea ce privește pandemia de Covid-19, pentru efectuarea unui număr cât mai mare de testări, s-a luat decizia de a achiziționa încă un Real Time PCR, necesar pentru creșterea numărului de probe lucrate, fluidificarea modului de lucru, scurtarea timpilor de execuție, eliberarea rezultatelor într-un timp cât mai scurt și ca aparat de backup.

Sistemul va include modul optic de detecție, bază aparat de amplificare, software pentru operare și analiza rezultatelor. Aparatul va fi echipat cu bloc de reactie de 96 godeuri și eventual va permite echiparea ulterioară și cu alte blocuri interschimbabile, precum bloc pentru plăci de 96 godeuri cu godeu înalt sau bloc de reacție pentru plăci de 384 godeuri.

Aparatul va fi livrat la punctul de lucru al Spitalului situat pe strada Mușețelului, nr. 2 din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din Sebeș vor fi susținuți în continuare prin burse școlare. Peste 64.000 de lei, alocați din bugetul local

Publicat

Un număr de 450 de burse vor fi acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat de pe raza municipiului Sebeș, în primul semestrul al anului școlar 2020-2021, pentru a răsplăti rezultatele la învățătură și pentru a oferi sprijin social elevilor.

Potrivit reprezentanților Primăriei Sebeș, vor fi acordate 157 de burse de merit, 118 burse de studiu și 175 de burse de ajutor social, suma acestora, în primul semestru, fiind de 34.100 lei.

„Bugetul local al Municipiului Sebeș alocă suma de 64.790 lei pentru bursele școlare acordate de instituțiile de învățământ preuniversitar din Sebeș, în anul școlar 2020/2021. De altfel, în ultimii ani, a devenit o tradiție la Sebeș să acordăm burse de merit sau burse sociale elevilor din școlile noastre, iar excelența în educație a fost premiată, cu prioritate, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației, când toți elevii și cadrele didactice cu rezultate meritorii la activitățile și competițiile școlare și extrașcolare au fost premiați.

Felicitări tuturor cadrelor didactice și elevilor! Mult succes în continuare!” transmite primarul Dorin Nistor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate