Actualitate
Farmaciile pot vinde online medicamente. Care sunt condiţiile imspuse prin noua legislaţie
Legea prin care farmaciile pot vinde online medicamentele pentru care nu este nevoie de prescripţie a fost aprobată luni prin decret semnat de preşedintele Iohannis. Va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, ce a devenit Legea nr. 160/2018.
Potrivit documentului, “vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii”.
Notificarea trebuie să conţină denumirea societăţii, adresa unităţii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unităţii farmaceutice prin intermediului căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, data începerii activităţii. Datele vor fi înscrise ca menţiune pe autorizaţia de funcţionare a unităţii farmaceutice, mai prevede actul normativ.
Legea farmaciei nr. 266/2008 nu conţinea niciun fel de prevederi care să permită funcţionarea farmaciilor online, astfel că acestea erau ilegale în Romania.
În expunerea de motive este precizat că numărul site-urilor care fac comerţ cu medicamente a crescut semnificativ în ultimii ani, iar produsele care circulă în mediul online nu prezintă siguranţă pentru consumator.
Odată ce prevederile cuprinse în proiectul de lege prezentat se vor aplica, farmaciile şi drogheriile autorizate în baza unui aviz obţinut de la Ministerul Sănătăţii vor putea comercializa şi pe internet medicamente care se acordă fără prescripţie medicală.
Dacă nu vor respecta prevederile legale, comercianţii vor risca să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei, autorităţile având dreptul chiar să închidă unităţile.
Sancţiunile sunt prevăzute pentru:
– funcţionarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii;
– deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie;
– încălcarea prevederilor potrivit cărora o farmacie comunitară funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist, care nu poate fi înlocuit de o persoană de altă profesie, respectiv o drogherie funcţionează numai în prezenţa a cel puţin unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist;
– vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice ori persoane fizice sau juridice neautorizate de Ministerul Sănătăţii în acest scop.
Noua legislaţie prevede şi sancţionarea cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei în cazul afişării emblemei sau a firmei farmaciei sau a drogheriei de către unităţi neautorizate.
Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii, mai mult de jumătate dintre medicamentele comercializate online sunt contrafăcute, motiv pentru care sănătatea populaţiei este pusă serios în pericol.
surse: cdep.ro, avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News